yethwa Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Witam, z dnia na dzień przy uruchamianiu kompa zaczał pojawiać się taki error: System boot fail your system last boot fail or post interrupted. Please enter setup to load default and reboot again. Po kilku restartach zaskakuje i system się odpala. Oczywiście właczenie ustawień domyślnych nic nie daje i dalej bład się pojawia. Jakie mogłyby być potencjalne przyczyny? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Podkrecałeś coś? Podaj specyfikacje kompa. Odnośnik do komentarza
yethwa Opublikowano 13 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Podkrecałeś coś? Podaj specyfikacje kompa. Nic nie było podkręcane. Jedyne co to tydzień wcześniej przekładałem w tym kompie karty graficzne nic poza tym. Asus M2N-SLI Deluxe AMD Athlon64 X2 4800+ 2,5GHz AM2 2x1GB DDR2 (PC2-5300) 333 MHz GeForce 7300 GT Seagate ST3250410AS 250GB LG DVD-RAM GSA-H55L Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Sprawdź w BIOSIE, jaka jest sekwencja bootowania : Boot Sequence, lub podobnie. Musisz zmienić tę sekwecję na SATA/SCSI czy jaka tam jest opcja, Może być tak, że na kanale 1 IDE masz podpięty naped CD i system szuka nie tu gdzie powinien Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Podaj jeszcze dokładny model zasilacza. Dobrze by było, gdybyś zmierzył napięcia miernikiem i je podał. Obejrzyj dokładnie płytę główną i zobacz, czy nie ma na niej spuchniętych, lub wylanych kondensatorów. Sprawdź też, czy chłodzenie komputera jest sprawne. Szczególną uwagę zwróć na procesor. Odnośnik do komentarza
yethwa Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Dzięki za odpowiedzi, zauważyłem jeszcze taką rzecz że gdy jest test pamięci to on trwa stosunkowo długo, na takim sprzęcie z ponad minutę i wynik tego testu jest taki że rozmiar przetestowanej pamięci jest mniejszy niż podana wartość installed memory, o kilka MB zaledwie, o czym to może świadczyć. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 To chyba o niczym nie świadczy bo czasami np zintegrowana grafa trochę pobiera RAM,u i widać jak bys miał mniej.. A czym testowałeś ram ? Odnośnik do komentarza
yethwa Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Niczym jeszcze nie testowałem, mam zamiar memtesetm jeśli powiecie że warto taki test zrobić, ale chodziło mi o test ramu wykonywany przez bios przy uruchamianiu kompa, który tak pokazuje. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) taki test nie bardzo jest ok .. a kumpla test taki niby był ok a memtest już krzyczał ! Jak chcesz na szybko no to najpierw 1 kosc a potem 2 z osobna jak nic nie wyskoczy no to ok ale jak.. no to źle .. albo 2 naraz ale wtedy mem test niech podziała z 5 godzin radzę sprawdzić bo to jest częsta przyczyna gdy system nie startuje ! Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi