DawidS28 Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Najprostsze wyjście: zadzwoń do Netii, dowiedz się, jakie są parametry dla danego połączenia, tj.: # Enkapsulacja # Multiplex # Virtual Path ID (VPI) # Virtual Circuit ID (VCI) # Modulacja DSL # MTU Chyba o niczym nie zapomniałem... Odnośnik do komentarza
Avatat Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Dawid - po jaką anielkę zawracać głowę konsultantom, skoro masz to na oficjalnej stronie Netii? http://www.netia.pl/obsluga_klienta_dom,lista,1041,340.html W skrócie: Parametry konieczne do zestawienia połączenia są następujące: Dla usługi świadczonej bezpośrednio na linii Netii: VPI = 8 VCI = 35 Enkapsulacja - PPPoE LLC Dla usługi świadczonej z wykorzystanie infrastruktury Telekomunikacji Polskiej S.A. VPI = 0 VCI = 35 Enkapsulacja - PPPoA VC-MUX Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Dawid - po jaką anielkę zawracać głowę konsultantom, skoro masz to na oficjalnej stronie Netii? Ale to jest radiówka, kilka postów wcześniej Radzio to napisał. Odnośnik do komentarza
Avatat Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Kolega Radzio pisał również, że ma problem z synchronizacją, to dlatego podałem mu potrzebne dane do uzyskania połączenia ADSL. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Właśnie ma ustawione parametry, jakby był na linii TP S.A. I nie działa... Może jeszcze ustawić to (dla bezpośredniej linii Netii): VPI = 8 VCI = 35 Enkapsulacja - PPPoE LLC Natomiast reszty nie wiemy. Przyjrzyj się elektrodzie, tam jest klika podobnych tematów, z tym właśnie routerem. //EDIT Orientujesz się, czy Netia - po kabelku i Netia - radiówka mają te same parametry połączenia? Odnośnik do komentarza
Avatat Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Po pierwsze primo ultimo (niczym Ferdynand Kiepski ), Netia po WiMAX (jak Wy to mówcie "radiówka") ma parametry połączenia jako zwykłe PPPoE (o ile mnie pamięć nie myli, niedawno robiłem to u klienta...). EDIT: Teraz sprawdziłem konfigurację routera u klienta. Tak jak mówiłem - zwykłe PPPoE z użytkownikiem i hasłem... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Ok, przekonałeś mnie Dawno żadnego połączenia z Netią po ich liniach nie konfigurowałem, prawie wszędzie TP. Swoją drogą, ciekawe dlaczego nie stosują PPPoA, które jest nieco wydajniejsze (chodzi mi o zajęcie pasma przez właściwe dane, na PPPoE jest chyba ok. 0,6% więcej nagłówków, potwierdzeń...), nie robi problemów z MTU. Odnośnik do komentarza
Avatat Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2010 Mam dar przekonywania Co do MTU, to w sieciach gdzie stosujemy PPPoE to eMTiU jest obniżane do 1442, więc to nie jest jakaś wielka niedogodność - za to ile PPPoE ma zalet Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2010 Jako ze jestem autorem tego tematu, który w sposób nieoczekiwany uległ zmianom za sprawą Radzia, chciałbym zamknąć swój wątek. Tak wygląda krótki skrypt, który umozliwia automatyczne połaczenie z netem przy pomocy modemu telefonicznego: @echo off echo at+cpin="xxxx">pin print /d:com6 pin>nul del pin>nul ping 127.0.0.1>nul rasdial/d|rasdial ^ Iplus /phone:*99#>nul W miejsce xxxx wpisujemy swój PIN, (jeśli modem tego wymaga). W ostatniej linijce jest : Iplus /phone:*99#>nul Iplus to nazwa mojego połaczenia. W przypadku innych dostwców wpisujemy Orange, Era, GPRS...cokolwiek. To tylko nazwa połaczenia. W linijce; print /d:com6 pin>nul zwracamy uwagę na numer portu, pod którym figuruje nasz modem. Te informacje uzyskamy z Menedżera Urządzeń. U mnie modem jest na porcie com6. Cały skrypt zapisujemy jako, np. pin.bat. Tak zapisany skrypt umieszczamy w w folderze Autostart. I od tej pory nie musimy klikać na Połącz mnie z internetem. A o to przecież chodziło. Dziękuje za uwage, temat można zamknąć. ....no chyba że Radzio wróci Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi