chrisu75 Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2013 Witam Mam problem z wolnym botowaniem systemu Windows 7. System uruchamia się około 1 min 30 sek. Problem jest taki że wcześniej system uruchamiał się w jakies 25sek. Teraz podaczas samego botowania przy ekranie "uruchamianie systemu windows 7" jest 40 sekundowe opóźnienie, gdzie przez ten czas nic się nie dzieje,nawet dysk nie działa. System mam zainstalowany na laptopie CLEVO P370M , 3920XM, 16Gb RAM, GTX 680m ,2 x SSD 256 ,1x 1TB. Próbowałem wyłączyć bądz odinstalowac sterowniki,ale to nic nie pomogło. Dołączam zrzut z Windows Performance Analyzer http://speedy.sh/GjETH/xperf.7z Mam nadzieję że ktoś bedzie potrafił to jakoś rozszyfrować i mi powie co mogę zrobić, bo nie chce przeinstalowywać całego systemu. Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Witam na forum, Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms)-------------------------------------------------Pre.Session.Init|.........0|.....39802|.....39802Session.Init....|.....39802|.....45578|......5775Winlogon.Init...|.....45578|.....66253|.....20675Explorer.Init...|.....66253|.....66890|.......636Post.Boot.......|.....66890|.....78590|.....11700-------------------------------------------------System.gotowy.po:.......................68,59.sek Zacznijmy od względnie długiej fazy pre session init. Wygląda na to, że masz problem ze sterownikiem ArcSoft - arcctrl.sys blokuje start systemu od 2 do 40 sekundy, prawdopodobnie jest jakiś problem z podpisem cyfrowym sterownika. Szybki search w internecie i trafiłem na coś takiego: [KLIK]. Proponuję zatem od przestawiania typu startu tego sterownika z boot na automatic - nie będzie powodował zablokowania startu systemu. Po wszystkim - ponowny log, tym razem z dodatkowymi opcjami (będzie kilka automatycznych restartów, nie należy przeszkadzać - ale oczywiście trzeba się logować, jeśli nie ma włączonego auto logon )): xbootmgr -trace boot -traceflags latency+dispatcher -stackwalk profile+cswitch+readythread -notraceflagsinfilename -postbootdelay 180 -resultpath c:\xperf -prepsystem m.g. Odnośnik do komentarza
chrisu75 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Dzięki za pomoc Zrobiłem jak napisałeś i pomogło. Tak myślałem że to jest wina Total Media Theatre bo właśnie po nim system zaczął mi wolno startować. Tu podaje linka do nowego loga http://speedy.sh/Nntqr/xperf3.7z Może jeszcze da się tam coś zoptymalizować ? Odnośnik do komentarza
mgrzeg Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Nazwa...........|.start(ms)|koniec(ms)|..suma(ms)-------------------------------------------------Pre.Session.Init|.........0|......1937|......1937Session.Init....|......1937|......7741|......5803Winlogon.Init...|......7741|......8765|......1024Explorer.Init...|......8765|......9373|.......607Post.Boot.......|......9373|.....21173|.....11800-------------------------------------------------System.gotowy.po:......................11,173.sek Czyli teraz Twój system startuje w nieco ponad 11 sekund. Może jeszcze da się tam coś zoptymalizować ? Na pewno Ale IMO nie ma to większego sensu, więc zostawmy tak, jak jest. m.g. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi