kaczakkkk Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 W zalaczniku przedstawiam moja nieskomplikowana probe usystematyzowania elementarnych skladnikow prostej Sieci. Prosba o ocene i uwagi jest w szczegolnosci skierowana do DawidaS28 ktory juz wielokrotnie bezblednie skorygowal moja niewiedze, i za co jestem mu szczegolnie wdzieczny. Ksztalt sieci nie jest skomplikowany i ma na celu demonstracje wzajemnych zaleznosci: WAN/LAN, DHCP, interfejsy wlan0 i eth0, wszystkie IP /external, internal/. Niestety zalaczniki tylko do 5,52 KB wiec podaje tak: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Rodzi się kilka wątpliwości... Skąd pod WAN jest SSID? SSID to nazwa sieci bezprzewodowej. Dlaczego na routerze pod WAN external masz wlan0? WLAN0 to Wireless LAN 0, czyli znowu sieć bezprzewodowa. Wektor ma zwrot do operatora, więc nie za bardzo rozumiem, co to tam robi. Gdybyś miał radiowe połączenie z dostawcą, to byłbym w stanie zrozumieć, ale tutaj widać, że masz ADSL po łączu telefonicznym. Dla ADSL najwłaściwszą nazwą interfejsu byłoby ppp0, bo ADSL korzysta w warstwie sieciowej z Point-to-Point Protocol, który tworzy coś w rodzaju wirtualnego tunelu między serwerem dostawcy a Twoim modemem/routerem. Przypominam, że PPP jest warstwę wyżej, niż ADSL. To ostatnie odpowiada za właściwości fizyczne (tłumienie, szumy, transmisję bitów, bez wiedzy, czym te bity są). Laptop ma dwa interfejsy: eth0 i wlan0, odpowiednio kabel i bezprzewodówka. Nie wiem, czemu masz wpisany 1. Może dlatego, że z jednego z nich nie korzystasz. Co oznaczają pytajniki? Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 No wlasnie, wiedzialem ze musze sie poduczyc. Przedstawiajac to w tej formie poddalem sie twojemu osadowi, w nadziei na korekte bledow, jezeli bedziesz mial chwile czasu - rozpisz to prosze po twojemu. Pytajniki oznaczaja, ze nie wiedzialem co napisac /IP? interfejs?/ Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 No ale co tu jeszcze pisać? Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 PC-Bastion ma tez karte sieciowa i bezprzewodowa - jakie interfejsy? Do laptopa polaczonego bezprzewodowo - jest polaczony ad hoc nastepny laptop - jakie interfejsy? Kto dla kogo przydziela pule adresow . DHCP ? Przy okazji: jak przydzielic stale IP potrzebne np dla VOIP? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi