KolegaDudysa Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2010 Html w Shell Na stronie techstarts-wordpress natrafiłem na skrypcik (klik), który konwertuje dane do pliku html. Ma za zadanie podzielić kolorem stan usług, uruchomione(zielony) - zatrzymane(czerwony) w systemie. Można w nim dodawać własne style dla Html-a, wynik skryptu ze strony wygląda tak: Dodałem style jak waga czcionki, margines, rodzina czcionki, kolor, wielkość, brak wypełnienia komórki, o to efekt: GWMI WIn32_Service | ConvertTo-Html Name,Status, startmode, state, DisplayName | foreach{ if($_ -like "*<TD>Running</TD>*"){$_ -replace "<tr>","<tr p style= 'font-size:11px;padding:5px;font-weight: bold;color: green; font-family: Arial, Helvetica;'>"} else{$_ -replace "<TR>","<TR p style= 'font-size:11px;color: red; font-family: Arial, Helvetica;padding:5px; font-weight: bold;'>"} } | out-file ServiceSort.htm W dziale Windows PowerShell Tip of the Week jest pokazana prezentacja na przykładach , budowy wyglądu dokumentu w css według własnych potrzeb: Tip of the Week Żródło: Microsoft Właściwie tak siedziałem i kombinowałem z kodem ze strony Windows PowerShell Tip of the Week, aż wymodziłem takie coś: pisane na podstawie kodu ze strony M$, jedynie dodałem właściwości i inne style css zmieniające wygląd $a = "<style>" $a = $a + "BODY{background-color:white; Font-Family:Verdana,Times New Roman,Arial;Font-Size: 11px}" $a = $a + "TABLE{border-width: 2px;border-style: solid;border-color: black;border-collapse: collapse;}" $a = $a + "TH{border-width: 2px;padding: 7px;border-style: solid;border-color: black;background-color:#330099;Font-Family:Arial; Font-Size:14px; color:white}" $a = $a + "TD{border-width: 1px;padding: 5px;border-style: dotted;border-color: red;background-color:#ffffcc; color:blue;}" $a = $a + "</style>" Gwmi Win32_Service | Select-Object State, Status, Name, DisplayName, StartMode, ServiceType, ProcessId | ConvertTo-HTML -head $a | Out-File C:\Test.htm W TechNet Magazine jest pokazana prezentacja konwertowania danych do pliku html wraz z własną budową styli css, ale same style są dołanczane w zewnętrznym arkuszu styli: Windows PowerShell Digging Deeper Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi