ziomus1233454 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Siemka mam dziwny problem a mianowicie jak cokolwiek ściągne / chce zainstalować( nawet jakaś gra z ORYGINALNEJ płyty ) To mam zawszę błąd CRC Czy to RAR czy ZIP czy Instalka nie ma różnicy zawsze jest ten CRC ;/ Lecz gdy dam ( w instalatorach gier ) ponów to za którymś razem plik się skopiuje .. robiłem skan dysku pod kontem bad sektorów i niby all dobrze ( nie pamiętam jakim narzędziem ale to było jakieś z Hirens Boot CD ) Ram też ok ( Testowany MEMTESTEM ) Specyfikacja: Pentium D 3 ghz x2 Geforce gtx 460 768 mb DDR5 Zasilka : Bequiet! Purepower 530w RAM : Hynix 800 mhz 2 gb , Kingston 800 mhz 1 gb Dysk : Hitachi HDS721616PLA380 Macie jakiś pomysł aby zlikwidować te błędy CRC ? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Przetestuj ram memtestem z boot CD, test na kilka godzin lub do pierwszego błędu. Albo sprawdź na każdej kości z osobna. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Oki zaraz testne jeszcze raz .. testa dam na jakieś 2H Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 2h to często gęsto nie jest wystarczający czas aby potwierdzić lub zaprzeczyć o wadliwości modułów, tak więc radzę ten czas znacznie wydłużyć. Wydaje mi się, że szybciej będzie jak sprawdzisz czy występują błędy CRC to na jednej to na drugiej pamięci ram, wymień też koniecznie taśmę sygnałową napędu i dysku. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Testowało od 16.21 do teraz .. i nic nie wykryło osobno kości też nic nie dało.. Ja mam na S-ata więc chyba kabel Sata a nie ;p Taśma to na ATA / IDE Jest Akurat mam 2 kabelki nowe więc mogę sprawdzić ... A tak propo to może być wina tych kabli ? Jak by co to te kable co teraz są maja 3 lata. .. dobra to ja wymienię i dam znać.. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 (edytowane) Możesz sprawdzić S.M.A.R.T. dysku, najlepiej jakimś bootowalnym narzędziem. https://www.fixitpc.pl/index.php?/topic/155-zakladanie-tematu-jakie-informacje-podawac/page__view__findpost__p__844 Atrybut 199 (C7) UltraDMA CRC Error Count różny od 0 wskazywałby na problem z połączeniem płyta główna / dysk. I najprawdopodobniej byłaby to taśma/kabel sygnałowy. Ja bym na próbę wyłączył firewall i antywirus... może tutaj coś namieszałeś? BTW Jaka masz płytę główną? Nie masz przypadkiem zainstalowanego Nvidia Firewall? Obiło mi się, że lubi stwarzać problemy. Edytowane 11 Października 2010 przez 3oo Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 płytę podawałem setki razy ale poczekaj zara znajde http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?lc=en&dlc=en&cc=us&docname=c00910113#N1167 A problemy jakie mam NP : http://img337.imageshack.us/i/problemj.jpg/ na screenie jest jeszcze problem z VMWARE ale to już tak przy okazji jak ktoś wie jak to naprawić to niech powie Nvidia Firewall nie ma Jedynie mam KIS 11 , Malwarebytes anty malware z aktywna ochroną.. raczej to nie to bo na Sevenie ( 2 systemie ) jest to samo ! ;/ Kabel wymieniłem i to samo ! ;/ ewentualnie potem sprawdzę inną instalke .. SMART DYSKÓW jak by co to ten dysk maxtor to tylko tymczasowy .. problemy tamte miałem już przed włożeniem tego maxtora więc chyba on nic wspólnego nie ma.. Robione HDD Scanem: http://www.speedyshare.com/files/24649461/s.m.A.R.T.zip Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Nie zwróciłem uwagi na procka... Jeśli już coś zapodajesz to mógłbyś w jakimś przyjaźniejszym formacie, please? Sprawdź też pliki pobierane innym menedżerem. A memtest najepiej zapuść na noc jak nie rozwiążesz do tego czasu problemu... Coś podejrzanie za szybko Ci to poszło... Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 nie ma różnicy czy jdownloader czy Internet download manager czy poprostu firefox ... zawsze to samo ! ;/ A co do smarta to hmm screena ci dam napewno bedzie w lepszym formacie ;d http://img145.imageshack.us/i/smartt.jpg/ Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Jeśli wierzyć temu s.m.a.r.t.-owi, oba dyski miały (albo raczej zaczynały mieć) na pieńsku z taśmą/kablem... Wymieniłeś je, więc co jakiś czas monitoruj wspomniany parametr. On się nie zeruje przy rozwiązaniu problemu płyta główna / dysk, a jeśli będzie rosnąć to problem nie został rozwiązany. Maxtor ma 2 badsektory relokowane i 1 sektor niestabilny pretendujący do badsektora... reszta wygląda raczej OK, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 11 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 ewentualnie mogę zrobić smarta z rozsądniejszego programu ... tylko jakiego ? tzn dokładnie co mam monitorować ??? kabla chyba nie sprawdzę Ejj a o co chodzi z tym ! ( Ultra DMA CRC ERROR COUNT ) ?? bo wygląda jak by było źle... ściągne od nowa pliki i się zobaczy Zrobić jeszcze smarta lepszym progsem? Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Nie ma potrzeby, S.M.A.R.T. wygląda wiarygodnie, a wyniki nie powinny zależeć od programu, którym się go sprawdza. Poza tym HDD Scan jest porządnym programem. UltraDMA CRC Error Count to liczba błędów CRC na linii dysk - kontroler. Najczęstszą przyczyną jest uszkodzenie kabla sygnałowego, lub czasem to, że nie jest on dociśnięty. Niekiedy może to też oznaczać inne problemy. Na początek wymień ten kabel i potem obserwuj, czy błędy nadal występują, a w S.M.A.R.T. obserwuj czy wartość w kolumnie RAW dla UltraDMA CRC Error Count się zmienia. Jeśli nie, to wymiana kabla rozwiąże przynajmniej jeden problem. Poza tym wartość w polu Soft Read Error Rate również jest niezerowa, więc tu też może być problem. Po wymianie kabla będzie można ewentualnie myśleć dalej. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Ale kabel juz wymieniłem jak pisałem w wcześniejszym poście ! Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Ech, a o czym pisałem w postach #6 i #10? Wartość artybutu UltraDMA CRC Error Count nie zeruje się po rozwiązaniu problemu - w tym wypadku prawdopodobnie wymianie taśmy/kabla sygnałowego. Co jakiś czas monitoruj ten atrybut. Jeśli jego wartość będzie rosnąć to problem nadal istnieje... Punktem odniesienia są dla Ciebie te dwa obrazki z postu #9. Możesz spróbować też przeczyścić styki płyty głównej i dysku. Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Ściągnij i odpal OCCT i wykonaj test CPU:OCCT (ustawienia Auto(1h)) i daj na forum wygenerowane przez program wykresy. Pamięć jak długo testowałeś? Tak swoją drogą, to ja nie widzę tego niestabilnego sektora o którym pisze 3oo, gdyby on był to mógłby być on przyczyną. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Ok to wykres z tego progsa : http://www.speedyshare.com/files/24665501/Nowy_Archiwum_WinRARa_ZIP_.zip nie bawiłem się w OC więc nie wiem po co miałem to robić ale dobra Odnośnik do komentarza
Sevard Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Test ten jest również po to, by sprawdzić, czy procesor nie sypie błędami. Wykresy wyglądają ok, błędów nie stwierdzono, co jest zarówno dobrą, jak i złą wiadomością. Dobrą, bo oznacza, że procek najprawdopodobniej jest w porządku, a złą, bo diabli wiedzą co jest przyczyną. Zrób porządny test pamięci programem Memtest86+, tak dla pewności. Test zostaw na noc i następnie napisz, czy były jakieś błędy. Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 13 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Oki to zapuszczę wieczorkiem powiedzcie od około 03.00 do której ma się testować ? bo ja w nocy będę dziś musiał posiedzieć .. a błędy CRC dalej są( przed chwila ściągałem soft do SE K550i i oczywiście rozpakowuje i CRC Error ! ale dobrze ze były dane naprawcze to przynajmniej naprawiłem archiwum ) Odnośnik do komentarza
ziomus1233454 Opublikowano 14 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 (edytowane) ok memtest się robił od 02.40 do 12.15 i nie było żadnego erroru ! Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi