jessi Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Witam, Mam problem z pewnym wirusem? nie wiem jak to nazwać. Problem polega na tym, że głównie na facebooku i na gmailu pojawiają się jeden pod drugim napisy "Ads by Browse to Save". Nie wiem, jak sobie z tym poradzić. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) 1. Za pomocą Dodaj/Usuń programy usuń BrowseToSave, Search Assistant WebSearch 1.74.2. W Firefoxie: Firefox > Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox.3. Pobierz AdwCleaner i użyj z opcji Usuń .4. Zrób nowe logi z OTL (bez Extras) + GMER . . Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez picasso Dodana deinstalacja Search Assistant WebSearch 1.74. //picasso Odnośnik do komentarza
jessi Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 ok, w załączniku dołączam logi OTL.Txt gmer.txt Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 W Chromie jest zmieniona strona główna, wejdź w C:\Documents and Settings\MSI\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google\Chrome\User Data\Default i przy wyłączonej przeglądarce wyciągnij plik Preferences, spakuj w archiwum i umieść na jakimś serwisie hostingowym, np. speedy.sh . Uruchom OTL i w pole Własne opcje skanowania/skrypt wklej: :OTLO16 - DPF: {7530BFB8-7293-4D34-9923-61A11451AFC5} http://download.eset.com/special/eos/OnlineScanner.cab (Reg Error: Key error.):FilesC:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\BrooWese22saove:Commands[emptytemp] Wciśnij Wykonaj skrypt. . Odnośnik do komentarza
jessi Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Nie rozumiem tylko po co na serwer zewnętrzny wrzucać plik preferences w takim bądź razie z komputera mam go usunąć? zrobiłam wszystko po kolei, ale nie wiem czy dobrze i teraz? nowy log otl wykonać? Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Po to że pobierzemy go zmodyfikujemy żeby był poprawny i shostujemy pobierzesz i podmienisz. Nie sprawdzałem raportu więc sory za odpowiedź myślałem że diox widzi że zainstalowane Post do kasacji Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez Conor29134 Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 diox & Conor29134 Ekhm! Google Chrome nie jest w ogóle zainstalowane. Te preferencje, które widać w raporcie, to preferencje utworzone przez instalację adware, a że Google Chrome nie było obecne, zostało to w całości dodane. Tu nie ma się odbyć edycja lecz całkowite usunięcie dodanych obiektów Google. jessi 1. Nie ma oznak wykonania resetu Firefox: brak zmiany ścieżki profilu (w którym zresztą nadal siedzi katalog BrooWese22saove), preferencje nie ruszone w sposób, który robi reset, brak też folderu Stare dane programu Firefox na Pulpicie. Zmiany w preferencjach wyglądają na robotę AdwCleaner (nie sprawdzono tu jego raportu) a nie reset Firefox. Ponownie: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 2. Następnie uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej::FilesC:\Documents and Settings\MSI\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\GoogleC:\Documents and Settings\LocalService\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Google:Reg[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Google][-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Google][HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]"DefaultScope"="{0633EE93-D776-472f-A0FF-E1416B8B2E3A}"[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{6A1806CD-94D4-4689-BA73-E35EA1EA9990}][-HKEY_USERS\S-1-5-18\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes][-HKEY_USERS\S-1-5-19\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes][-HKEY_USERS\S-1-5-20\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes]:OTLDRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ewusbmdm.sys -- (hwdatacard)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ew_jubusenum.sys -- (huawei_enumerator)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ewusbnet.sys -- (ewusbnet)DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\ew_hwusbdev.sys -- (ew_hwusbdev):Commands[emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu.3. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (bez Extras). Dołącz też log który utworzył wtedy AdwCleaner (jest na dysku C), nie uruchamiaj narzędzia ponownie.. Odnośnik do komentarza
jessi Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 ok, zamieszczam logi OTL.Txt AdwCleanerS1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Tak jak mówiłam: to AdwCleaner czyścił preferencje Firefox a nie reset. Teraz owszem reset wykonany (widać katalog Stare dane programu Firefox), choć efekty końcowe nie wyglądają jak te z resetu i to jest dziwne. Nadal w katalogu Firefox siedzi śmieć, czyli ręcznie trzeba będzie to zlikwidować. Czyli drobne akcje i kończymy: 1. Poprawka na powyższe. Zamknij Firefox. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej::FilesC:\Documents and Settings\MSI\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\7zrfppi6.default\extensions\7fy@yeeoavh.netKlik w Wykonaj skrypt. Akcja pójdzie szybko i bez restartu. 2. Porządki po narzędziach: przez SHIFT+DEL skasuj z Pulpitu folder Stare dane programu Firefox, w AdwCleaner uruchom Odinstaluj, w OTL uruchom Sprzątanie.3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK.4. Zaktualizuj wyliczone poniżej programy: KLIK. Log pokazuje, że posiadasz wersje: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{0141D498-16DA-4221-A529-1D7A64BE8B05}" = OpenOffice.org 3.3"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217017FF}" = Java 7 Update 17"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.6) - Polish"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 11 ActiveX (wtyczka dla IE)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox)FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@adobe.com/FlashPlayer: C:\WINDOWS\system32\Macromed\Flash\NPSWF32_11_6_602_180.dll () . Odnośnik do komentarza
jessi Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 ok, z tym, że ja usuwałam openoffice.org 3.3 , nie potrzebuję go - co zrobić z tym "preferences" bo mam go na pulpicie, usunąć? gmer też mogę usunąć? - po zrobieniu tych kroków ( nie jestem pewna co do tych wtyczek: Adobe Flash Player 11 ActiveX i Adobe Flash Player 11 Plugin, trzeba je osobno aktualizować czy one w parze z Adobe Flash Player 11.7.700.169 się same zaaktualizowały? -już jest wszytko ok? -zmieniać hasła? przepraszam za tak dużą ilość pytań, mogą wydawać się głupie, lecz nie jest to moja dziedzina. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 - co zrobić z tym "preferences" bo mam go na pulpicie, usunąć? gmer też mogę usunąć? Tak, oczywiście, do niczego już niepotrzebne. Adobe Flash Player 11 ActiveX i Adobe Flash Player 11 Plugin, trzeba je osobno aktualizować czy one w parze z Adobe Flash Player 11.7.700.169 Osobno, bo to dwie wersje dla różnych przeglądarek. Pobierasz wtyczkę po kolei z poziomu Internet Explorer i Firefox, pobiorą się inne instalatory. -już jest wszytko ok? Podałam już finał tematu, czyli to znak, że w mojej opinii temat ukończony. Jeśli nie widzisz problemów, to tak. -zmieniać hasła? Nie ma takiej potrzeby. W systemie był relatywnie drobny śmieć reklamodawczy a nie infekcja grabiąca dane. . Odnośnik do komentarza
jessi Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 dziękuję. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi