Arctus Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Mam problem z dodatkowym dyskiem twardym, który widoczny jest jako ATA. Jako ciekawostkę dodam, że kiedy włączę kontroler GSATA (płyta główna GA P965 DS4) mimo tego, że dysk twardy nie jest pod niego podłączony pokazuje się jako SATA.... subiektywnie testując samemu dysk widoczny jako ATA i SATA nie widzę zbytniej różnicy ale nieco mnie dziwi zaistniała sytuacja i nie wiem czy to ważne czy to poprostu zlekceważyć. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Gdzie jest widoczny jako ATA? Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 W programie HWiNFO 64 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 To bug. Też tak mam. Dwa dyski jako SATA a trzeci jako ATA (chociaż wszystkie SATA). Zainteresuj się bardziej czerwonym EIST - najedź myszką i zobaczysz info. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Enhanced SpeedTest Technology (Geyservile III) - o co w tym chodzi? Czyli dysk elegancko działa jako SATA? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Intel nie jest mi znany. Zawsze miałem AMD. Szukaj na googlarce. Nie mogę poprawnie pisać posta po zmianie na IE10 - podałbym jak sprawdzić SATA. Poczekaj bo mogę tylko pisać jednymciurem bez entera. Mają być zmiany na forum. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 http://www.intel.com.../eng/203838.htm Z tego co zrozumiałem, a tylko przejrzałem, to dostosowuje ta technologia taktowanie procesora (czyli obciążenie zasilania, pobór mocy) do bieżących zadań i tego ile w tej chwili mocy potrzebujemy. Mnie to nie przeszkadza, bo we wcześniejszej wersji programu pokazywało mi zawsze "pełną parę" dopiero po aktualizacji poszczególne rdzenie skaczą. EDIT: Byłbym wdzięczny za to sprawdzenie SATA. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 SATA 1. Pobierz Crystal Disk Info - KLIK (english), zainstaluj i uruchom. W górnej części okna wybierając poszczególne dyski masz info o trybie pracy. 2. Menadżer Urządzeń - Kontrolery dysków - powinien być kontroler SATA (oprócz Standardowy kontroler dysków). 3. MU - Widok - Widok wg połączeń i klik na krzyżyk lub strzałkę - rozwijasz wszystko kolejno aż zobaczysz Kontroler SATA i powinny być podpięte pod niego oba dyski. PPM na kontroler SATA - Właściwości - Sterownik. To tyle. Ewentualne obrazki wklej na www.wstaw.org bo inne hostingi nie są mi dostępne. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 http://wstaw.org/w/1KIg/ http://wstaw.org/w/1KIh/ http://wstaw.org/w/1KIl/ Wstawiam również dysk zewnętrzny bo dziwi mnie nieco wysoka temp. http://wstaw.org/w/1KIk/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Okazuje się, że również tą stronę mi zablokowano. Zobaczę po powrocie do domu - po 20:30. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 A tutaj wrzucone są dla Pana widoczne? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Widzę, dziękuję. 3500320AS - tryb SATA I - do poprawienia kabel sygnałowy (ewentualnie wymiana). Dysk może mieć zworkę obniżającą SATA II do SATA I. Opis na dysku. 3500418AS - tryb SATA II. OK. 1000528AS - tryb SATA II - podpięty do Enhanced Host Controller. Zdecydowanie zbyt wysoka temperatura. Dysk zewnętrzny - konieczne dodatkowe chłodzenie. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Tylko, że ten zewnętrzny jest już "opakowany" od seagate gdzie ja mu mogę wstawić dodatkowe chłodzenie? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Konstrukcja nie jest przeznaczona do pracy ciągłej. Kopiujesz i Bezpeiczne usuwanie + odłączenie. Nie będzie się grzał. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 W przypadku pierwszego faktycznie zworka była ustawiona na SATA I, mam jeszcze pytanie na sam koniec, który z dysków jest szybszy, bardziej się nadaje na postawienie systemu w przyszłości? EDIT: a co do tego EIST na czerwoną miałem wyłączoną tę opcje w Biosie i dlatego tak się pokazywało Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Z obu 500 GB zdecydowanie ten z końcówką 418AS. Ma około 1500 godzin a ten drugi prawie 23 000 i gorszy stan. Odnośnik do komentarza
Arctus Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Dziękuję, proszę o zamknięcie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi