Skocz do zawartości

Ciągle pracujący wentylator na bardzo wysokich obrotach

tosza

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu (spory) zauważyłem, że wentylator w moim laptopie (Vaio VPCF11M1E z Windows 7 64-bitowym) praktycznie od uruchomienia komputera zaczyna pracować na bardzo wysokich obrotach i praktycznie nie zwalnia ani na chwilę podczas pracy. System nie jest jakoś przesadnie obciążany,a jeśli już to dzieje się to sporadycznie i chwilowo. Teraz np. zużycie CPU to 8%, a wentylator wyje jak szalony. Czy możliwe jest, że infekcja ZeroAccess, którą usuwam w innym wątku jest za to odpowiedzialna? (Czasowo mi się to nie zgadza, bo od dłuższego czasu widzę takie zachowanie wentylatora, a problemy softowe pojawiły się znacznie później, ale przyznaję - nie znam się). Nie dochodzi do żadnych zwieszeń systemu ani resetów. Jeśli nie, to co to może być? Poproszę o jakieś sugestie, bo jestem jak dziecko we mgle.

Pozdrawiam

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Laptopy mają ograniczone możliwości chłodzenia, wentylator czasem musi pracować głośno. Nie wiem czy ZeroAccess może mieć wpływ na wentylator, nie mam jego próbki aby to przetestować.

Wyczyść wentylator, kratki wentylacyjne, ustaw do testu w opcjach zasilania Oszczędzanie energii i zobacz, czy to coś pomogło. Jeśli nie to najpierw wylecz komputer z ZeroAccess-a i wtedy pomyślimy.

.