gajowy Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Witam. Mam problem z instalacją i aktualizacją Skype. Próba aktualizacji automatycznej z wersji 5.3.0.120 kończy się komunikatem: i odesłaniem do pobierania instalatora. Instalacja ręczna zarówno przy użyciu instalatora webowego, jak i full skutkuje kolejnym błędem: Szczególnie dziwne to w drugim przypadku . Identyczna sytuacja występuje na drugim komputerze. W obu przypadkach system Windows XP SP3. Google jako przyczynę podpowiada złą datę systemową, co oczywiście u mnie nie występuje. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Obawiam się, że problem to XP. Czy masz aktualne aktualizacje? Przed chwilą bez problemu poszła aktualizacja z 6.3. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Aktualizacje robione dzisiaj. U ciebie poszło na W7? Teraz sobie przypomniałem, że ok. 1,5 tygodnia temu instalowałem na XP skutecznie. Nie pamiętam jaka wersja Skype ale pobrana z oficjalnej strony. Jutro sprawdzę. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 System w stopce. Aktualizacja z Menu Skype`a (Pomoc). Aktualna wersja to 6.3.0.107. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Czyżby goście od Skype olali ponad 30% użytkowników ciągle jeszcze używających XP? Nie znalazłem na stronie opcji pobrania alternatywnej starszej wersji. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Nie wiem co masz na myśli o starszej wersji. Aktualna to tak jak podałem wyżej. Możliwe, że soft jest ściśle związany z zainstalowanym systemem. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Mam na myśli np. wersję 5.3.0.120 która działa na XP. Większość producentów oferuje możliwość pobrania wersji zgodnej z posiadanym SO. Jeśli bym używał Windows 2000 to mogę pobrać z oficjalnej strony projektu Libre Office 3.6 bo w najnowszej 4.0 wyłączono wsparcie dla W2k. Tak samo powinno być ze Skype, chyba że im nie zależy na użytkownikach XP (oczywiście jeśli faktycznie wersja 6 nie wspiera XP). Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Skype Setup ma 30 670 440 B. Mam go na dysku. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Skype Setup ma 30 670 440 B. Mam go na dysku. Ja też A mimo wszystko wyskakuje mi komunikat o braku połączenia z serwerem (jak opisałem w #1 poście) co mnie bardzo dziwi. EDYTA 29.05.2013 Już miałem przychylić się do hipotezy Wiesława Obawiam się, że problem to XP. bo bez problemu zainstalowałem wersję 6.3 na W7 w VirtualBoxie. Jednak dziś sprawdziłem na jeszcze innym kompie (patrz post #3) - 17 maja bezproblemowa instalacja najnowszej wersji skype 6.3.0.107 na XP SP3. Sprawdziłem wymagania systemowe podawane przez suport - XP SP3 jest wspierany, pozostałe też są spełnione. I w ten sposób znowu nie wiem, co może być przyczyną moich wczorajszych problemów Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Celowo piszę kolejny post, a nie edytuję poprzedni, żeby zainteresowani zobaczyli, że coś się dzieje. Admin, jeśli uzna za stosowne połączy. Próbowałem różnych sposobów: deinstalacja AV, wyłączenie zapory, alternatywne połączenie z Internetem i nic. W końcu za sugestią z innego forum pobrałem stąd: http://www.skype.com/go/getskype-msi instalator w postaci msi zamiast jak dotychczas exe. Instalacja przebiegła bez problemów. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi