dzejk Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Kupiłem ostatnio drukarkę HP z wifi i chciałem ją podłączyć bezprzewodowo do laptopa z Windows Vista. Instalacja sterowników przebiega pomyślnie, sieć ad-hoc jest wykrywana, drukuje ładnie, ale problem z tym, że po restarcie systemu laptop nie chce sie z nią łączyć automatycznie. Za każdym razem muszę klikać połącz z tą siecią i wpisywać hasło WEP, które wybrałem (bez hasła też muszę wybierać ręcznie). Czy ja robię coś nie tak, czy to Vista szwankuje? I jak to naprawić? Z góry dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 W Viście: Prawoklik na połączenie>>Właściwości>>Połącz automatycznie jest zaptaszkowane? Możesz podać dokładny model drukarki? Odnośnik do komentarza
dzejk Opublikowano 22 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 Tak, zaptaszkowane. Kombinowalem na rozne sposoby, aż w koncu wyggoglalem, ze Vista ma blokade bezpieczenstwa na automatyczne laczenie sie z sieciami typu ad-hoc. Mozna to obejsc przez polecenie netsh z odpowiednimi parametrami i wlasnie kombinuje jak to ugrysc. Bez szyfrowania sieci byloby w miare latwo, ale ja je chce miec i chyba pozostaje tylko skopiowanie ustawien profilu do pliku i uruchamianie go skryptem w menu autostart. Jak ktos wie dokladnie jak to zrobic, z tym poleceniem netsh, to piszcie smialo Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2010 (edytowane) Rzeczywiście z tym jest problem,tutaj jest opisane jak robić z kmendą netsh http://blogs.pointbridge.com/Blogs/schertz_jeff/Pages/Post.aspx?_ID=11 tylko że skrypt w autostarcie nie zawsze chce działać prawidłowo.Zachwalają w sieci zrobić to poprzez harmonogram zadań http://www.online-tech-tips.com/computer-tips/ad-hoc-networks-routing/ Edytowane 21 Lutego 2011 przez picasso 21.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi