danieles Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Witam. Jakiś czas temu miałem problem z wirusem Sality, dzięki waszej pomocy został on wyleczony, ale wszysko wskazuje na to, że znowu powrócil. Z góry dzięki za pomoc. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2013 Cóż, niestety to prawda. Sality grasuje + inna infekcja z przenośnych urządzeń + na dodatek ukryta usługa (pewnie rootkit). Wnioski: masz ciągle urządzenie, które jest zarażone, podpinając je reinfekujesz system. 1. Wstępne usunięcie innych infekcji (Sality musi iść innym torem zadaniowym) + blokada na uruchamianie plików autorun.inf. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\IniFileMapping\Autorun.inf] ""="@SYS:DoesNotExist" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2] :Files autorun.inf /alldrives netsh firewall reset /C :OTL SRV - [2008-04-14 22:50:36 | 000,137,240 | RHS- | M] () [Auto | Stopped] -- C:\WINDOWS\system32\jvrlkzi.dll -- (pfhaite) NetSvcs: pfhaite - File not found O4 - HKU\S-1-5-21-789336058-1275210071-1606980848-1003..\Run: [EXPLORER.EXE] C:\WINDOWS\System32\EXPLORER.EXE (Microsoft Corporation) O4 - HKU\S-1-5-21-789336058-1275210071-1606980848-1003..\Run: [wsctf.exe] wsctf.exe File not found O20 - HKLM Winlogon: UserInit - (EXPLORER.EXE) - C:\WINDOWS\System32\EXPLORER.EXE (Microsoft Corporation) SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- C:\Program Files\Sony\Sony PC Companion\PCCService.exe -- (Sony PC Companion) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ewusbmdm.sys -- (hwdatacard) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. W katalogu C:\_OTL powstanie log z wynikami usuwania. Będziez go prezentował. 2. Pobierz SalityKiller. Wykonaj nim skan do skutku. Skan masz powtórzyć tyle razy, aż zwróci zero zainfekowanych. Dopiero wtedy: 3. Pobierz Sality_RegKeys. Rozpakuj, uruchom plik SafeBootWinXP.reg i zatwierdź import do rejestru. 4. Zrób nowe logi: OTL z opcji Skanuj (ponownie z Extras) + GMER + USBFix z opcji Listing przy podpiętym wszystkich nośnikach. Dołącz log z usuwania OTL z punktu 1. Posumuj też co robił SalityKiller. . Odnośnik do komentarza
danieles Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2013 Dzięki wielkie za pomoc, wykonałem wszystkie punkty. 1. Log z usuwania w załączniku. 2. Pierwszy skan 1169 zainfekowanych plików. Drugi kilkanaście. Za trzecim żadnego. 4. Wszystkie logi w załączniku. UsbFix Listing 1 STEPIEN-63962E1.txt OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt log z usuwania.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Niestety log z OTL wskazuje, że infekcja Sality nadal obecna: w procesach są obiekty uruchomione z Temp, sterownik Sality nie zniknął (jego zanik jest oznaką nieczynnej infekcji) oraz na dyskach w katalogach głównych siedzą pliki infekcji. Akcje:1. Uruchom SalityKiller ponownie, by upewnić się czy program na pewno nic nie widzi.2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej::FilesC:\autorun.infC:\kmhtpv.exeC:\uvihgl.pifC:\RECYCLERC:\found.000D:\autorun.infD:\axii.pifD:\keun.pifD:\yveqsh93.exeD:\RECYCLERE:\autorun.infE:\cylu.exeE:\ldgj.exeE:\yveqsh93.exeE:\RECYCLERE:\found.000netsh firewall reset /C:Servicesamsint32:Commands[emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu.3. Zrób nowe logi: OTL z opcji Skanuj (ponownie plik Extras) oraz USBFix z opcji Listing. Dołącz log z usuwania OTL z punktu 2.. Odnośnik do komentarza
danieles Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 SalityKiller nie wykrył żadnej infekcji. Przeprowadziłem skanowanie dwukrotnie. Wszystkie potrzebne logi w załączniku. 05202013_160050.txt Extras.Txt OTL.Txt UsbFix.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 Jedna komenda się nie wykonała. Mój błąd (literówka w skrypcie). Reszta zadań pomyślnie i teraz rzeczywiście wygląda na to, że infekcja nie jest już czynna: sterownik Sality nie odtworzył się, w procesach ustąpiły pliki z Temp, na dyskach nie odtworzyły się żadne ukryte pliki. Czyli na teraz te działania: 1. Zaległa niewykonana komenda. Start > Uruchom > cmd, wpisz netsh firewall reset i ENTER. 2. Usuń narzędzia: odinstaluj USBFix, w OTL uruchom Sprzątanie, resztę skasuj ręcznie. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 4. Wykonaj pełny skan za pomocą Kaspersky Virus Removal Tool. W konfiguracji skanera zaznacz skan wszystkich dysków, co znacznie wydłuży skan, ale da pewniejsze rezultaty. Jeśli coś zostanie znalezione, przeklej z raportu wyniki (interesują mnie tylko "Detected", inne typy nie). . Odnośnik do komentarza
danieles Opublikowano 21 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2013 Zrobiłem wszystko co kazałeś. Kaspersky nie znalazł nic ciekawego. To już wszystko czy jeszcze coś mam zrobić? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 Apropos "kazałeś" = jestem kobietą. Kasperski "nie znalazł nic ciekawego" czy "nie znalazł niczego"? Jeśli sprawy rzeczywiście wydają się być naprostowane, możemy kończyć: 1. Odinstaluj skaner Kasperskiego. 2. Zaktualizuj wyliczone poniżej programy: KLIK. Wg raportu siedzą tu: Internet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall] "{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217017FF}" = Java 7 Update 17 "{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AB0000000001}" = Adobe Reader XI (11.0.02) - Polish "{E33DB440-A008-4928-8A4E-5FC5ADDED608}" = OpenOffice.org 2.4 "Mozilla Firefox 20.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 20.0.1 (x86 pl) 3. Zmień antywirusa. Posługujesz się starym (silnik z roku 2009) ESET NOD32 Antivirus. . Odnośnik do komentarza
danieles Opublikowano 22 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2013 A to przepraszam, po nicku myślałem, że z mężczyzną mam do czynienia. Kaspersky nie znalazł niczego. Dzięki wielkie za pomoc Można zamknąć. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi