Skocz do zawartości

Spowolniony start systemu, momentami komputer "muli"

Rekomendowane odpowiedzi

Znikąd wczoraj wieczorem nagle przy przeładowywaniu komputera zauważyłem, że wyjątkowo długo mu to zajmuje (staram się dbać o mojego laptopa i często go skanuje AdvanceSystemCare'em, używam w miare regularnie CCleanera itp. żeby go odsmiecić).

Przy ów wymienionym starce pojawil się czarny ekran a w lewym górnym rogu było okienko "ustawienia spersonalizowane" i coś tam sobie mulił i po paru minutach się włączył. Zaniepokojony tym obrotem spraw potraktowałem system Dr. Webem CureIt, zrobiłem defragmentację dysku C i puściłem combofixa i Malwarebytes Anti-Malware

Dalej widzę, że coś za długo się odpala i ma dziwne skoki (grałem w nba2k13 i nagle zaczeło mulić jak cholera, po raz pierwszy miałem coś takiego) w zużyciu pamięci chyba, ale i tak jest lepiej niż wczoraj wieczorem.

Proszę o ewentualną pomoc co zrobić w tej sytuacji, mam nadzieję że logi skrywają jakąś bajeczną tajemnice której nie jestem w stanie rozszyfrować <3

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Na temat używania ComboFix, a raportu, który utworzył nie pokazałeś: KLIK. HiJackThis nie nadaje się na systemy x64, pokazuje głupoty (nie obsługuje 64-bitowej części). Usuń z systemu.

Log z OTL niekompletny, brakuje pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania"). Dołącz ten raport, by wiadome było co deinstalować. Na razie nie widzę tu infekcji, ale adware owszem (w tym od nieszczęsnego IObit) i to będzie deinstalowane.

.

1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware: IObit Apps Toolbar v7.0, McAfee Security Scan Plus, SpeedBit Video Downloader, V9 HomeTool, BingBar. Śmieć IOBit wprowadził stale załadowane w tle procesy "Spigot". Tak jest, Speedbit to adware, wmontował moduł "SearchPredict". Usunięcie nieszkodliwego BingBar oderwie kilka zbędnych procesów.

2. Następnie w przeglądarkach osobne procesy deinstalacyjne:

- Google Chrome: w Rozszerzeniach odmontuj Advanced SystemCare Surfing Protection, Domain Error Assistant, Savings-Slider, SpeedBit Search Predict, SpeedBit Video Downloader.

- Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox.

3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania. Przedstaw go.

4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dodatkowo szukanie na SpeedBit w rejestrze. Uruchom SystemLook x64 i w oknie wklej:

:regfind
speedbit

:folderfind
*speedbit*

Klik w Look.

.

Zadania pomyślnie wykonane. Kończąc sprawę czyszczenia ze śmieci:

1. Drobne poprawki. Otwórz Notatnik i wklej w nim:

Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\*\shell\SPEEDbitVideoConverter]

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\TypeLib\{FF7C3CE2-4B15-11D1-ABED-709549C10000}]

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Classes\TypeLib\{FF7C3CE2-4B15-11D1-ABED-709549C10000}]

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\InternetRegistry\REGISTRY\USER\S-1-5-21-552131927-3266788862-812193399-1000\Software\SBCONVERT]

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Layers]
"C:\\Program Files (x86)\\SPEEDbit Video Downloader\\Converter.exe"=-

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]
"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{1C0BDF5F-F6EC-45DB-BA09-F87613BE7AA4}]

[-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]

[-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\SpeedBit]

[HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\WebBrowser]
"{0329E7D6-6F54-462D-93F6-F5C3118BADF2}"=-

Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG

Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru.

2. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix. Nie widzę na dysku pliku ComboFix.exe (za to inne odpadki narzędzia widoczne), pobierz więc ponownie (KLIK) i zapisz na Pulpicie. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę:

C:\Users\HP\Desktop\ComboFix.exe /uninstall

Gdy komenda ukończy: w AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie.

3. Przez SHIFT+DEL dokasuj te foldery z dysku:

C:\Users\Public\Documents\Speedbit

C:\Users\HP\Doctor Web

C:\Windows\erdnt

Wypowiedz się wyraźnie co jest aktualnie problemem.

.

Wykonałem wszystko jak napisałeś, wydaje mi się że wszystko już działa jak należy, tylko jedna rzecz jeszcze mnie trapi. Co godzinę (np. 12:42, 13:42, zawsze w 42. minucie) wszystko mi się minimalizuje do pulpitu. Niby nic, bo klikasz sobie spowrotem na zminimalizowana rzecz i w teorii "nic się nie stało", aczkolwiek nie powinno tak się dziać, a nie jestem w stanie znaleźć źródła tego problemu.

Wiesz może co może być przyczyną?

a i dziękuję za świetna pomoc jak do tej pory :)

Ad "napisałeś" = jestem kobietą.

Co godzinę (np. 12:42, 13:42, zawsze w 42. minucie) wszystko mi się minimalizuje do pulpitu. Niby nic, bo klikasz sobie spowrotem na zminimalizowana rzecz i w teorii "nic się nie stało", aczkolwiek nie powinno tak się dziać, a nie jestem w stanie znaleźć źródła tego problemu.

Skoro to jest takie regularne, to może w Harmonogramie zadań uruchamia się coś co tworzy ten efekt. Uruchom Autoruns i w karcie Scheduled Tasks wyłącz dodane przez aplikacje zadania. Po tej akcji zresetuj system i sprawdź czy efekt nadal się ujawnia.

.

Ok, odfajkowałem te scheduled tasks, dam znać jak znowu mi coś sie zminimalizuje o danej godzinie

Ad przepraszam Panią 

edit: wydaję się, że wszystko już gra w 100% pewnie jakiś z tych programów musiał mi minimalizować co odfajkowałem, jeszcze raz dzięki za pomoc z systemem :]

edit: wydaję się, że wszystko już gra w 100% pewnie jakiś z tych programów musiał mi minimalizować co odfajkowałem

Pokaż co odfajkowałeś, by było wiadome czy jakieś istotne funkcje danej aplikacji nie zostały uziemione, a może też da się wytypować dokładniej który z wyłączonych wpisów tworzy problem.

.

Właściwie w tym spisie prawie wszystkie zadania są niekrytyczne a wręcz zbędne i mógłbyś tak zostawić jak jest, by nie obciążać systemu zbędnymi procedurami. Ale zrób test czy produkty IOBit tu nie brużdżą: w Autoruns w Scheduled Tasks włącz owe 5 wystąpień IOBit (resztę zadań omijasz) i zresetuj system. Podaj wyniki czy efekt z minimalizacją się ujawnił.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...