bingo213 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, niestety jak w temacie i mnie to spotkało, a mianowicie zainfekowało mi pendriva bo zamiast plików i folderów pojawia mi się skrót właśnie do tej pamięci zewnętrznej, jak w opcjach folderów zaznaczę pokaż ukryte pliki systemowe i foldery to pokazuje oprócz tego skrótu inne pliki włącznie z ukrytym folderem bez nazwy w którym znajduję się prawidłowa zawartość mojego pendriva. Poniżej wstawiam logi: Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez picasso Zbędne załączniki usunięte. //picasso Odnośnik do komentarza
bingo213 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Witam ponownie, ponieważ we wczorajszym poście wystąpił błąd gdyż wstawione logi były logami z komputera mam nadzieje niezainfekowanego to dzisiaj wstawiam logi już poprawne i liczę bardzo na waszą pomoc, system win 7 SP1 32 bity. To na tym komputerze odpalił mi znajomy skrót swojego pendriva i od tamtej pory ten komputer infekuje wszystkie zewnętrzne nośniki. Oto logi: OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt UsbFix Listing 1 .txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Używałeś ComboFix i na ten temat: KLIK. Infekcja stworzyła na urządzeniu ukryty folder "bez nazwy" (nazwą spacja): [11/04/2013 - 11:04:04 | SHD ] F:\ ... do którego przesunęła wszystkie dane z urządzenia. Jedyny widoczny element to ten skrót symulujący wiadomo co: [12/04/2013 - 12:27:18 | A | 686] F:\RYCHU (4GB).lnk System także jest zainfekowany oraz jest adware. 1. Przez Panel sterowania odinstaluj adware BrowserProtect, Delta Chrome Toolbar, Delta toolbar. 2. Wyczyść Firefox z adware: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 3. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL F3 - HKCU WinNT: Load - (C:\Users\J92E0~1.RYC\LOCALS~1\Temp\msiuvkvvo.exe) - C:\Users\J92E0~1.RYC\LOCALS~1\Temp\msiuvkvvo.exe (House) O6 - HKLM\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Restrictions present O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoDrives = 0 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: HideClock = 0 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoDesktop = 0 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoFind = 0 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoViewContextMenu = 0 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoOnlinePrintsWizard = 1 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoPropertiesMyComputer = 1 O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\System: DisableRegistryTools = 2 IE - HKCU\..\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}: "URL" = http://www1.delta-search.com/?q={searchTerms}&affID=121845&babsrc=SP_ss&mntrId=A44E80C16EF3A58B FF - HKEY_CURRENT_USER\software\mozilla\Firefox\Extensions\\{0F827075-B026-42F3-885D-98981EE7B1AE}: C:\ProgramData\BrowserProtect\2.6.1125.80\{c16c1ccb-7046-4e5c-a2f3-533ad2fec8e8}\FirefoxExtension [2013-04-12 13:01:46 | 000,000,000 | ---D | M] DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Users\PKOSZU~1.ADM\AppData\Local\Temp\catchme.sys -- (catchme) :Files attrib /d /s -s -h F:\* /C F:\RYCHU (4GB).lnk F:\autorun.inf F:\desktop.ini F:\_WS.init F:\Thumbs.db C:\Program Files\mozilla firefox\searchplugins\babylon.xml C:\ProgramData\Babylon %userprofile%\AppData\Roaming\BabSolution %userprofile%\AppData\Roaming\Babylon %userprofile%\Local Settings :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "bProtector Start Page"=- "Start Page"="about:blank" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "bProtectorDefaultScope"=- :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart. 4. Po wykonaniu akcji OTL wejdź na urządzenie F. Folder "bez nazwy" powinien być już odkryty. Przenieś z niego całą zawartość poziom wyżej, a folder przez SHIFT+DEL skasuj. 5. Uruchom AdwCleaner i zastosuj Usuń. Na dysku C powstanie log z usuwania. 6. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) i USBFix z opcji Listing. Dołącz log utworzony przez AdwCleaner. . Edytowane 18 Maja 2013 przez picasso 18.05.2013 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi