pajkul Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Witam. Mam bardzo poważny problem z komputerem kolegi. Jest na nim XP home. Problem jest nastepujacy: po uruchomieniu komputera pojawia sie blad: Error loading operating system. Próbowałem już z konsoli odzyskiwania windows (z wlozonej plyty instalacyjnej) wykonac fixmgr, fixboot i bootcfg/rebuild, nie pomogło. Także naprawa istniejącej instalacji systemu Windows XP nie przyniosła rezultatów. W biosie nie ma praktycznie zadnych ustawien co do trybu pracy dysku. Jest to jeden dysk podzielony na 2 partycje. Proszę o wszelkie możliwe propozycje co do przyczyn możliwości rozwiązania problemu. Nie mogę podać, skąd problem się pojawił, bo po prostu kolega tego nie wie. Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Sprawdź dysk MHDD http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Partycja z windows jest ustawiona jako aktywna ? Odnośnik do komentarza
pajkul Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 A jak to sprawdzic nie majac mozliwosci odpalenia systemu? Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 płyty typu hirens boot cd ? Odnośnik do komentarza
pajkul Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Tak sie składa, ze mam ta plyte i z niej korzystalem. Gdzie dokladnie to ustawic? Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 13 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2013 jeżeli masz na tej płycie któryś z tych softów: Acronis Disk Director, Paragon Partition Manager to nimi ustawiasz partycje aktywną Odnośnik do komentarza
pajkul Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2013 Wiem już trochę więcej, co się działo przed tym błędem. Przy każdej próbie uruchomienia wyskakiwała informacja o braku bliku NTLDR. Komputer ogólnie był bardzo zawirusowiony i ktoś próbując go naprawić doprowadził do takiej sytuacji. Została następnie wykorzystana jakaś płyta ratunkowa (prawdopodobnie z Komputer Świata) i wykonana operacja "przywróć MBR". Od tego momentu pojawia się właśnie Error loading operating system. Używając hirens boot cd próbowałem bootować z różnych partycji, bezskutecznie. Nie wywala żadnego błędu, po prostu komputer się restartuje. fixmbr, fixboot z konsoli ratunkowej instalatora win xp też nie przynoszą rezultatów. Więc można powiedzieć, ze prawdopodobnie uszkodzona jest tablica partycji. Ale przecież uruchamiając mini windows xp z hirens boot cd mam dostęp do wszystkich plików na obu partycjach... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi