rarug Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Cześć, ostatnio korzystałem z Waszej pomocy w listopadzie 2012 i od tego czasu raczej nie miałem problemów z komputerem. Pierwsze bardzo niepokojące zdarzenie miało miejsce 14 kwietnia 2013 - otrzymałem informację, że wystawiłem na sprzedaż na allegro 50 dysków - DYSK PRZENOSNY 2,5 SAMSUNG M3 1TB USB3 (piszę tak szczegółowo, bo może ktoś spotkał się z podobnym problemem i to ułatwi identyfikację). Następnego dnia, po kontakcie z allegro dowiedziałem się, że "Pańskie konto zostało tymczasowo zablokowane ze względów bezpieczeństwa. Nasze dane wskazywały, że dostęp do niego uzyskała nieupoważniona osoba." Zalecili także by "niezwłocznie przeskanować komputer aktualnym programem antywirusowym i antyszpiegowskim, a następnie zmienić hasło do skrzynki e-mail." Tyle, że nie zauważyłem żadnego ataku na moją skrzynkę email, a na komputerze, przynajmniej w obecnie używanym Chrome, nie przechowuję haseł do emaila, allegro itp. Drugi sygnał dostałem wczoraj - po raz pierwszy od jakiegoś miesiąca zalogowałem się do swojego konta na facebook'u i zobaczyłem komunikat, że ktoś zalogował się do mojego konta z dziwnej lokalizacji i na mapie świata zobaczyłem okolice Tajlandii. Dodam, że nie ruszałem się w tym roku poza granice Polski. Nie wiem czy problem tkwi rzeczywiście w moim komputerze, czy w jakimś innym, z którego zdarza mi się korzystać, ale chciałbym zacząć od mojej maszyny. Niestety, zanim przypomniałem sobie o Was uruchomiłem combofix'a. Specjalnie na potrzeby jego uruchomienia wyłączyłem Zaporę systemu Windows i Microsoft Security Essentials. W takich warunkach utworzyłem logi w OTL i Gmer (przed uruchomieniem Gmera usunąłem sptd z rejestru, samego sterownika nie było już wcześniej). Przed uruchomieniem SecurityCheck włączyłem z powrotem zaporę i MSE, żeby pokazać jak moje środowisko wygląda na co dzień. Gdyby trzeba było zrobić jakieś inne logi proszę o info. Log z SecurityCheck: Results of screen317's Security Check version 0.99.62 Windows 7 Service Pack 1 x64 (UAC is enabled) Internet Explorer 9 ``````````````Antivirus/Firewall Check:`````````````` Microsoft Security Essentials Antivirus up to date! `````````Anti-malware/Other Utilities Check:````````` Java 6 Update 33 Java 7 Update 11 Java version out of Date! Adobe Flash Player 11.6.602.180 Adobe Reader 9 Adobe Reader out of Date! Mozilla Firefox 18.0.1 Firefox out of Date! Google Chrome 26.0.1410.43 Google Chrome 26.0.1410.64 Google Chrome plugins... ````````Process Check: objlist.exe by Laurent```````` Microsoft Security Essentials MSMpEng.exe Microsoft Security Essentials msseces.exe `````````````````System Health check````````````````` Total Fragmentation on Drive C: ````````````````````End of Log`````````````````````` OTL.Txt Extras.Txt Gmer.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Nie widzę tu żadnych oznak infekcji. Drobne uwagi:- Odinstaluj AVG Security Toolbar, jeśli instalowany niecelowo (jako sponsor innej aplikacji).- Odinstaluj nadwyżkę antywirusów, widziane są równolegle uruchomione Avira AntiVir Personal + MSSE. Dodam, że nie ruszałem się w tym roku poza granice Polski. Nie wiem czy problem tkwi rzeczywiście w moim komputerze, czy w jakimś innym, z którego zdarza mi się korzystać, ale chciałbym zacząć od mojej maszyny Jeżeli oglądany tu system to nie jedyny, z poziomu którego uzyskiwałeś dostęp do serwisów, jest możliwe że inny komputer odegrał rolę. Hasła wszędzie oczywiście wymieniłeś? . Odnośnik do komentarza
rarug Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Dziękuję za przegląd - usunąłem AVG Security Toolbar i Avira AntiVir Personal. Na razie korzystam tylko z tego komputera, mam jeszcze dwóch podejrzanych (komputery żony i rodziców), ale na razie nie mam jak zrobić przesłać z nich logów - czy w razie czego mam je umieścić w tym samym temacie, czy utworzyć nowy? Hasła oczywiście pozmieniałem przynajmniej w tych najważniejszych miejscach... Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) mam jeszcze dwóch podejrzanych (komputery żony i rodziców), ale na razie nie mam jak zrobić przesłać z nich logów - czy w razie czego mam je umieścić w tym samym temacie, czy utworzyć nowy? W tym temacie je podaj. Nie ma potrzeby tworzyć nowych wątków. . Edytowane 29 Maja 2013 przez picasso 29.05.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi