Szib Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Witam Komp się zawiesił - żadnej reakcji no to wyłączenie i włączenie ponowne. Po włączeniu zamiast loga płyty pokazały się na całym ekranie jakieś kolorowe zmieniające się literki. No to wyłączenie i ponowne włączenie - Tym razem normalny start. Co to mogło być? Dzięki Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Wymontuj i ponownie dokładnie zamontuj kartę grafiki. Przed montażem przedmuchaj slot. Zobacz w Sensors HWInfo jakie jest napięcie baterii. Odnośnik do komentarza
Szib Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Napięcie baterii? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 VBat - trup. Zamiast około 3,2 V masz 1,536 V. Do wymiany. BIOS będzie gubił ustawienia. Tylko nie kupuj w sklepach AGD one mają inne parametry. Sklep komputerowy. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Możesz to rozwinąć, o które parametry chodzi? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Przecież na obrazku masz wartość VBAT - to napięcie baterii na płycie głównej. Nominalnie około 3,3 V. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 To wiem, chodziło mi o różnice bateriach. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Kupiłem taką do starej płyty w zwykłym sklepie i mimo identycznego oznaczenia i zmierzonego napięcia poprawnego nie działała. BIOS nie startował. Napięcie mierzyłem po włożeniu do płyty. Chyba problem dotyczy producenta baterii. Myślę, że temat związany jest z wydajnością prądową. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 O ile zwykłe baterie zegarkowe np. AG1 do AG13 występują w różnych rodzajach: alkaliczne, srebrowe, cynkowo-powietrzne (odpowiednio oznaczone jako LR, SR, PR) to CR2032 jest spotykana wyłącznie jako litowa. Ewentualne różnice w jakości pomiędzy producentami - miejsce zakupu jest nieistotne Znajomy zegarmistrz poleca Maxell, niezłe są też szwajcarskie Renata. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Tak kupowałem CR2032 i niestety problemy. Nie pamiętam producenta bo dostała młotkiem. Jeżeli dobrze pamiętam to Vinnic był OK. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi