Skocz do zawartości

Windows is not genuine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od razu się przyznam - mam pirackiego Windowsa 7 x64.

Używam tej kopii od 2 lat, ostatnio system przeinstalowywałem 18 kwietnia.

Dzisiaj, dokładnie przed chwilą wyskoczył mi komunikat "Windows is not genuine".

Tylko z jakiego powodu?

Tapeta zmieniła się na czarną, jednak w rogu nie ma żadnego napisu z buildem systemu itp., tapetę normalnie zmieniłem (dlatego podejrzewam, że to jakiś syf).

Ostatnie co robiłem to zmiana DNSów na Googlowe, ponieważ "ipconfig /flushdns" nie chciał działać.

Logi:

http://pastebin.com/zAr2MvED

http://pastebin.com/fKpa7E8r

Z góry dzięki.

Aha, Windows Update od zawsze wyłączone.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Temat przenoszę. Tu nie ma problemu infekcji, tu jest problem "marki" Twojego Windows.

Używam tej kopii od 2 lat, ostatnio system przeinstalowywałem 18 kwietnia.

Dzisiaj, dokładnie przed chwilą wyskoczył mi komunikat "Windows is not genuine".
Tylko z jakiego powodu?
Tapeta zmieniła się na czarną, jednak w rogu nie ma żadnego napisu z buildem systemu itp., tapetę normalnie zmieniłem (dlatego podejrzewam, że to jakiś syf).

Mnie nie dziwi ten stan. System został przeinstalowany 18 kwietnia, po reinstalacji systemu jest 30 dni na reaktywację systemu, a tu upłynął nieco ponad miesiąc. Po reaktywacji system i tak jest sprawdzany w określonych odstępach czasu i klucz jest weryfikowany czy jest poprawny i sparowany z konfiguracją sprzętową. Komunikat o pirackiej kopii występuje w okolicznościach: Windows nie został wcale aktywowany, aktywacja odbyła się przy udziale złego klucza produktu, wystąpiła raptowna zmiana sprzętowa. Możliwe też kilka innych scenariuszy, ale tu jest raczej klarowna sytuacja.

Przy wykryciu piractwa Windows przechodzi w tryb redukowanej funkcjonalności. W takim trybie: wyłącza się Aero, pojawia czarny Pulpit ze znakiem wodnym, przy logowaniu wyskakuje komunikat o pirackiej kopii, są ograniczone funkcje dodatkowe (z Windows Update można pobrać tylko krytyczne zabezpieczenia, ale nie specjalne dodatki i opcjonalne aktualizacje, a Microsoft Security Essentials odmawia aktualizacji). O ile się nie mylę, uruchamia się też timer czasowy i po godzinie Pulpit znów jest resetowany (niezależnie od tego, że tapetę sobie "skorygowałeś"), a możliwe że i Windows jest automatycznie zamykany (tak jest przynajmniej w nowszym systemie Windows 8, nie pamiętam czy w Windows 7 tak samo).

Sam przyznajesz, że stan Windows odpowiada objawom. Tu się kończy moja interwencja. Forum nie może się angażować w rozwiązywanie problemów nielegalnej licencji Windows. Windows musi zostać po prostu poprawnie aktywowany...

Aha, Windows Update od zawsze wyłączone.

To nie jest dobre posunięcie. Są krytyczne łatki, które obowiązkowo powinny być instalowane. Wyłączenie Windows Update nie uchroni przez detekcją nielegalnej kopii.

.

OK, bardzo dziękuję :)

Ogólnie to Aero, itp. działało, problem był tylko taki, że zmieniała się tylko tapeta i wyskakiwał komunikat w trayu (czyli tak jakby niewielka część WAT działała).

Problem rozwiązałem w bardzo prosty sposób, podam go tutaj (nie obrażę się jak zostanie usunięty - albo zostawcie chociaż link do pastebina):

Control Panel (Panel Sterowania) -> Administrative Tools (Narzędzia Administracyjne) -> Local Security Policy (hmm... Lokalna Polityka Bezpieczeństwa? - coś takiego).

Prawym myszkiem na Software Restriction Policies i wybrać Add Software Restriction Policies. Teraz prawym na dopiero co utworzone Additional Rules i klik w New Path Rule. 

Wklejamy C:\Windows\System32\slui.exe i zatwierdzamy ;)

Restart komputera i gotowe!

http://pastebin.com/N4sJzUnx

Pozdrawiam.

Ciesz się, że Picasso tak cie potraktowała. Powinieneś wylecieć do kosza.

A nie cieszę się? :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...