lucyfero Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Witam. Przepraszam, jeżeli piszę w złym dziale, ale kompletnie nie wiedziałem, gdzie to wklepać. Jestem fanem oszczędzania na drobnostkach (grosz do grosza...), rodzi w mojej głowie się więc pytanie: Na jak długo "opłaca się" wyłączać komputer lub wprowadzać go w stan wsztrzymania? Wiadomo, że komputer zużywa sporą ilość prądu do rozruchu, porównywalną do x godzin gdyby był włączony. No właśnie - do ilu? No i jak to jest z tym stanem wstrzymania? Jaką część prądu zużywa? Nie tyle problem, co dyskusja. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Zależy jaki komputer, jak mocno jest obciążony w czasie pracy itp. Odłącz wszystkie urządzenia w domu, zostaw tylko komputer i będziesz wszystko wiedział. Opcja druga, można zrobić pomiary miernikiem. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 lucyfero, podaj specyfikację komputera, łącznie z zasilaczem. No i jak to jest z tym stanem wstrzymania? Jaką część prądu zużywa? W stanie czuwania pobiera śladowe ilości prądu. . Odnośnik do komentarza
lucyfero Opublikowano 22 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Pytałem z ciekawości, myślałem, że można jakoś na oko podać. Kokretny przypadek mnie nie interesuje, ale dziękuję. Odnośnik do komentarza
GwidonSKS Opublikowano 22 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 A to znalazłem taki artykuł http://pcskan.gadzetomania.pl/2010/12/14/ile-kosztuje-dzien-pracy-komputera Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi