sadguy Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Witam. Laptop został kupiony w lipcu zeszłego roku. Od jakiegoś czasu obserwuję wzrost temperatury procesora. Zaraz po zakupie, procesor osiągał max. 60 stopni przy wymagających grach, a teraz temperatura wacha się w granicach 65-67 stopni. Czy to kwestia wymiany pasty termoprzewodzącej? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Jaki to model laptopa? Podaj jego specyfikację. Czym monitorujesz temperaturę? Laptopy z natury się grzeją, jeśli temperatura nie dochodzi do 80 stopni, to nie ma powodu do zmartwień. Wymiana pasty może zbić temperaturę o kilka stopni, ale najpierw wyczyść kratki wentylacyjne w laptopie. . Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Asus A53T Series: AMD A6-3400M 1.4 GHz z Turbo Boost up to 2.4.+ zintegrowana Radeon HD 6520G Radeon HD 7670M 1GB 6GB Ram Win 7 Home Premium Wiem, że się grzeją, ale temperatury były niższe. Kratki również wyczyszczone są. Do pomiaru używam Core Temp, tudzież CPU-Z. Wszystko byłoby ok, gdyby nie spadek fps w grach, nawet tych mało wymagających. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 AMD A6-3400M Ten procesor nie grzeszy wydajnością, on robi może robić spadki fps. Jeśli wcześniej wszystko działało bez zarzutu to coś jest nie tak. Masz ustawione w opcjach zasilania na Wysoka wydajność? Naj jakiej karcie uruchamiasz gry? . Odnośnik do komentarza
szary Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Ja dodam coś od siebie, kolega miał taki problem grzał sie jak .... grzał się bardzo i wydajność była niska, okazało się, że ma zastępczy zasilacz, kupił oryginalny i z domu nie chciał wyjść tak się ucieszył. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zasilacz mam od nowości ten sam, od Asusa. Tak, jest ustawione na wysoką wydajność wszystko. Z tymi kartami do końca nie jest tak kolorowo. gdzieś czytałem, że aby działało Dual graphics, to potrzeba gry, która korzysta z Directx 11, a wszystkie gry, które korzystają z niższych Directów ciągnie tylko zintegrowana karta. Także, to zależne od gry. Dodam jeszcze, że występuje u mnie ten problem: https://www.fixitpc.pl/topic/17258-reset-laptopa/ i może on ma coś z tym wspólnego? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Dual graphics Odpuść sobie to, tylko więcej problemów niż korzyści. W BIOS-ie nie masz opcji, aby działała tylko karta dedykowana? Jeśli masz, to ustaw , aby była tylko karta zewnętrzna. Dodam jeszcze, że występuje u mnie ten problem: [...] i może on ma coś z tym wspólnego? Nie wiem od czego zacząć, ale zrób skan za pomocą MHDD i daj tutaj wyniki w postaci screena. . Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 W BIOS-ie nie masz opcji, aby działała tylko karta dedykowana? Jeśli masz, to ustaw , aby była tylko karta zewnętrzna.. Albo źle patrzę, albo po prostu nie ma tego... Pewnie to pierwsze. . Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Nie jestem pewien, czy jest taka opcja wyłączenia karty zintegrowanej, daj zdjęcia z zakładek w BIOS-ie . . Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Załączam zdjęcia. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Też nie widzę takiej opcji. Czy po wciśnięciu prawym na grę, którą chcesz uruchomić jest jakaś opcja od karty graficznej? . Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 A jakby ją wyłączyć w Menedżerze urządzeń? Nic pewnie nie da. Nie mam żadnej opcji, ale po naciśnięciu PPM na pulpicie mam: Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wciśnij Konfiguruj przełączanie grafiki i daj screen z niego. . Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Kiedyś czytałem ten artykuł: http://pclab.pl/art47483-6.html (6 strona), i można z niego wnioskować, że da radę przełączyć na dedykowaną kartę mając ten procesor... A to przełączanie, to dotyczy chyba tylko zintegrowanej. Odnośnik do komentarza
szary Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 mój asus też sie bardzo grzał aż parzyło od wentylatora, a jak zaaktualizowałem sterowniki od grafiki to teraz mi zimne powietrze wychodzi. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Do autora: w tym oknie na zdjęciu wciśnij Przeglądaj, wybierz plik uruchamiający grę, ustaw na Wysoka wydajność i zobacz, czy będą spadki. . Odnośnik do komentarza
sadguy Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 To już ustawiłem zaraz po kupnie laptopa, więc cały czas jest na Wysokiej wydajności, to co chcę aby było. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi