Kemordw Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam mam problem z dyskiem SATA WDC WD1502FAEX-007BA0 bo system windows 7 raz go widzi a raz nie , dysk ma najnowsze sterowniki i dysk ten nie jest dyskiem systemowym.Jak potrzebne więcej informacj prosze pisać. Jeśli ktoś wie o co chodzi proszę o wskazówki Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Najpierw podaj logi z OTL oraz z HWiNFO z zakładek Summary i Sensors. Podaj także markę zasilacza i model. Do tego jeszcze pokaż screen z Zarządzania dyskami. . Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Oto zasilacz Chieftec GPS 400AA-101A.Logi, HWINFO oraz screen z Zarządzania dyskami w załączniku,choć tego dysku tam nie widac. Extras.Txt OTL.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 W BIOS-ie dysk jest widoczny? . Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Nie Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zasilanie podłaczyłeś do dysku? Słychać w ogóle prace dysku? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Przydałby się obrazek z Menadżera Urządzeń oraz do wykonania sprawdzenie kabli zasilającego (pisał @Belfegor) oraz sygnałowego - tu np. wymiana. Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zasilanie podłaczyłeś do dysku? Słychać w ogóle prace dysku? Podłączone i słychać dysk Przydałby się obrazek z Menadżera Urządzeń oraz do wykonania sprawdzenie kabli zasilającego (pisał @Belfegor) oraz sygnałowego - tu np. wymiana. Próbowałem podłączyć kable jeszcze raz i dysk est widziany ale po kilku minut niema. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 1. Rozwiń gałąź kontrolery dysków i pokaż. 2. Odłącz testowo coś co pewnie jest czytnikiem kart (IOI....) + restart. Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Odłączenie czytnika nic nie daje Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Na szybko zobaczyłem obrazek tej płyty. Gniazda mają różne kolory i to nie jest bez znaczenia. Sprawdź w Manualu czy poprawnie podłączyłeś dysk i drugie pytanie czy kontroler SATA w BIOS jest Enabled. EDYTA I zobacz czy zwora na dysku jest dokładnie wpięta jeżeli kontroler nie obsługuje dysków SATA III . Nie wiem - nie czytałem. Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Przestawiłem w biosie na enabled i narazie działa Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Niestety problem znowu powrocil Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Spróbuj podmienić kabel sygnałowy od dysku i sprawdź, czy dysk będzie wykrywany. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 1. Przypominam post #11. 2. Czy BIOS widzi dysk i jak już tam będziesz to czy kontroler SATA jest Enabled? 3. Pokaż obrazek z HWInfo z Sensors. 4. Do sprawdzenia kable. Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Bios widzi dysk,kontrolery sa wlaczone,kable są podłączone.Ale wyszedłem z biosu nic nie zmieniałem i dyski znowu widzi. Dołączam obrazki z z HWInfo Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Obrazek z Menadżera Urządzeń - Widok wg połączeń - rozwijasz gałąź z kontrolerem pod który podpięty jest ten dysk. Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie wiem czy oto chodzi Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Ukośne trójkąciki pokazują możliwość rozwijania. Masz znaleźć kontroler i ten felerny dysk i to pokazać. Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 aha Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Czy potrafisz czytać? Co napisałem kolejny raz - mam zobaczyć ten dysk z nazwy. Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Nie ma Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 A system go teraz widzi? Co jest pod ATA channel1 - jest tam trójkącik (trochę inny) - klikaj na nie i szukaj. Odnośnik do komentarza
Kemordw Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 To jest Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Panel sterowania - Opcje zasilania - Plan standardowy - Zaawansowane ustawienia. Wchodzisz kolejno do każdej gałęzi a szczególnie Dysk twardy i Wyłącz po - ustawiasz na NIGDY (jeżeli jest inaczej). Zapisujesz ustawienia i restart. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi