kaczakkkk Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Chcialem dac tego posta do dzialu Multimedia, ale dzial w budowie. Pytanie jest proste tylko odpowiedzi coraz trudniejsze w naszym stechnicyzowanym swiecie. Czy cyfrowy odbiornik HDTV /odbiór kanałów nadawanych w systemie High Definition / DreamBox DM 800 HD PVR nadaje sie do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej poza granicami Polski. ? Tutaj skrot do info: http://www.technosat.pl/index.php?p325,dreambox-dm800-hd-pvr Czy obsluga MPEG-2 i MPEG-4 oznacza mozliwosc uzywania wszedzie tam gdzie sa one stosowane. Pytanie ma sens, bo moga byc regionalizmy, limity itp itd. Z tej strony http://www.dream-multimedia-tv.de/en/dm-800-hd-pvr wynika ze zrodlem sygnalu moze byc gniazdko w scianie z szerokopasmowym Internetem. Wiec jak to jest? Mozna podpiac antene do digital TV /wewnetrzna lub zewnetrzna/, czy trzeba sie podpinac do gniazdka z Internetem w scianie? Ma ktos jakies doswiadczenia? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Te urządzenie nie umożliwia odbioru DVB-T, zobacz na złącza: Te złącza antenowe to są do telewizji satelitarnej. . Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Czyli wniosek jest taki ze to jest DVB-S, a zrodlem sygnalu jest "talerz" na dachu. A jaki jest zwiazek miedzy DVB-T lub S, a HDTV? Czy kazdy sygnal telewizji cyfrowej jest "high definition", czy tez jest DVB "gorszej jakosci" bez HD? W konsekwencji wymagaloby to dwoch standardow sprzetowych, jeden dla "HD" a drugi dla "nie HD". Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A jaki jest zwiazek miedzy DVB-T lub S, a HDTV? Czy kazdy sygnal telewizji cyfrowej jest "high definition", czy tez jest DVB "gorszej jakosci" bez HD? W konsekwencji wymagaloby to dwoch standardow sprzetowych, jeden dla "HD" a drugi dla "nie HD". Zobacz tu (trzeci wynik w google.pl). Najczęściej w paczce kanałów tylko 1 jest HD. Warto zwrócić uwagę, że tani sprzęt SD nie odbierze kanałów HD, więc nawet mając stary TV tylko ze złączem euro należy wystrzegać się tych pierwszych. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Czy kazdy sygnal telewizji cyfrowej jest "high definition", czy tez jest DVB "gorszej jakosci" bez HD? High Definition to tylko rozdzielczość obrazu, to chyba zależy od kodowania obrazu. Czy cyfrowy odbiornik HDTV /odbiór kanałów nadawanych w systemie High Definition[...]nadaje sie do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej poza granicami Polski Tego nie jestem pewny, ale w swoim dekoderze DVB-T przy wyszukiwaniu kanałów wybiera się kraj. Z tego co pisze na innych forach osoby mieszkające przy granicy Polski odbierają kanały zarówno polskie, jak i inne. To zależy jaki jest standard DVB-T w innych krajach. . Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A jaki jest zwiazek miedzy DVB-T lub S, a HDTV? Różnica jest taka że S-saltelitarna a T-naziemna Tego nie jestem pewny, ale w swoim dekoderze DVB-T przy wyszukiwaniu kanałów wybiera się kraj. ja przy szukaniu kanałów nie musiałem wybierać kraju Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 ja przy szukaniu kanałów nie musiałem wybierać kraju W swoim dekoderze do TV też nie musiałem, w Wiwie HD-90 MC była już wybrana Polska, ale w tunerze do komputera już musiałem. . Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 To juz jestesmy blizej prawdy. Platforma czyli wiazka kanalow wsrod ktorych jeden moze byc w jakosci HD. I kolejny wniosek: nie kazda DVB T i S musi byc HD. Czyli moj DreamBox jako ze ma w specyfikacji technicznej odbior HD, bedzie odbieral w s z y s t k i e kanaly telewizji DVB-S. /HD i nieHD/. DVB-T juz niestety nie odbierze ! Zastanawiam sie tylko, czy rozne kraje maja rozne standardy DVB T i S.? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Platforma czyli wiazka kanalow wsrod ktorych jeden moze byc w jakosci HD. Wcale nie, multipleks DVB-T to kilka kanałów telewizyjnych na jednej częstotliwości, to że teraz jest TVP1 HD i TVP2 HD to nic nie znaczy, poprostu inni nadają jeszcze w standardowej rozdzielczości. Zastanawiam sie tylko, czy rozne kraje maja rozne standardy DVB T W innych krajach może być DVB-T lub DVB-T2 z kodowaniem MPEG-2 lub MPEG-4 . Co do DVB-S: to jest przecież telewizja satelitarna, nieważne w jakim kraju, to od dekodera zależy w jakim formacie odbiera. . Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Podsumowujac. Najpierw nalezy sprawdzic jakie jest kodowanie /MPEG-2 lub MPEG-4/ w danym kraju i kupowac dekoder pod kodowanie. Problematyka HD czy nieHD to tylko kwestia rozdzielczosci obrazu. Podziekowania dla "diox" i pozostalych za skuteczne objasnienia. Temat do zamkniecia. /Chyba, ze pominolem cos, o czym nie wiedzialem/. Pozdrawiam. Kaczakkkk. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Najpierw patrzysz czy jest DVB-T lub DVB-T2, potem na kodowanie. . Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Wcale nie, multipleks DVB-T to kilka kanałów telewizyjnych na jednej częstotliwości, to że teraz jest TVP1 HD i TVP2 HD to nic nie znaczy, poprostu inni nadają jeszcze w standardowej rozdzielczości.. Multipleks ma ograniczoną "pojemność", więc KRRiT przydzielając miejsca musi wybrać: więcej kanałów SD, czy mniej HD. I tak w chwili obecnej MUX1 i MUX3 mają po 1 kanale HD i po 6 SD, a MUX2 ma 8 SD. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Multipleks ma ograniczoną "pojemność", Wiem o tym, jak na razie kanały SD to nie problem, nawet na kanałach TVP HD nie wszystko jest w wyższej jakości . MUX3 mają po 1 kanale HD i po 6 SD Mała uwaga: do MUX3 doszedł nowy kanał- TVP Rozrywka, więc jest 7 kanałów SD . . Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Tego nie jestem pewny, ale w swoim dekoderze DVB-T przy wyszukiwaniu kanałów wybiera się kraj. Z tego co pisze na innych forach osoby mieszkające przy granicy Polski odbierają kanały zarówno polskie, jak i inne. To zależy jaki jest standard DVB-T w innych krajach. Tunery mają listę częstotliwości w jakimś tam zakresie, jest to bardzo długa lista i wyszukiwanie trwa bardzo długo, wyznaczenie kraju ogranicza tą listę do częstotliwości w danym kraju, zdarza się że można również wybrać region i miasto, co znacznie skraca listę i czas skanowania. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 zdarza się że można również wybrać region i miasto, co znacznie skraca listę i czas skanowania. U mnie akurat tego nie ma, ale wiem na jakim kanale w moim regionie jest nadawany DVB-T, więc kilkanaście sekund i wszystkie kanały są zapisane. Jeśli komuś się przyda: KLIK . . Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Mała uwaga: do MUX3 doszedł nowy kanał- TVP Rozrywka, więc jest 7 kanałów SD . Dokładnie tak, jak napisałem: 1 HD (TVP2 HD) i 6 SD czyli razem 7 Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Mój błąd, zawsze można się pomylić. . Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 A tak przy okazji, wszędzie mówi się o wyłączeniu analogowej transmisji TV. A co z transmisją radiową? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Jak na razie tylko telewizja analogowa zmienia się w cyfrową. Do cyfryzacji radia jeszcze daleko. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Do cyfryzacji radia jeszcze daleko. Jeżeli mnie pamięć nie myli to transmisja idzie conajmniej od 10 lat. Aktualnie DAB idzie: - Warszawa - 8 kanał TV - Kielce 6 kanał TV - Poznań - 9 kanał TV (tylko kwiecień na czas targów) - Warszawa - 12 knał TV (wyłączony od początku kwietnia br). Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Czyli kupujac w Polsce tuner do DVB T lub S mozna go uzywac zagranica. A kupiony zagranica bedzie dzialal w Polsce. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Jeżeli mnie pamięć nie myli to transmisja idzie conajmniej od 10 lat. Z tą cyfryzacją radia chodziło mi o to, że jeszcze daleko do wdrażania w takiej skali jak telewizja cyfrowa. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi