Skocz do zawartości
11 kwietnia 2017 - Koniec wsparcia Microsoftu dla Vista ×

Zawieszanie sie Visty, bardzo powolna praca systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry,

ostatnio - tak od miesiaca- zaczelam miec problemy z moim laptopem na ktorym mam Vista HE 32-bit (x86). System zawze startowal bardzo powoli... ale ostatnio dochodzilo nawet do 15 minut ... poza tym ostatnio coraz czesciej po jakims czasie pracy na komputerze przydarzaja sie - jak ja to okreslam- zamrazania ekranu... nic nie dziala... trzeba resetowac laptopa - przyciskiem wlacz/wylacz...

probowalam sama czyscic moja viste dostepnymi programikami, ale nic to nie pomoglo... jestem pewna, ze oko experta cos tu wypatrzy i pomoze mi w przywroceniu maszynki do stanu uzytkowania :)

w zalaczniku zamieszczam logi z :

OTL

Gmer

pozdrawiam serdecznie

Barbara W

Extras.TxtPobieranie informacji ... gmer.txtPobieranie informacji ... gmer-prescan.txtPobieranie informacji ... OTL.TxtPobieranie informacji ...

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
  diox napisał(a):

Jakich używałaś programów?

mojego ccleaner, odkurzacz najnowszy, AdwCleaner, Tdsskiller - wszystkie najnowsze bazy, dokladnie 1-2 dni temu aktualizowane,

poza tym uaktualnilam wszystkie sterowniki przy pomocy programu Driver Genius Professional - bo ktos mi zasugerowal, ze czasami stare, nieaktualne sterowniki moga byc przyczyna takiego zachowania systemu.

A! no i zmienilam antyvirus z Avira na Avast, myslalam, ze moze Avira zaczela cos tam blokowac, choc uzywalam Aviry przez dobrych kilka lat i bylam z niej zadowolona...

to chyba wszystko co zrobilam

nie, jeszcze cos...

za ktoryms razem po blue screen system zaczal sam sprawdzac dyski i zauwazylam, ze ma klopoty z plikiem:

tdh.dll

to znaczy przesuwal go z jakiegos jednego sektora do innego, i potem dostalam informacje, juz nie pamietam jaka - ale cos to dotyczylo rejestracji biblioteki, okazalo sie ze jakims sposobem tdh.dll mial we wlasciwosciach zaznaczone, ze jest rejestrowany, odznaczylam ta rejestracje i problem zniknal...

Pomijając ewentualne usuwanie, w dzienniku masz takie błedy

System Events ]
Error - 10/03/2013 05:26:52 | Computer Name = webasia | Source = Ntfs | ID = 262199
Description = The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please
run the chkdsk utility on the volume Vista.

Error - 10/03/2013 05:26:52 | Computer Name = webasia | Source = Ntfs | ID = 262199
Description = The file system structure on the disk is corrupt and unusable. Please

Error - 10/03/2013 05:29:19 | Computer Name = webasia | Source = DCOM | ID = 10010
Description =

Error - 10/03/2013 05:29:21 | Computer Name = webasia | Source = Ntfs | ID = 262199

Wykonaj chkdsk, oraz zrób skan dysku programem HDTune i przedstaw wyniki.
  Belfegor napisał(a):

Wykonaj chkdsk, oraz zrób skan dysku programem HDTune i przedstaw wyniki.

chkdsk zrobiony , wynik skanowania dysku:

HD Tune: TOSHIBA MK3252GSX Error Scan

Scanned data : 305123 MB

Damaged Blocks : 0.0 %

Elapsed Time : 1:04

zrobione tym ''quick scan'' bo normalny skan zabralby duuuuzo czasu :(

chyba wszystko jest w porzadku?

czy zrobic ten skan jeszcze raz w trybie pelnym?

diox napisał(a):

Zgłosiłem moderatorom, aby przenieśli temat do bardziej odpowiedniego działu.

a jaki to dzial powinien byc?

przepraszam, myslalam, ze to tutaj powinno sie znalezc ...

Cytat

czarna magia dla mnie... ale coa trzeba bedzie to robic krok po kroku...

A tam czarna magia. Tu masz jasny wątek z instrukcją, najważniejsze żbyś przestawiła w biosie opcję AHCI na IDE > F10 > Yes > enter

http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Cytat

tylko najpierw musze zrobic pelen back-up swoich danych, prawda? i co? zrobic tym narzedziem w Vista? no i oczywiscie na jakis inny nosnik, nie na inna partycje, prawda?

Na razie nie rób backupu. Chodzi o wykonanie skanu dysku i przedstawienie smart. Potem padną decyzje czy lecimy z zerowaniem i remapem.

ok... ok... juz coraz bardziej zaczynam rozumiec ten program.. ale jeszcze jedno pytanie nim zaczne cokolwiek... rozumiem, ze oczekujesz abym zrobila zdjecie komorka? z ekranu z wynikiem skanowania? tak?
troszeczke to potrwa bo najpiwrw musze skonczyc prace na arkuszach kalkulacyjnych, dobrze? mysle, ze jutro zrobie ten skan... a swoja droga - jak dlugo to trwa? tak w przyblizeniu? moze zaczne to robic jeszcze tej nocy?

Cytat

rozumiem, ze oczekujesz abym zrobila zdjecie komorka? z ekranu z wynikiem skanowania? tak?

Tak jest. Zdjecia po pełnym skanie (to trochę potrwa) i wyniki smart ( w tutku masz wszystko podane)

gdyby pojawiły sie problemy (bios > ustawienie bootowania z CD > zmiana trybu kontrolera > itd > masz pisać co się dzieje fotografować jednym słowem dokumentuj przebieg zdarzeń.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...