cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Witam,potrzebuje pomocy z dyskiem.Geneza tematu;https://www.fixitpc.pl/topic/17010-trojandynamerdtc-wykryty-przez-spyhunter/Skan:<3ms : 172086<10ms : 115032<50ms : 23581<150ms : 2881<500ms: 1142>500ms : 51? Time :X UNC : 100! ABRT :S IDNFA AMNF ; 30 TONF ;* BBK ;SMART :Podstawowe info. o dysku:Maxtor 2F040J LBA;80,293,248 BIOS; 80HSN; F13L7VBE FW;VAM51JJ0 CACHE;2048KBSupports: HPA AAM DLMC LBA MS16 DMA (UDMA6,MWDMA2)SMART; Disabled SelfTest;Supported ErrorLog: SupportedSecurity: high,OFF. Size= 39205 MB Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) 100 uszkodzonych sektorów, dysk najprawdopodobniej do wymiany. W każdej chwili system może się sypnąć właśnie z powodu dysku. Rób jak najszybciej backup ważnych danych i najprawdopodobniej skończy się na nowym dysku. Poczekaj jednak na opinię innych, bardziej doświadczonych użytkowników. Przy okazji, nie związane z problemem dysku: Więc pytanie,instalować ponownie "gołego" windowsa ? Co to za "goły" Windows? Po rozwiązaniu problemu z dyskiem napiszę, jak ma przebiegać prawidłowa instalacja Windowsa. . Edytowane 20 Marca 2013 przez diox Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Mhm,Kupowanie do tego komputera czegokolwiek kompletnie odpada,ze względu na to że jest to już to maszyna ponad 10 letnia co za tym idzie prawdopodobnie jeszcze w tym roku zostanie wymieniona na nową (albo z przymusu albo z własnej woli,ale to prędzej pod koniec roku).Głównie chodzi mi o pozbycię się tego wirusa Sality,tak aby mógł spokojnie,bez strachu/stresu że ktoś przechwyci mi hasła, się logować na pewnej bardzo ważnej stronie (komputer i tak służy głównie do poruszania się po paru stronach www) no i czy jest to w ogóle możliwe przy błędach na dysku?.Oczywiście jeżeli dało by radę podreperować dysk to było by super.Co do jakich kolwiek backupów to ja nic nie mam na tym kompie... ,no chyba że trzeba zrobić czegoś systemowego,no ale czy wtedy nie zgrał by się ten Sality razem z tymi plikami?. Co do kwestii "gołego" windowsa to tak jak i komputer płytka stara jeszcze bez wkomponowanych żadnych service paków... A tak trochę odbiegając od tematu,na przyszłośc istnieja możliwość otrzymania tu na forum rad co kupić do nowego kompa,powiedzmy podaje kwote np.3 tys i ktoś obeznany w temacie doradzi co najlepiej wybrać w tej kwocie?. ps. mam nadzieje że wszystko wmiare zrozumiale napisałem :-) Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Nie chodzi mi o pliki systemowe, tylko o twoje np. zdjęcia, pliki, dokumenty. Jeśli nie masz ważnych plików, to proponuję remap + zerowanie dysku ( wszystkie dane i partycje zostaną utracone!), miałeś niedawno format to i zrobisz jeszcze raz. Nie sądzę, że ten dysk będzie się jeszcze do czegoś nadawał, ale nie masz nic do stracenia. Jak mówiłem, poczekaj na opinię innych użytkowników. W poprzednim temacie piszesz, że nie odpala ci się system, dalej masz to samo? Jeśli tak, to zrób remap dysku przez MHDD: Jeżeli stwierdzimy błędy na dysku (wyniki zachowujemy), można najpierw próbować mapowania (w zależności od typu błędów, jak również ilości).W tym celu postępujemy jak w przypadku skanowania - z tą różnicą, że w okienku z opcjami (po pierwszym F4) zmieniamy (spacją) Remap na ON. A tak trochę odbiegając od tematu,na przyszłośc istnieja możliwość otrzymania tu na forum rad co kupić do nowego kompa,powiedzmy podaje kwote np.3 tys i ktoś obeznany w temacie doradzi co najlepiej wybrać w tej kwocie?. Tak, ja tym się zajmuję . . Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Dysk jest do wyrzucenia ze względu na stan techniczny. Ponieważ jest tam infekcja sality mozesz jedynie skopiować zdjęcia, muzykę, dokumenty tekstowe i nic więcej. Instalacja nowego systemu na tym dysku się nie uda. Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 diox Już odpala,wgrałem system i narazie hula Jeżeli się tym Ty zajmujesz to w przyszłości temat rozumiem w tym dziale zakładać? Belfegor Wczoraj wieczorem wgrałem na nowo system i hula (przynajmniej na razie).Pytanie da się pozbyć tego wirusa bez w 100% sprawnego dysku? btw właśnie piszę z tego kompa Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Wczoraj wieczorem wgrałem na nowo system i hula (przynajmniej na razie).Pytanie da się pozbyć tego wirusa bez w 100% sprawnego dysku?btw właśnie piszę z tego kompa Do czasu > za godzinę może przestać hulać > albo jutro. Dyski ATA do 100GB to koszt kikudziesięciu złoty. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) Już odpala,wgrałem system i narazie hula To tylko chwilowo może działać, mi na zepsutym dysku też instalował się system, a po ponownym uruchomieniu klops, nie działa. Wgrałeś system i skasowałeś wszystkie partycje? Jeśli według Ciebie działa system, możesz skanować system SalityKiller , ale jak mówi Belfegor, dysk może paść za chwilę, jutro albo w innym momencie. Jeżeli się tym Ty zajmujesz to w przyszłości temat rozumiem w tym dziale zakładać? Nie tylko ja się tym zajmuję na tym forum, są również inni użytkownicy. Tak, temat załóż w tym dziale. . Edytowane 20 Marca 2013 przez diox Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tak skasowałem wszystkie partycię. Co do kasowania tym Salitykiller,powiedzmy że skasuje i co dalej,wgrać na nowo system i wszystko (pomijam stan dysku) będzie ok?. Padnie to trudno (bo i tak nic nie zrobię z tym niestety) na razię tak jak pisałem kupno nowego nie wchodzi kompletnie w grę... Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Na razie skanuj SalityKiller-em, aż będzie 0 zarażonych plików. . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ok,zrobione.Co dalej? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Czy sformatowałeś oba dyski? . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Tak,wczoraj formatowałem obie partycię/dyski Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Sformatowałeś oba dyski- usunąłeś od razu Sality, możesz go jeszcze mieć na pamięciach przenośnych. Napisz w swoim poprzednim temacie, że sformatowałeś wszystkie dyski. Jeśli dysk zacznie znowu szwankować( co jest bardzo prawdopodobne) to napiszesz tutaj. . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Ok,bardzo dziękuje za pomoc. Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie będę śmiecił forum nowym tematem.Więc dysk padł niestety mi,więc postanowiłem zakupić jakiś używany/poleasingowy komputer tak za 300-350 zł pomoże ktoś coś sensownego wybrać?. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 29 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Nie chcesz kupić tylko samego dysku? . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 29 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2013 Wolał by już całego kompa za kupić,doradzisz coś? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Jakie masz teraz części w komputerze? Jeśli mógłbyś to podaj specyfikację komputera, łącznie z zasilaczem. Może coś będzie się dało przełożyć do nowego komputera. Napęd DVD masz na złączu IDE czy SATA? . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 31 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 intel celeron 1.70 GHz geforce MX 440-SE256 ram zasilacz; atx power supply (nie wiedziałem co spisać ,więc spisałem to co było)DC output;350 watt AC input;230 v 8A frequency 50-60HZ co do dysku to nie wiem Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Za 350 zł nie poszalejesz za bardzo, jeśli będziesz szukać poleasingowego komputera to szukaj czegoś z Core 2 Duo i 2 GB ramu. Jeśli chciałbyś policytować to poszukaj używanych komputerów od prywatnych użytkowników, tam znajdziesz lepsze części, np. http://allegro.pl/intel-c2d-e6600-2gb-200gb-hd5670-win-xp-pro-i3139977621.html . . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 który najlepiej z tych wziąć?:(najlepiej gdybyś mógł uszeregować od najlepszego do najgorszego)http://www.delllow.com/dell-optiplex-745-dwurdzeniowy-e2160-1-8ghz-2048mb-80gb-dvd-win-xp-desktop-super-cena.html http://www.komputerymarkowe.pl/dell-optiplex-320-pentiumd-30ghz-windows-pro-p-1153.html http://www.morele.net/komputer-dell-745-slim-p4-3200-2048-80-dvd-winxp-pro-517113/ http://www.esklep.world-it.pl/index.php?p1084,dell-745usff-c2d-2x2-1-40-dvd-v-b-xp-pro http://www.delllow.com/dell-optiplex-745-core-2-duo-e6300-1-86-6ghz-2048mb-80gb-dvd-win-xp-super-cena.html Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Od najlepszego do najgorszego na podstawie parametrów: komputer nr 5 > nr 1 > nr 4 > nr 2 > nr 3 . Rozumiem, że komputer będzie służyć do muzyki, filmów i internetu? Do tych czynności komputery, które podałeś będą dobre. . Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Tak głównie do przeglądania stron www.Wielkie dzięki za pomoc (jak by coś to będę pytał jeszcze). Odnośnik do komentarza
cristhug Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Komputer dotarł do mnie,teraz tylko jak zainastalowac system? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi