ibumcykcyk Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Hej. Mam taki problem. Dziś rano po około tygodniu nieprzerwanego działania wyłączyłem laptop(Dell 1747 z Windows 7), kiedy po jakimś czasie chciałem go ponownie uruchomić system Windows nie chciał się uruchomić. Pojawia się ładownie plików to jest migająca ikonka windowsa po czym po kilkunastu sekundach pojawia się blue screen ale tylko na ułamek sekundy, więc nie jestem odczytać jego treści. Następnie dostaję wybór czy chcę włączyć Windowsa normalnie, czy włączyć naprawę systemu. Próba uruchomienia normalnie powoduję to co opisałem powyżej, zaś uruchomienie naprawy powoduje załadownie Windowsa pojawia się jakiś ekran startowy z niebieską tapetą oraz kursor i tyle, nie ma żadnej tabelki do przywracania systemu ani żadnych ikon. Próbowałem włączyć tryb awaryjny ale sytuacja jest identyczna jakbym chciał uruchomić system normalnie. Nie mam płyty z Windowsem ale mam zrobioną jakiś czas temu płytę ratunkową, przestawiłem bootowanie na DVD, system załadował pliki z płyty, po czym pojawia się niebieska tapeta i kursor, brak czegokolwiek innego. Myślałem, że może to musi trochę potrwać, ale po odczekaniu około 20 minut nic się nie zmieniło. Co mogę z tym zrobić? Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Co mogę z tym zrobić? A przetestuj dysk MHDD http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Odnośnik do komentarza
ibumcykcyk Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Spróbowałem, ale po zbootowaniu z płyty z tym programem wyskakuje ostrzeżenie: Warning: the high memory area (HMA) is not available. Additional low memory (below 640k) will be used insted. MHDD startup disk could not create a temporary drive for itself. This happen because this computer has less than 4Mbytes of memory. Path not found - :\COMMAND.COM Write protect error writing drive A. I potem nic już się nie dzieje, program się nie chce uruchomić, albo coś źle robię. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Trzeba w biosie przestawić opcję kontrolera dysku z AHCI na IDE, Dopiero potem uruchomić MHDD Odnośnik do komentarza
ibumcykcyk Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Z AHCI mogę zminić tylko na ATA, będzie dobrze? EDIT: Po zmianie na ATA nadal to samo. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Spróbuj wykonać test Ram za pomocą memmtest. Tutka znajdziesz w dziale tutki Odnośnik do komentarza
ibumcykcyk Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 W międzyczasie udało mi się odpalić narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia, oczywiście nie może naprawić błędu, ale pokazało: Nazwa zdarzenia problemu StartupRepairOffline Podpis problemu 01: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 02: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 03: unknown Podpis problemu 04: 446 Podpis problemu 05: AutoFailover Podpis problemu 06: 1 Podpis problemu 07: NoRootCause Wersja systemu op. : 6.1.7600.2.0.0.256.1 Czy to coś zmienia? Zaraz wykonam ten memtest. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Próbowałem włączyć tryb awaryjny ale sytuacja jest identyczna jakbym chciał uruchomić system normalnie. sprawdź tryb awaryjny z wierszem polecenia > jak zadziała wpisz comendę chkdsk /f /r W międzyczasie udało mi się odpalić narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia, oczywiście nie może naprawić błędu, ale pokazało: Nazwa zdarzenia problemu StartupRepairOffline Podpis problemu 01: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 02: 6.1.7600.16385 Podpis problemu 03: unknown Podpis problemu 04: 446 Podpis problemu 05: AutoFailover Podpis problemu 06: 1 Podpis problemu 07: NoRootCause Wersja systemu op. : 6.1.7600.2.0.0.256.1 poczytaj ten topik https://www.fixitpc.pl/topic/14210-laptop-wyswietla-tylko-logo-samsung/page__st__20 Odnośnik do komentarza
ibumcykcyk Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Niestety tryb awaryjny z wierszem poleceń też nie działa. Po przestawieniu obsługi dysku z AHCI na ATA, w końcu włączyła się tabelka do naprawy systemu, niestety nic z tego. Opcja przywracanie systemu zwraca, iż nie ma punktów przywracania, a jestem pewny, że przywracanie było włączone, bo już kilka razy system przywracałem. Szukanie plików ratunkowych też nic nie daje, a wydaję mi się, że powinny gdzieś na dysku być. Dodatkowo mam też płytę ratunkową i jej także nie czyta. Próbowałem też użyć ostatniej z tych opcji, czyli przywrócenie systemu programem Dell datasafe local backup, który kilkukrotnie zawiesił się na zbieraniu danych o plikach powstałych po wykonaniu backupu, ale w końcu się udało i oznajmił, że przywrócono system. Niestety kiedy zrestartował system, nic się nie zmieniło i Windows nadal nie ruszył. Co do memtestu86+ to nie mogłem go uruchomić jako odrębny program, ale kiedy użyłem go z hirensbootcd to dało coś takiego: Intel Core i5/i7 1596 MHz L1 Cache 32k 28501 MB/s L2 Cache 256k 12000 MB/s L3 Cache 6144k 9017 MB/s Memory: 4083M 7093 MB/s WallTime: ponad godzinę Cached: 4083 RsvdMem: 700K MemMap: e820 Cache: on ECC: off Test:Std Pass: 1 Errors:0 ECC Errors: Mając już hirena użyłem Windows mini xp i okazało się, że mogę przegrać moje pliki na drugi komputer, więc tak sobie pomyślałem, że skoro ten laptop jest jeszcze na gwarancji to czy w takim przypadku nie opłaca się bardziej zażądać wymiany dysku, albo postawienia przez serwis della systemu od nowa niż męczyć się samemu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 skoro ten laptop jest jeszcze na gwarancji to czy w takim przypadku nie opłaca się bardziej zażądać wymiany dysku, albo postawienia przez serwis della systemu od nowa niż męczyć się samemu. Wymiana dysku musi mieć podstawę. A taką można uzyskać np. przez MHDD. jak nie możesz sobie poradzić z bootowaniem (ustawienia w biosie) to odłacz zasilacz, baterię > wymontuj dysk > podepnij do Pceta i wtedy zrób skan MHDD Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi