dragoneron Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam. Od jakiegoś czasu komputer pracuje coraz ciężej. Zawiesza się podczas ( wystawiania fakturki ) lub nie może się łaczyć z bazami danych Subiekt GT. Jakiś czas temu miałem Wirusa "Policja" ale combofix dał sobię z nim radę. było to może jakiś 3 miechy temu. Proszę o sprawdzenie logów. Pozdrawiam. Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zabrakło obowiązkowego raportu z GMER. W OTL infekcji w rozumieniu trojanów tu nie widzę, ale jest adware. 1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware Conduit Engine, DAEMON Tools Toolbar, HyperCam Toolbar, pdfforge Toolbar v7.0, Softonic-Polska Toolbar, uTorrentBar Toolbar, V9 HomeTool oraz zbędny downloader Akamai NetSession Interface.2. Wyczyść Firefox: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 3. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej::OTLIE - HKCU\..\SearchScopes\{60355C5C-BF9E-47A3-9A58-0C054AF552D3}: "URL" = http://search.yahoo.com/search?ei=utf-8&fr=chr-greentree_ie&type=302398&ilc=12&p={searchTerms}IE - HKCU\..\SearchScopes\{AD22EBAF-0D18-4fc7-90CC-5EA0ABBE9EB8}: "URL" = http://www.daemon-search.com/search/web?q={searchTerms}FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@pandonetworks.com/PandoWebPlugin: C:\Program Files\Pando Networks\Media Booster\npPandoWebPlugin.dll File not found[2012-05-30 09:37:26 | 000,002,415 | ---- | M] () -- C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\v9.xmlO4 - HKLM..\Run: [] File not foundO4 - HKLM..\Run: [avast5] C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast5\avastUI.exe /nogui File not foundO16 - DPF: {8AD9C840-044E-11D1-B3E9-00805F499D93} http://java.sun.com/update/1.6.0/jinstall-1_6_0_26-windows-i586.cab (Reg Error: Value error.)SRV - File not found [On_Demand | Stopped] -- C:\DOCUME~1\WACICI~1\USTAWI~1\Temp\YLTXFLMK.exe -- (YLTXFLMK)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\Drivers\usbVM303.sys -- (ZSMC303)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\drivers\vmfilter303.sys -- (vmfilter303)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\Drivers\usbaapl.sys -- (USBAAPL)DRV - File not found [Kernel | Boot | Stopped] -- system32\DRIVERS\ElbyVCD.sys -- (ElbyVCD):Reg[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager]"BootExecute"=hex(7):"autocheck autochk *"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System]"EnableLUA"=-[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\mountpoints2]:Commands[emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu.4. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania.5. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) oraz zaległy GMER. Przed uruchomieniem GMER musisz usunąć Alcohol oraz sterownik SPTD wg instrukcji z ogłoszenia. Dołącz log utworzony przez AdwCleaner.. Odnośnik do komentarza
dragoneron Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Witam. dziękuję za szybką reakcję. Wszystko co Napisałaś zastosowałem się do tego . Pokasowałem wszystkie tool-bary , zresetowałem Fox-a , zastosowałem Skrypt , przeskanowałem i usunąłem zagrożenia AdwCleaner-em Zamieszczam Raporty z OTL-a po skasowaniu i po nowym uruchomieniu , oraz log z Adwara skanowanie i usuwanie. GMER jest ważny ? tego nie zrobiłem bo odinstalowanie alcohola teraz nie dam rady w pracy ponieważ cały czas używam go do pracy. Pozdrawiam. 04192013_094918 OTL.txt OTL.Txt AdwCleanerS1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 (edytowane) Zadania wykonane. Zanim zadam końcowe kroki, wyraźnie się wypowiedz czy po czyszczeniu wystąpiła poprawa w pracy systemu? Poza tym, nie zostało sprawdzone to: GMER jest ważny ? tego nie zrobiłem bo odinstalowanie alcohola teraz nie dam rady w pracy ponieważ cały czas używam go do pracy. Tak, jest ważny, to skan na rzeczy ukryte, OTL i podobne nie są zdolne ujawnić tego rodzaju infekcji. Skoro Alcohol tak "istotny", alternatywnie zastosuj aplikację Defogger, która tymczasowo wyłączy Alcohol i jego sterownik . Edytowane 19 Maja 2013 przez picasso 19.05.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi