trader5 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Witam, Przeglądając forum, zauważyłem, że nie dawno ktoś miał podobny problem - nie chciałem jednak podejmować działań na własną rękę - dlatego proszę o pomoc. Przedwczoraj, w pewnym momencie - po ponownym uruchomieniu komputera - przestał działać dźwięk, a system nie wykrywa urządzeń audio. Prawdopodobnie w sobie znany sposób zniknęły wszystkie sterowniki w tym zakresie. Wydaje mi się, że mam kartę dźwiękową zintegrowaną - nie wiem, bo nie jestem w stanie odczytać, w menadżerze urządzeń niczego nie znajduje i nie informuje nawet o podłączonych urządzeniach, do których brakuje sterowników. A głośniki cały czas mam podpięte - po przepięciu do laptopa okazuje się, że działają, więc to też nie jest problem jakiegoś popsutego kabla etc. Załączam logi: OTL; Extras; GMER - nie wiem, czy tam coś widać. Natomiast podejrzewam, że powinno być to działanie jakiegoś robaka, skoro dźwięk przestał działać momentalnie. Usiłowałem doinstalować sterowniki do dźwięku (zapewne źle wybrałem wersję), ale nic to nie dało. Proszę o wsparcie. Extras.Txt GMER.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Co ten temat robi w dziale wirusów? To nie jest problem infekcji, logi czyste. Temat przerzucam do odpowiedniego działu. Start > Uruchom > devmgmt.msc i zobacz czy widzisz tam jakiś pytajnik i przy jakim urządzeniu. Odnośnik do komentarza
trader5 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Przepraszam, myślałem, że jest to kwestia jakiejś infekcji. Wracając do tematu - niestety, nie jestem w stanie wykonać komendy "devmgmt" - dostaję info zwrotne - "System Windows nie może odnaleźć pliku "devmgmt". Upewnij się, że podana nazwa jest poprawna i spróbuj ponownie... Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Zapomniałem napisać że to ma byc devmgmt.msc. Poprawiłem wyżej. Odnośnik do komentarza
trader5 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Sprawdziłem - niestety nie ma przy żadnym urządzeniu pytajnika. Tymczasem w panelu sterowania we właściwościach dźwięków i urządzeń audio nadal widnieje komunikat: "brak urządzeń audio" i wszystkie opcje są wyszarzone. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 To odinstaluj driwery audio i przeinstaluj je . Nawet nie wiemy z jakiego sprzetu korzystasz. Odnośnik do komentarza
trader5 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Przyznaję się bez bicia, że nie wiem, jakie sterowniki mam zainstalować. Dźwięk mam zintegrowany, nie mam osobnej karty dźwiękowej. Mam prośbę o pomoc, żeby ktoś mi doradził. Dla zobrazowania, jak to wygląda u mnie - wrzucam w .txt raporty z Everesta - oddzielne dotyczące Multimediów; Dźwięku i zbiorczy odnośnie całości sprzętu. Report_Dzwieki.txt Report_Multimedia.txt Report_All.txt Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Tu - http://driverscollection.com/?file_cid=42795147120d86bb8d2c7daa5df masz sterownik audio pod swoją płytę głowną. Odnośnik do komentarza
trader5 Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Dzięki - sterowniki zainstalowane ponownie. Z tego, co wywnioskowałem z dyskusji z Wami - robaków na kompie nie mam; w menadżerze urządzeń system "nie pyta" o żaden sprzęt... Niestety nadal bez zmian - "brak urządzeń audio" - mimo aktualnych sterowników oraz podłączonych głośników. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Manual do Twojej płyty głównej - http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_ga-m68sm-s2l_e.pdf Strona 39. Tak masz ustawione w BIOS jak wskazuje strzałka (auto?) - http://zapodaj.net/5ad3de59c8423.png.html Odnośnik do komentarza
trader5 Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Sprawdziłem - mam ustawione na auto. Co ciekawe - bez dokonywania żadnych zmian - dźwięk zaczął działać (pojawiła się ikonka przy zegarze; w panelu sterowania identyfikuje urządzenia audio). Oczywiście - wolałbym zrozumieć, na czym polegał problem, żeby być na przyszłość przygotowanym - ale chwilowo działa. Dziękuję wszystkim za pomoc, gdyby się posypało - będę pisał. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi