picasso Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Mój system to Windows XP Proffesional wersja 2002. Jeśli w oknie informacje systemu masz tylko to i nie pokazuje się pod spodem status SP, to znaczy, że masz golusieńki XP bez żadnego SP i nie będzie on obsługiwał dużych dysków. Jest wymagany conajmniej dodatek SP1 (czyli w aktualnych okolicznościach Service Pack 3 = o ile się nie mylę, i tak jego instalacja wymaga posiadania conajmniej XP SP1). Proponuję zrobić nową CD XP ze zintegrowanym SP3 (KLIK) i ponownie zainstalować system, od razu będzie on zaktualizowany do SP3. . Odnośnik do komentarza
starbreeze Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Dobrze, spróbuję ale czy mógłbym prosić o zaktualizowanie linku do SP1? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 ale czy mógłbym prosić o zaktualizowanie linku do SP1? SP1 jest już usunięty z serwerów MS, co najwyżej można go pobrać z serwisów trzecich. Ten link z IDG nadal jest aktualny. Ciut zmienili formułę adresu: KLIK. Zamiennie możesz pobrać SP2, on powinien zawierać wszystko co ma SP1. Przy integracji na "Gold" XP (czyli bez SP) da się bezpośrednio od razu nałożyć SP3, ale z tego co pamiętam, takie CD wykazuje pewne różnice w stosunku do płyty z podwójną integracją SP1 (lub SP2) > na to SP3. PS. Temat przenoszę do działu Windows, bo nie jest to problem stricte sprzętowy, tylko wina oprogramowania. . Odnośnik do komentarza
starbreeze Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Udało mi się stworzyć bootowalną płytę CD Windows XP SP3(razem z SP1) zgodnie z OPISEM,ale po włączeniu kompa pokazuje się komunikat CDBOOT:Cannot find NTLDR i startuje do Windowsa. Nie jest to problem z 'nazewnictwem' pliku SETUPLDR.BIN (opisany w ww. temacie) gdyż przy eksploracji CD znalazłem go i ma poprawną nazwę... Macie jakieś pomysły dlaczego system nie startuje z płyty? ( w razie niepoważnych sugestii sekwencja bootowania w BIOSIE jest prawidlowa...) Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Nie jest to problem z 'nazewnictwem' pliku SETUPLDR.BIN (opisany w ww. temacie) gdyż przy eksploracji CD znalazłem go i ma poprawną nazwę... To nie o to chodzi.... Błąd wskazuje, że to jednak jest problem nazewnictwa, czyli źle ustawiona opcja typu "numer wersji ISO 9660". Pytanie: czym wypalałeś CD i jak w tym programie ustawiłeś opcję wersji ISO 9660? Odnośnik do komentarza
starbreeze Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Płytę wypaliłem programem UltraISO Premium Edition wersja 9.3.6 ustawienia dokładnie takie jak na screenie w temacie dotyczącym tworzenia bootowalnych plyt. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 W takim razie pytanie: na swojej płycie CD XP widzisz wszystkie nazwy plików w CAPSLOCKu czy jako małe litery? Odnośnik do komentarza
starbreeze Opublikowano 17 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 W takim razie pytanie: na swojej płycie CD XP widzisz wszystkie nazwy plików w CAPSLOCKu czy jako małe litery? Jako male litery. Zaznaczyłem taką opcję jaka była na screenie. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 17 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Jako male litery. Zaznaczyłem taką opcję jaka była na screenie. Przekonwertuj wszystkie nazwy plików z małych liter na CAPSLOCK i wypal płytę ponownie. By wykonać to ekspresowo, możesz użyć narzędzie typu Bulk Rename. Odnośnik do komentarza
starbreeze Opublikowano 1 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 Zrobiłem formata i zainstalowałem Windowsa z SP3 i mam do dyspozycji właściwą pojemność dysku. Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi