JERYCHO Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Witam, Proszę o pomoc. Mam windows xp 32 bit. Jak w temacie po uruchomieniu komputera wyświetla się ostrzeżenie o uszkodzonym pliku na dysku c. Stało się tak po ostatnim skoku napięcia i samoczynnym wyłaczeniu się komputera. Nie wiem jak zrobić chkdsk. Proszę o pomoc. Poniżej zamieszczam logi. Z góry dziękuję. GMER.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 1.Odinstaluj za pomocą Dodaj/Usuń programy Google Toolbar for Internet Explorer . 2.Wchodzisz w : Start > Wszystkie programy > Wiersz polecenia. Tam wpisujesz: chkdsk c: /f /r , gdy będzie pytanie o dostęp do dysku, wciskasz T i akceptujesz. Następnie uruchamiasz komputer ponownie przez przycisk Wyłącz komputer > Uruchom ponownie . Gdy będzie się ładować Windows XP, wyskoczy plansza o skanowaniu dysku, tam nic nie wciskasz i spokojnie czekasz aż skanowanie się skończy. Ten log z GMER to jest pełne skanowanie? . Odnośnik do komentarza
JERYCHO Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Zrobiłem jak napisałeś. Ale skanowanie trwało dosłownie 1 sekundę. Pojawił się napis sprawdzanie plików na dysku c i zaraz włączył się komputer. Czy to miało tak krótko trwać. Jak sprawdzić czy chkdsk naprawił uszkodzone pliki. Log z GMER to pełne skanowanie. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Miałeś taki obrazek: http://mandeeptech.com/wp-content/uploads/2012/02/check-disk-utility-Running.jpg ? Czy to miało tak krótko trwać Nie, skan powinien trwać przynajmniej kilkanaście sekund, jak są nieprawidłowości na dysku to dłużej. Jak sprawdzić czy chkdsk naprawił uszkodzone pliki. Nie pamiętam dokładnie, ale jak dobrze pamiętam to chyba w Dzienniku zdarzeń > System > zdarzenie Wininit nr 1001 . . Odnośnik do komentarza
JERYCHO Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Cztery pierwsze wiersze z tego obrazka. A poźniej komputer się właczył. A jeśli chodzi o dziennik zdarzęn to nie mogłem znaleźć Winnit nr 1001 a poza tym kończy się na 14.03 a problem z dyskiem powstał 15.03. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Co do Wininit to mogłem się pomylić. Zrób skan MHDD i daj tutaj wyniki skanu. . Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 @diox Mnie się też czasem myli ta zmiana XP i od Vista w górę. XP - to Winlog a Vista i wyżej Wininit. Nie wiem jak jest na W8. I skoro restart był po czterech pierwszych wierszach to mógł być przypadkowo wciśnięty jakiś klawisz. Odnośnik do komentarza
JERYCHO Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Spróbowałem jeszcze raz zrobić chkdsk i tym razem się udało. Trwał kilka mimut sprawdził 5 poziomów. Już nie pokazuje się komunikat o uszkodzeniu systemu. Bardzo dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi