EsCuDo Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Witam, chcę zrobić dualboot wersji Okienek 7 i 8. Aktualnie posiadam Siódemkę. Wszystko pięknie, w bootloaderze ustawiłem na "Wait for user selection", zrobiłem partycję (jednak znajduje się ona na innym dysku niż 7). Wkładam płytę systemu, instaluję na nowej partycji. Ósemka po instalacji robi reboot i znalazłem się sekcji wyboru systemu. Niestety widzę TYLKO SIÓDEMKĘ. Proszę o pomoc, gdyż sam już sobie z tym nie daję rady. Oto partycje itd. Pozdrawiam, EsCuDo Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 7 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Na którym dysku zainstalowałeś bootloader ? Spróbuj zabootować z drugiego dysku Odnośnik do komentarza
EsCuDo Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Ale że w jakim sensie gdzie zainstalowałem bootloader? Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 windows tworzy swoją ukrytą partycje (100MB) z plikami rozruchowymi i z niej bootuje to inaczej pobaw się z EasyBCD podobny temat: https://www.fixitpc.pl/topic/16662-win-7-i-win-8-na-dwoch-dyskach/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Ja bym się bardziej zainteresował tym czy wogóle W8 się zainstalował. Obrazek ze Spoilera jest niejasny. Odnośnik do komentarza
EsCuDo Opublikowano 12 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Więc co robimy? Edit1: Zależy mi na szybkim rozwiązaniu tego. Edit2: Już zabootował mi Windows 8. W sekcji boot menu wziąłem dany dysk z Windowsem 8 i zabootował. Ale jest jeden mały problem. Potem, po wyłączeniu komputera i włączeniu go ponownie w sekcji wyboru systemu w dalszym ciągu jest tylko Windows 7. Po napisach "Trwa uruchamianie systemu Windows" włącza się checkdisk, który pomijam jednak zabiera mi to trochę czasu i denerwuje. Zresztą boję się, że mój tata nie poradzi sobie z tym i będzie włączał komputer bardzo długo. Czy jest ktoś w stanie mi szybko pomóc? PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!! Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 To co radziłem via PW. Pokaż obrazek z Zarządzania dyskami z poziomu W7. Odnośnik do komentarza
EsCuDo Opublikowano 14 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Proszę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi