veswanniek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Wiam, mam problem, który dopiero zauważyłem od niedawna. Mam płytę główną G41M-VS3, która wspiera pamięci RAM DDR3 o częstotliwości1333 mhz. Mimo tego, że moja pamięć ma częstotliwość 1333, (w zakładce ,,pamięć" więc powinno wyświetlać się 667), to bios czy system widzą tą pamięć tylko jako 400 mhz. Chyba powinna pracować szybciej? W BIOSie próbowałem pozmieniać częstoliwości RAMu na większe, jednak mam tylko możliwość ustawienia na AUTO lub 400 mhz. Zauważyłem że podkręcając procesor, pamięci również się podkręcają, jednak nie to mi chodzi, by procesor podkręcać. Jakieś porady? Screeny poniżej: Płyta Główna: http://www.asrock.com/mb/Intel/G41M-VS3%20R2.0/ Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Podaj specyfikację komputera, razem z zasilaczem. Pokaż screeny z CPU-Z z zakładek CPU i Mainboard. . Odnośnik do komentarza
veswanniek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Specyfikacja: -Zasilacz chieftec BPS-400S 400 wat -Grafika Nvidia geforce 7300 gs -Pamięć Ram Patriot PSD 32G133381 2 gb 1333 mhz http://www.patriotmemory.com/product/detail.jsp?prodline=3&catid=34&prodgroupid=77&id=997 -Płyta główna Asrock G41M-VS3 -procesor: Intel core duo e4500 2,2 ghz Reszta screenów: Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 To jest tak: twój Core 2 Duo ma szynę 200 Mhz czyli prędkość efektywna modułów wynosi 800 Mhz. Kiedy podkręcałeś procesor, kręciłeś szynę i pamięci. Można pokombinować ustawienia w BIOS-ie, podaj screeny z niego. . Odnośnik do komentarza
veswanniek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Screeny z biosa, zakładki co uznałem za przydatne. Jeśli coś więcej potrzebujesz, daj znać. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Na obrazku nr 2 wejdź w DRAM Frequency i powiedz, co tam widzisz. . Odnośnik do komentarza
veswanniek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 To samo co na pierwszym- 400 mhz lub auto Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Poszukaj w BIOS-ie czegoś w rodzaju FSB:DRAM i jak znajdziesz, to pokaż screen z niego. . Odnośnik do komentarza
veswanniek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Nie znalazłem nigdzie. Opcje związane z ram co udało mi się znaleźć. Wrzucić też screena z timingami? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Tu nie chodzi o timingi, na twojej platformie, LGA775, zegar pamięci jest związany z szyną procesora. U ciebie szyna wynosi 200 Mhz, a dzielnik pamięci jest w stosunku 1:2, czyli szyna- 200 Mhz, a pamięci 400 Mhz. Twoja płyta to budżetowa konstrukcja, być może nie ma takiej opcji. Przyśpieszenie pamięci da znikomy wzrost wydajności, może nawet na poziomie błędu pomiarowego, przy twojej konfiguracji nic nie da. . Odnośnik do komentarza
veswanniek Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zapewne nie ma takiej opcji, szukałem kilka razy, BIOS też w najnowszej wersji. Mówi się trudno. Wielkie dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi