covo Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 xpsp3; ztcw, to mam: C:\WINDOWS\system32\drivers\tcpip6.sys C:\WINDOWS\ServicePackFiles\i386\tcpip6.sys - czyli zdaje sie, ze jest zainstalowany protokół IPv6, jakims cudem to sie stalo, przy kolejnym update... Jest calkowicie (w tzw obecnych czasach) zbedny? Jest szansa, ze moze nabroic w systemie, kolidowac z czyms...? Wypada odinstalowac -> cmd >ipv6 uninstall ? Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 IMO spokojnie możesz odinstalować. IPv6 wymagane jest przy części softu serwerowego, natomiast w przypadku klienta - nie. m.g. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 A ja bym nie odinstalowywał. Fakt, że w 99% sieci istnieje tylko IPv4 albo IPv4 i IPv6 równolegle (jak u mnie), ale za kilka lat nadejdą prawdopodobnie czasy, w których IPv6 - z powodu braku wolnych adresów v4 - będzie powszechnie wykorzystywany. Nie tylko w sieciach lokalnych czy firmowych, ale normalnie w Internecie. Inna sprawa, że z tego, co pamiętam, IPv6 nie jest domyślnym składnikiem Windows XP, a przynajmniej przy SP2 nie był (nie wiem, jak z SP3). Ja mam napisany skrypt, który go przy każdym stawianiu dowolnego XP-ka w firmie instaluje. Odnośnik do komentarza
covo Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 IMO spokojnie możesz odinstalować. IPv6 wymagane jest przy części softu serwerowego, natomiast w przypadku klienta - nie. juz sklanialem sie ku odinstalowaniu, ale DawidS28... A ja bym nie odinstalowywał. Fakt, że w 99% sieci istnieje tylko IPv4 albo IPv4 i IPv6 równolegle (jak u mnie), ale za kilka lat nadejdą prawdopodobnie czasy, w których IPv6 - z powodu braku wolnych adresów v4 - będzie powszechnie wykorzystywany. tak, ja oczywiscie wiem, ze ipv6 to muzyka przyszlosci z powodu wyczerpywania sie adresow "4", ale dzisiaj/przez rok,dwa,trzy - to raczej chyba nam to nie grozi... A staram sie max czysto miec sprawe zainst. protokolow, by unikac wszelkich konfliktow, co-by-przez-konflikty-nie-rozumiec poza tym: troche zasugerowalem/zainspirowalem sie tym: https://www.fixitpc.pl/topic/17180-nie-startują-interfejsy-sieciowe-gdy-już-ruszą/ aczkolwiek - oczywiscie - tam jest calkowicie inna sprawa,zero zwiazku z moja. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 11 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Fakt, że w 99% sieci istnieje tylko IPv4 albo IPv4 i IPv6 równolegle (jak u mnie), ale za kilka lat nadejdą prawdopodobnie czasy, w których IPv6 - z powodu braku wolnych adresów v4 - będzie powszechnie wykorzystywany. Nie tylko w sieciach lokalnych czy firmowych, ale normalnie w Internecie. Daleko wybiegasz. Za rok usuwają całkowicie wsparcie dla XP (zero aktualizacji) i przesiadka na nowy system wręcz wskazana. Czy tu widziany XP będzie dysponował IPv6 "na zapas" traci w tym kontekście znaczenie, nie doczeka czasów, chyba że ktoś lubi na serze szwajcarskim siedzieć. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi