tosza Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Szukam jakiegoś prostego, darmowego rozwiązania do wykonywania obrazów dysków. Co ważne, musi to być darmowe również do zastosowań komercyjnych. Mam 15 komputerów, na których prowadzę szkolenia - połowa to IBM reszta Toshiba. Wszystko z Windows XP. Do tej pory reinstalacja nie była aż tak uciążliwa, bo robiłem to raz do roku. Ale teraz ze względu na politykę jednego z producentów oprogramowania z którego szkolę, absolutnie muszę korzystać z PRZETERMINOWANEJ wersji testowej programu, któremu wtedy ubywa funkcji. Program musi być dokładnie w tej postaci. Więc reinstalacja nie wchodzi w grę, bo nie mam zamiaru czekać pół roku na skończenie się wersji testowej. W obrazie z systemem muszę mieć ten program dokładnie w takiej postaci - przeterminowanej. Co możecie polecić, co będzie małe, sprawne i bezpłatne? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Chodzi ci o tworzenie dysków, np. do obrazu .iso, czy do robienia obrazu z systemem? . Odnośnik do komentarza
tosza Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Obraz aktualnego stanu rzeczy. To znaczy, że jeśli ktoś mi na pendrive przyniesie wirusa, który mi zeżre system, to z tego obrazu też go odtworzę. Jeśli ktoś mi w ferworze walki na szkoleniu wyedytuje niewłaściwy plik .ini programu, z którego szkolę, to z tego obrazu też go odtworzę. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Redo Backup and Recovery - http://redobackup.org , http://pl.wikipedia.org/wiki/Redo_Backup_and_Recovery Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Jeżeli dobrze zrozumiałem chodzi o to: kopia systemu > wirus na systemie > odtworzenie kopii sprzed zarażenia . Tu przyda się program do robienia backupu systemu, np. EASEUS Todo Backup Free . . Odnośnik do komentarza
tosza Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Tu przyda się program do robienia backupu systemu, np. EASEUS Todo Backup Free . Niestety jest płatny. Ale dzięki za podpowiedź, może się przyda na przyszłość. Redo Backup and Recovery - http://redobackup.org , http://pl.wikipedia....up_and_Recovery Wygląda, że spełnia moje oczekiwania. Dzięki za info. Zabieram się do roboty. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Niestety jest płatny. Jest bezpłatny, ale nie zauważyłem, że z wyłączeniem zastosowań komercyjnych . . Odnośnik do komentarza
tosza Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Zgadza się, byłem nieprecyzyjny też. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Do domu to jest dobre rozwiązanie, sam korzystałem z tego programu. Możesz sprawdzić jeszcze COMODO Time Machine, ale on działa na innej zasadzie. . Edytowane 15 Marca 2013 przez diox Odnośnik do komentarza
tosza Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 To się przyda już na moim komputerze. Dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Masz jakiś konkretny powód do którego chcesz użyć programu COMODO? Robisz jakieś ryzykowne operacje w systemie? Być może coś doradzę lepszego. . Odnośnik do komentarza
tosza Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Po tym, co mi się narobiło, sprowadziło tutaj i opisałem w wątku https://www.fixitpc.pl/topic/16968-brak-mozliwosci-dokonczenia-aktualizacji-za-pomoca-windows-update-powolne-dzialanie-systemu-i-inne/ zauważyłem, że zaniedbałem "trochę" bezpieczeństwo systemu, a regularne backupy robię tylko poczty i projektów zawodowych, a to za mało. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Widzę, że masz jeszcze nieukończony temat z ZeroAccess, do czasu nieukończenia dezynfekcji nic nowego nie instaluj. Jeśli masz miejsce na jakimś innym nośniku to możesz spróbować EASEUS-a w wersji darmowej (pełny obraz systemu). Jeśli nie potrzebujesz takiego backupu to COMODO powinien ciebie zadowolić. . Odnośnik do komentarza
tosza Opublikowano 15 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Wiem, wiem. To planuję na przyszłość. Miejsce się znajdzie, tylko czy EASEUS podczas kolejnych backupów robi kopie przyrostowe czy różnicowe? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Nie mam teraz tego programu na maszynie wirtualnej żeby sprawdzić, EASEUS robi obraz całej partycji i kompresuje w swój format plików (jak dobrze pamiętam Win XP który zajmował 9,5 GB spakował się do około 3,6 GB) . System możesz odzyskać za pomocą albo F8 przed startem systemu albo za pomocą bootowalnego CD/pendriva. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi