CoUsT Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Otóż wspominałem kiedyś przy naprawie TrustedInstaller.exe, że kiepsko mi chodzą gry. Raz po zalogowaniu do gry Metin2 mogę mieć 10-30 fps, a innym razem 30-60 (w tych samych miejscach, z tą samą ilością modeli). Dla mnie to jest dziwne. Czasem uda mi się jakoś właśnie wymusić tą większą ilość fps, no ale nic... To tylko czasem. Oczywiście to nie tylko w tej grze. W różnych grach mam mało fps i do tego skaczą strasznie. Karta graf: DDRII GeForce 7025 256MB Mam nadzieję, że znajdziemy przyczynę. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 HMm W metinie może to być spowodowane że raz jest dużo ludzi a raz nie ( ja np w m1 na srodku raz miałem 30 fps a raz 100 ) zależy ile ludzi jest.. A grafika ta jest dość kiepska .. chyba zintegrowana.. podaj calego konfiga kompa Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 18 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 A grafika ta jest dość kiepska .. chyba zintegrowana.. nie chyba a na pewno, ddrII i 64 bit to najwęższe z najwęższych gardeł. Co do ilości fps'ów to za mało danych, jakieś oprogramowanie w tle? Firewall, av, torty, gg czy inne "obciążacze" łącza? Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 18 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2010 Znam się na tym trochę, ale tu jest coś bardziej dziwnego. AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 3800+ 4,00 GB RAMu Karta graficzna wyżej wymieniona - zintegrowana. HMm W metinie może to być spowodowane że raz jest dużo ludzi a raz nie ( ja np w m1 na srodku raz miałem 30 fps a raz 100 ) zależy ile ludzi jest.. Co do tego, to mówie, że sprawdzane w tym samym miejscu z tą samą lub podobną ilością modeli. Tymczasowo pomaga mi otworzenie Menadżeru zadań i wybrania "Pokaż wszystkich użytkowników". Tam zaznaczam priorytet wysoki i póki co śmiga z większą ilością FPS, ale później znowu się wykłada (np. po relogu). Dla porównania też odpaliłem Counter-Strike na Viście i Ubuntu. Vista - 550-650 fps, skaczą jak szalone. Ubuntu - 700-750 fps (utrzymują się często ~725), mało skaczą. A na grafice software to jeszcze gorzej... Windows Tryb Awaryjny - 133 fps, +-1, grafika Software Ubuntu - 199 fps, nie skaczą, grafika Software Dziwne to jest i naprawdę wkurzające. Ps. Obciążeń nie ma. TurboBoost włączane przez program Advanced SystemCare GameBooster przełączane na tryb gracza GG wyłączone, antyvirus wyłączony (ten odziwo zżera 50% procesora w tle). Czasem Mozilla Firefox otworzona. Fraps w tle oczywiście - bez nagrywania - do sprawdzania FPS. Z nim czy bez różnicy dużej nie widać. Gram na Window Mode 800x640 16bpp Fog: Near TNL: Auto Shadows: None Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 A jaki masz wynik 3d mark 03 test na ustawieniach default ? A na grafice software to jeszcze gorzej...Windows Tryb Awaryjny - 133 fps, +-1, grafika Software przecież to normalne bo w tym wypadku grafika nie korzysta z sterów. Czasem Mozilla Firefox otworzona ile okien, włączony adblock ? I czy czasem nie wtedy rejestrujesz spadek fps? Gram na Window Mode 800x640 16bpp nie jest to czasem komputer w firmie (tylko tak bez ściemy) bo to w zasadzie nie jest normalne aby świadomie, w zaciszu domowym umartwiać się w ten sposób !? Sterowniki do grafiki i płyty aktualne? Generalnie można określić to tak: o ile wydawać by się mogło, że da się grać na takim sprzęcie to powstaje pytanie o sens takiej rozgrywki. Płyty z zintegrowanymi grafikami to płyty budżetowe stworzone w innym celu, do grania też ale raczej w gry systemowe typu pasjans, saper czy kierki, najprostsza niezintegrowana grafika daje spory zysk wydajności w porównaniu do integry, bo trzeba pamiętać, że chipset i tym samym grafika jest cały czas zajęta innymi zadaniami nie koniecznie związanymi z obliczaniem trójkątów. Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 A jaki masz wynik 3d mark 03 test na ustawieniach default ? A gdzie się robi te testy? ile okien, włączony adblock ? I czy czasem nie wtedy rejestrujesz spadek fps? 1-5 okien, adblock? Nic takiego nie mam, odpalam zwyczajną grę Europe1400, jakieś forum, stronę z rankingiem gry, czasem wejdę na jakieś gierki przeglądarkowe. nie jest to czasem komputer w firmie (tylko tak bez ściemy) bo to w zasadzie nie jest normalne aby świadomie, w zaciszu domowym umartwiać się w ten sposób !? Nie jest komputer w firmie, zwykły domowy. Gram na Window Mode bo tak wygodniej, poza tym na 24' monitorze dużo bym nie zobaczył... Mam też potrzebę szybkiego przełączania okien. Sterowniki do grafiki i płyty aktualne? Jak najbardziej. Generalnie można określić to tak: o ile wydawać by się mogło, że da się grać na takim sprzęcie to powstaje pytanie o sens takiej rozgrywki. Płyty z zintegrowanymi grafikami to płyty budżetowe stworzone w innym celu, do grania też ale raczej w gry systemowe typu pasjans, saper czy kierki, najprostsza niezintegrowana grafika daje spory zysk wydajności w porównaniu do integry, bo trzeba pamiętać, że chipset i tym samym grafika jest cały czas zajęta innymi zadaniami nie koniecznie związanymi z obliczaniem trójkątów. Jeżeli uda Ci się to wmówić mojemu ojcu, że DDRII 64 bit oraz zintegrowane karty są do [Filtr wulgaryzmów], no to będzie dobrze. Tymczasowe rozwiązanie problemu. Włączyć grę, zalogować, ustawić się itd. Otworzyć Menadżer zadań, ustawić priorytet Wysoki (wtedy jeszcze bez różnicy). Kliknąć Pokaż procesy wszystkich użytkowników. Po zatwierdzeniu FPS'y idą duuużo w górę. Dziwna właśnie jest ta rzecz. W cs'ie jest podobna sytuacja. Po minimalizacji tracę FPS o połowę i muszę zrestartować grę, żeby odzyskać pełnię możliwości. Dodam coś od siebie. Na laptopie matki z XP mam gry i tam po otworzeniu dwóch okien z grą wyświetlanie skupia się tylko na zaznaczonym oknie. Na pozostałych jest może 1-3 fps, dzięki czemu praktycznie nie obserwuje się spadków. Na komputerze moim z Vista FPS'y rozkładają się równomiernie na wszystkie wyświetlane rzeczy - 2 okna gier, a w nich po równo FPS. Gdyby dało radę zrobić tak jak na laptopie, to zawsze dodatkowe FPS. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 ...............że DDRII 64 bit oraz zintegrowane karty są do ................., DDRII to pamięć systemowa a karta, a raczej układ/chipset na płycie właśnie z niej korzysta, innej pamięci nie założysz, więc błędnie zakładasz, że to i to jest rozdzielne. A gdzie się robi te testy? nie znasz programu do testowania grafik 3D Mark 03 i późniejszych następców ............. 05, 06, Vantage itd. ? Do procka który posiadasz ta: http://allegro.pl/karta-nvidia-geforce-8500gt-512mb-pci-e-najtaniej-i1276666495.html karta będzie zupełnie wystarczająca. Odnośnik do komentarza
CoUsT Opublikowano 19 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Do procka który posiadasz ta: http://allegro.pl/karta-nvidia-geforce-8500gt-512mb-pci-e-najtaniej-i1276666495.html karta będzie zupełnie wystarczająca. I tu się (chyba) mylisz. Dokładnie taka leży na półce od ~2-4 lat spalona. Spaliła się po może miesiącu używania jej. Dokładnie GeForce 8500 GT z 512MB. Nie wiem tylko, czemu ojciec nie skorzystał z gwarancji... Zobaczymy za jakiś czas, może całkowicie nowy komputer kupię. Dzięki za pomoc, na razie jakoś dam sobie radę. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 I tu się (chyba) mylisz. Wskaż mi miejsce gdzie strzeliłem byka? Chyba nie chcesz mi zasugerować, że to procesory odpowiadają za spalenie lub nie kart graficznych, bo tak właśnie wynika z kontekstu? Jeśli już poszła do "krainy wiecznych elektronów" to tylko zasilacz mógł jej w tym pomóc, a z dużym prawdopodobieństwem mogę założyć, że zasilacz w tej budzie jest pewnie taki sam jak cały sprzęt (komputer z marketu), no name jak nic, jak zawsze zresztą jest taki w marketowym sprzęcie. Jeśli na naklejce na zasilaczu znajdziesz nazwę, która jest wymieniona na czerwono w tym temacie: http://www.fixitpc.p...ze-komputerowe/ to prawdopodobnie masz winowajcę jej spalenia i faktycznie zakładanie jakiejkolwiek grafiki może stanowić problem, reasumując możliwe, że "siedzisz na bombie". Przypadków gdzie marny, nie firmowy zasilacz przy spaleniu zabrał ze sobą połowę podzespołów w obudowie w necie można zobaczyć bez liku. EDYTA: Spaliła się po może miesiącu używania jej. Czy to aby nie była czasem karta Gigabyte lub Asus z pasywnym chłodzeniem? Więc nawet jeśli to nie zasilacz jej pomógł to zapewne "spaliła" się a raczej zagotowała w obudowie bez dodatkowych wentylatorów, które przynajmniej trochę pozwoliłyby ją schłodzić. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 (edytowane) Jak marekW powiedział rozkręć obudowę i powiedz jaki zasilacz jest bo jak jakis z czarnej listy to do wymiany bo może ci się sprzęt spalić i nowa grafa jak byś kupił ! Daj dane z nalepki albo foto nalepki.. Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi