Webasia Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 niom w koncu pozytywna odpowiedz a sluchaj, jak ja kupie ten nowy dysk, podepne go w lapku ( oczywiscie przy Waszej pomocy) to co dalej? Toshiba recovery i bede miala viste na dysku? i potem restore back-up? a co z tymi wszystkimi uaktualnieniami i innymi programami, ze sterownikami... to wszystko bede musiala na nowo pobierac z internetu? czy te usttawienia bede w tym back-upie? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 jak ja kupie ten nowy dysk, podepne go w lapku ( oczywiscie przy Waszej pomocy) to co dalej? Toshiba recovery i bede miala viste na dysku? i potem restore back-up? Recovery zawiera wszystkie sterowniki. Najważniejsz to czy system bedzia miał SP1 czy SP2. Tym się na razie nie zajmuj - Recovery to ustawienia fabryczne. Nie bedzie tam Firefoxa, i innych programów które zainstalowałaś. To trzeba bedzie instalować samodzielnie. Na razie skopiuj sobie swoje pliki. Czym to robisz? Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 takie narzedzie w vistapodswietlam dysk, prawoklik, narzedza i tam jest takie do backupu.... moze znasz lepszy? ale darmowy poprosze Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 To wystarczy. Jak chodzi o swoje pliki, kopiuję bezpośrednio nie robiąc żadnego backupu. Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 a sluchaj, nie mozna jakos skopiowac ustawien poczty i wiadomosci? mam bardzo duzo meili ktore potrzebuje ...szkoda, ze nie mozna zrobic takiego back-upu, zeby potem tylko to restore i wszystko jest jak bylo, razem z programami zainstalowanymi ))no ale trudno, trzeba sie pomeczyc....bo poczekaj... obrazu dysku nie moge zrobic bo dysk ma te bad sektory, prawda? i co? to by sie nagralo na nowy dysk? te zle sektory tez? i te rozne inne bledy? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 nie mozna jakos skopiowac ustawien poczty i wiadomosci? mam bardzo duzo meili ktore potrzebuje ...szkoda, ze nie mozna zrobic takiego back-upu, zeby potem tylko to restore i wszystko jest jak bylo, razem z programami zainstalowanymi )) Można - jakich programów używasz do poczty? Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 jakis taki co daja z vista... windows live mail...popatrz... a co myslisz o takim dzialaniu?http://komputery.kat...mi-t155003.htmlczy takie cos by mi pomoglo? nowy dysk i tak musze kupic...a swoja droga to jaki mam kupic?zaraz cos poszukam i dam ci do sprawdzenia, dobrze?o, na przyklad taki:http://www.ebuyer.com/263752-toshiba-320gb-internal-hard-drive-mk3276gsxw sumie to nie wiem jak szukac, jakie parametry sa najwazniejsze? a moge wiekszy dysk? powiedzmy 500GB? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 popatrz... a co myslisz o takim dzialaniu? Baśka, nawet nie myśl o tym. a swoja droga to jaki mam kupic? podałem link do dysku jak chcesz mniejszy (tamten ma 320GB) to znajdziemy mniejszy jakis taki co daja z vista... windows live mail... Nie używam > korzystam z thunderbirda i żadnych kłopotów z bacupem poczty nie mam. Ale poczytaj to > http://forum.dobreprogramy.pl/narzedzie-tworzenia-kopii-zapasowej-windows-live-mail-t453479.html Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 ok, juz znalazlam, sprzwdz tylko w wolnej chwili czy to jest taki sam jak ten co mi podales:), je jestem teraz w Angli i tutaj musze sobie jakos poradzic i kupic ten dysk...http://www.ebay.co.uk/itm/Western-Digital-320GB-Scorpio-Black-2-5-SATA-300-Internal-Hard-Drive-7200rpm-/330876139484?pt=UK_Computing_HardDrives_RL&hash=item4d09c137dca za ten link o windows live mail - dziekuje - jak tylko sie dam rade poruszyc w tej viscie - to zaraz sobie to skopiuje...dzieki, z tym dyskiem jest coraz gorzej... juz prawie nic nie mozna zrobic... puszcze jeszcze raz tego chkdsk, co? moze cos tam naprawi i sobie jeszcze te maile skopiuje... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 z tym dyskiem jest coraz gorzej... juz prawie nic nie mozna zrobic... puszcze jeszcze raz tego chkdsk, co? moze cos tam naprawi i sobie jeszcze te maile skopiuje... Nie sądzę. Możesz spróbować kopiowania w trybie awaryjnym, jak zaskoczy. F8 Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Ja tylko zapytam na czym robisz ten backup. A wracając do wstrząsy - ten parametr mówi o uszkodzeniach mechanicznych i również o wibracjach w czasie pracy dysku a takie u Ciebie były bo inny parametr mówi o problemach z talerzami wewnątrz dysku i ich ustawieniu mechanicznym. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Ja tylko zapytam na czym robisz ten backup. and takie narzedzie w vista może zabangla może nie. Ale nie wprowadzajmy zawirowań. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Moje pytanie było "na czym" a nie "czym" bo widzę, że chciałaby zrobić jakiś pełny backup. Takie działanie ma sens bo odpadają instalacje, aktualizacje itp. Tylko pytanie czy są takie możliwości i stąd mój post. Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 ))) zaskoczylo i juz je kopiuje spojrzales moze w ten link do tego dysku co znalazlam? kupowac? jak dzisiaj kupie to w piatek bede miala....sorki :0 tu bylo do tego watku o skopiowaniu foldera z mailami ! Moje pytanie było "na czym" a nie "czym" bo widzę, że chciałaby zrobić jakiś pełny backup. Takie działanie ma sens bo odpadają instalacje, aktualizacje itp. Tylko pytanie czy są takie możliwości i stąd mój post. na czym? mam dyski zewnetrzne... takiego w miare nowego samsunga - chyba 500GB i jeszcze starego ... nazywa sie Rock Mobile Disk chyba okolo 300gb... na razie pakuje na nie wszystko co mi sie wydaje wazne no i ten bak-up co vista mi zrobila ( ponad 60 GB )tym dysponuje... no i jeszcze duzo nowiutkich DVD... nie wiem? masz jakis pomysl?na takim pelnym backupie bardzo by mi zalezalo... mam kilka programow ksiegowych z danymi wielu klientow.... to bedzie dopiero praca... no i te wszystkie uaktualnienia do visty nazbierane przez te kilka lat ((( Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 na takim pelnym backupie bardzo by mi zalezalo... mam kilka programow ksiegowych z danymi wielu klientow.... to bedzie dopiero praca... no i te wszystkie uaktualnienia do visty nazbierane przez te kilka lat To nie mogłaś zrobić bacupu partycji systemowej? Miałabyś wszystko > wtedy odwołania lecą do kolejnych partycji. Alnbo kopia posektorowa całego dysku. i potem przerzucenie jej na nowy dysk. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 takiego w miare nowego samsunga - chyba 500GB Nie patrz na układ posta. Mam problem z IE10. Jak pisałem obecny dysk to trup. Wg mnie najlepsze wyjście w takiej sytuacji to wykonanie kompletnej kopii obecnego dysku na nowy i dopiero wówczas zamiana ich w lapku. Potrzebny jest soft do robienia klona dysków. Proponuję poczekać do jutra bo będzie aktualizacja forum a ja mam problemy z pisaniem. Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 ok, melduje poslusznie, ze dysk zamowiony i zaplacony, dostawa bedzie moze juz w piatek kupilam taki jak zasugerowal Belfegor - dziekuje ))tu jest link do niego:http://www.ebay.co.uk/itm/Western-Digital-320GB-Scorpio-Black-2-5-SATA-300-Internal-Hard-Drive-7200rpm-/330876139484?pt=UK_Computing_HardDrives_RL&hash=item4d09c137dcto teraz czekam na Wasza decyzje o tym klonowaniu ) Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 to teraz czekam na Wasza decyzje o tym klonowaniu No to ciach - klon całego dysku i czekasz na dostawe nowego. http://traxter-online.net/easeus-disk-copy-klonowanie-dyskow-i-partycji-z-boot-plyty/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Mam inne zdanie. Niby gdzie ma iść ten klon - na dysk na który robi aktualnie backupy danych? Straci te dane. Jeżeli już to nie klon a backup całego dysku. Radzę poczekać na nowy dysk, wymontować z obudowy dysk 500 Gb, zamontować tam nowy dysk i dopiero wówczas wykonać klona na nowy dysk. Po zrobieniu klona zamiana dysku z obudowy do wnętrza lapka. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Niby gdzie ma iść ten klon - na dysk na który robi aktualnie backupy danych? Straci te dane. A jak jest klon dysku to przecież wszystko? Chyba że ja nic nie pojmuje z tych waszych backupów. Jeżeli już to nie klon a backup całego dysku. A czym sie rózni jedno od drugiego? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Klon to kopia całego dysku na drugi z usunięciem wszystkiego co jest na tym drugim. Backup dysku na drugi to utworzenie obrazu na drugim w postaci pliku w specjalnym formacie widocznym dla softu tworzącego backup. I taki plik może być jednym z wielu na dysku na którym tworzy się backup. Z takiego backupu można przywrócić system na nowy dysk tylko po co te całe operacje. Bardziej bym tu widział dokładne przygotowanie wszystkich partycji obecnego dysku (chkdsk) i dopiero wówczas wykonanie klona posektorowego wg postu #69. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Bardziej bym tu widział dokładne przygotowanie wszystkich partycji obecnego dysku (chkdsk) i dopiero wówczas wykonanie klona posektorowego wg postu #69. Ale chkdsk był już robiony. Poza tym nie wiemy czy ten staruszek jeszce zipie. A nie można zrobić tak: wymontować z lapka ten stary dysk > podpiąć do peceta > podpiąc nowy dysk do peceta i strzelić odrazu klon na nowy? A potem podłaczyć nowy dysk do lapka? Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 No to ciach - klon całego dysku i czekasz na dostawe nowego. http://traxter-onlin...i-z-boot-plyty/ czy ta bootowalna plytka z tym programem do klonowania musi byc zrobiona na tym komputerze z vista? czy moze byc zrobiona na innym komputerze z XP? ten dysk z vista (laptop) juz ledwie zipie... nie chce za duzo na nim robic bo moze mu nie wystarczyc zycia na klonowanie... no i jeszcze jedno pytanie: ja moge w jakis sposob oczyscic ten dysk zewnetrzny 500gb ( przeniose wszystkie backupy na ten strary 250 gb i wtedy moge zrobic klona na tym zewnetrznym 500gb, ale co potem z nowym dyskiem? montuje go do lapka, bootuje z toshiba recovery, mam podstawowa viste i wtedy wykonuje ponownego klona, ale tym razem z 500gb(external) na nowy dysk w laptopie? dobrym torem kombinuje? bo nie za bardzo wiem jak wymontowac ten dysk 500gb z obudowy aby podlaczyc tam nowy (ten kupiony - black scorpio), obejrzalam ten dysk zewnetrzny - tam nie widze zadnych srubek zeby to rozkrecic..... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 czy moze byc zrobiona na innym komputerze z XP? Może być nawet lepiej. Jak wymontować dysk i w jego miejsce wstawić nowy http://www.google.pl....43287494,d.Yms przeniose wszystkie backupy na ten strary 250 gb i wtedy moge zrobic klona na tym zewnetrznym 500gb, ale co potem z nowym dyskiem? Oczywiście że tak. Po otrzymaniu nowego dysku podpinasz go do peceta i zrzucasz obraz z dysku 500GB na nowy. Wyłaczasz syste > wyłaczasz kompa z prądu i montujesz nowy dysk na lapku. Montaż jest odwrotnością demontażu. Ważne! Przy demontażu dysku z lapka > wyłaczasz system > odpinasz zasilacz i baterię. Dopiero wtedy rozkrecanie i wypięcie dysku. Odnośnik do komentarza
Webasia Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 ok, okazuje sie ze musze jeszcze kupic taki adapter zeby podlaczyc ten nowy dysk do komputera , takiADAPTER USB -> (IDE; SATA; 2,5"; 3,5")juz zamowiony i zaplacony, bedzie w sobote, czyli w niedziele (albo sobte w nocy) bede robic tego klona na nowym dysku )))i potem zmieniac dyski w laptopie sama nie wiem jak to sie stalo, ze sie za to zabieram to chyba dlatego, ze sie czuje z Wami bezpiecznie!ok, tam jeszcze zostalo 40 minut do dokonczenia przenoszenia back-upow z dysku zewnetrzenego 500gb na stary dysk zewnetrzny 230gb, to jak sie skonczy to (jesli vista ponownie zaskoczy) bede robic ten klon...trzymajcie kciuki, moze wszystko pojdzie dobrze....a jak nie... to wtedy Toshiba recovery i mozolne instalowanie programow i aktualizacji... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi