wolan90 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Znikąd wczoraj wieczorem nagle przy przeładowywaniu komputera zauważyłem, że wyjątkowo długo mu to zajmuje (staram się dbać o mojego laptopa i często go skanuje AdvanceSystemCare'em, używam w miare regularnie CCleanera itp. żeby go odsmiecić). Przy ów wymienionym starce pojawil się czarny ekran a w lewym górnym rogu było okienko "ustawienia spersonalizowane" i coś tam sobie mulił i po paru minutach się włączył. Zaniepokojony tym obrotem spraw potraktowałem system Dr. Webem CureIt, zrobiłem defragmentację dysku C i puściłem combofixa i Malwarebytes Anti-Malware Dalej widzę, że coś za długo się odpala i ma dziwne skoki (grałem w nba2k13 i nagle zaczeło mulić jak cholera, po raz pierwszy miałem coś takiego) w zużyciu pamięci chyba, ale i tak jest lepiej niż wczoraj wieczorem. Proszę o ewentualną pomoc co zrobić w tej sytuacji, mam nadzieję że logi skrywają jakąś bajeczną tajemnice której nie jestem w stanie rozszyfrować <3 OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Na temat używania ComboFix, a raportu, który utworzył nie pokazałeś: KLIK. HiJackThis nie nadaje się na systemy x64, pokazuje głupoty (nie obsługuje 64-bitowej części). Usuń z systemu. Log z OTL niekompletny, brakuje pliku Extras (opcja "Rejestr - skan dodatkowy" nie została ustawiona na "Użyj filtrowania"). Dołącz ten raport, by wiadome było co deinstalować. Na razie nie widzę tu infekcji, ale adware owszem (w tym od nieszczęsnego IObit) i to będzie deinstalowane. . Odnośnik do komentarza
wolan90 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 HJT usunięty i proszę wybaczyć moje zaniedbanie już wrzucam brakujący stuff Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware: IObit Apps Toolbar v7.0, McAfee Security Scan Plus, SpeedBit Video Downloader, V9 HomeTool, BingBar. Śmieć IOBit wprowadził stale załadowane w tle procesy "Spigot". Tak jest, Speedbit to adware, wmontował moduł "SearchPredict". Usunięcie nieszkodliwego BingBar oderwie kilka zbędnych procesów. 2. Następnie w przeglądarkach osobne procesy deinstalacyjne: - Google Chrome: w Rozszerzeniach odmontuj Advanced SystemCare Surfing Protection, Domain Error Assistant, Savings-Slider, SpeedBit Search Predict, SpeedBit Video Downloader. - Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 3. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania. Przedstaw go. 4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Dodatkowo szukanie na SpeedBit w rejestrze. Uruchom SystemLook x64 i w oknie wklej: :regfind speedbit :folderfind *speedbit* Klik w Look. . Odnośnik do komentarza
wolan90 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Okej zrobiłem wszystko co do joty, oto wyniki AdwCleanerS1.txt SystemLook.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Zadania pomyślnie wykonane. Kończąc sprawę czyszczenia ze śmieci: 1. Drobne poprawki. Otwórz Notatnik i wklej w nim: Windows Registry Editor Version 5.00 [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\*\shell\SPEEDbitVideoConverter] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\TypeLib\{FF7C3CE2-4B15-11D1-ABED-709549C10000}] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Classes\TypeLib\{FF7C3CE2-4B15-11D1-ABED-709549C10000}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\InternetRegistry\REGISTRY\USER\S-1-5-21-552131927-3266788862-812193399-1000\Software\SBCONVERT] [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Layers] "C:\\Program Files (x86)\\SPEEDbit Video Downloader\\Converter.exe"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}" [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{1C0BDF5F-F6EC-45DB-BA09-F87613BE7AA4}] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] [-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\SpeedBit] [HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\WebBrowser] "{0329E7D6-6F54-462D-93F6-F5C3118BADF2}"=- Z menu Notatnika > Plik > Zapisz jako > Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki > Zapisz jako FIX.REG Kliknij prawym na plik i z menu wybierz opcję Scal. Potwierdź import do rejestru. 2. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix. Nie widzę na dysku pliku ComboFix.exe (za to inne odpadki narzędzia widoczne), pobierz więc ponownie (KLIK) i zapisz na Pulpicie. Klawisz z flagą Windows + R i w polu Uruchom wklej komendę: C:\Users\HP\Desktop\ComboFix.exe /uninstall Gdy komenda ukończy: w AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie. 3. Przez SHIFT+DEL dokasuj te foldery z dysku: C:\Users\Public\Documents\Speedbit C:\Users\HP\Doctor Web C:\Windows\erdnt Wypowiedz się wyraźnie co jest aktualnie problemem. . Odnośnik do komentarza
wolan90 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Wykonałem wszystko jak napisałeś, wydaje mi się że wszystko już działa jak należy, tylko jedna rzecz jeszcze mnie trapi. Co godzinę (np. 12:42, 13:42, zawsze w 42. minucie) wszystko mi się minimalizuje do pulpitu. Niby nic, bo klikasz sobie spowrotem na zminimalizowana rzecz i w teorii "nic się nie stało", aczkolwiek nie powinno tak się dziać, a nie jestem w stanie znaleźć źródła tego problemu. Wiesz może co może być przyczyną? a i dziękuję za świetna pomoc jak do tej pory Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Ad "napisałeś" = jestem kobietą. Co godzinę (np. 12:42, 13:42, zawsze w 42. minucie) wszystko mi się minimalizuje do pulpitu. Niby nic, bo klikasz sobie spowrotem na zminimalizowana rzecz i w teorii "nic się nie stało", aczkolwiek nie powinno tak się dziać, a nie jestem w stanie znaleźć źródła tego problemu. Skoro to jest takie regularne, to może w Harmonogramie zadań uruchamia się coś co tworzy ten efekt. Uruchom Autoruns i w karcie Scheduled Tasks wyłącz dodane przez aplikacje zadania. Po tej akcji zresetuj system i sprawdź czy efekt nadal się ujawnia. . Odnośnik do komentarza
wolan90 Opublikowano 1 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2013 Ok, odfajkowałem te scheduled tasks, dam znać jak znowu mi coś sie zminimalizuje o danej godzinie Ad przepraszam Panią edit: wydaję się, że wszystko już gra w 100% pewnie jakiś z tych programów musiał mi minimalizować co odfajkowałem, jeszcze raz dzięki za pomoc z systemem :] Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 edit: wydaję się, że wszystko już gra w 100% pewnie jakiś z tych programów musiał mi minimalizować co odfajkowałem Pokaż co odfajkowałeś, by było wiadome czy jakieś istotne funkcje danej aplikacji nie zostały uziemione, a może też da się wytypować dokładniej który z wyłączonych wpisów tworzy problem. . Odnośnik do komentarza
wolan90 Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 here you are Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Właściwie w tym spisie prawie wszystkie zadania są niekrytyczne a wręcz zbędne i mógłbyś tak zostawić jak jest, by nie obciążać systemu zbędnymi procedurami. Ale zrób test czy produkty IOBit tu nie brużdżą: w Autoruns w Scheduled Tasks włącz owe 5 wystąpień IOBit (resztę zadań omijasz) i zresetuj system. Podaj wyniki czy efekt z minimalizacją się ujawnił. . Odnośnik do komentarza
wolan90 Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Póki co po zaznaczeniu procesów IOBita wszystko jest w dalszym ciągu bez problemu, więc chyba to któryś z pozostałych musiał mi minimalizować, niecnota jeden! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi