katastrofa Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Witam. podczas przeglądania neta, avast poinformował o zablokowaniu złośliwej strony. Potem wszystko zniknęło z ekranu, który zrobił się biały a po chwili straszył policją i karą finansową Komputer nie chciał się odpalić w żadnym trybie bo strzałki na klawiaturze nie działały. Uruchamiałam więc go normalnie, a że jest b.stary i b.wolny udało mi się "między ekranami" odpalić menadżera zadań, zabić EXPLORER.exe, odpalić swojego explorera. Sprawdziłam autostart i nie ma żadnych nowych czy podejrzanych plików. Avast ma w kwarantannie Win32:Malware-gen System Windows XP Home, service pack 2 Wdzięczna będę za analizę i instrukcję, jak się pozbyć tego dziadostwa. ----------------------------------- W folderze Temp w Ustawieniach Lokalnych znalazłam pliki ukasha wraz z oprawą graficzną przeskanowałam folder avastem, który kazał przenieść do kwarantanny/usunąć plik.bat, co też uczyniłam OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"=- :Files C:\Documents and Settings\User\Dane aplikacji\skype.dat C:\Documents and Settings\User\Dane aplikacji\system.dat C:\FOUND.* :OTL O3 - HKU\S-1-5-21-1614895754-1326574676-682003330-1004\..\Toolbar\ShellBrowser: (no name) - {1017A80C-6F09-4548-A84D-EDD6AC9525F0} - No CLSID value found. O3 - HKU\S-1-5-21-1614895754-1326574676-682003330-1004\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {1017A80C-6F09-4548-A84D-EDD6AC9525F0} - No CLSID value found. O16 - DPF: {33564D57-0000-0010-8000-00AA00389B71} "http://download.microsoft.com/download/F/6/E/F6E491A6-77E1-4E20-9F5F-94901338C922/wmv9VCM.CAB" (Reg Error: Key error.) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (GAGPDrv) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- System32\Drivers\btwusb.sys -- (BTWUSB) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\btwmodem.sys -- (btwmodem) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\btwhid.sys -- (btwhid) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\btwdndis.sys -- (BTWDNDIS) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\DRIVERS\btport.sys -- (BTDriver) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- system32\drivers\btaudio.sys -- (btaudio) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. System zostanie odblokowany. 2. Bonjour Apple nie został prawidłowo odinstalowany, jest uszkodzony Winsock: O10 - NameSpace_Catalog5\Catalog_Entries\000000000004 [] - C:\Program Files\Bonjour\mdnsNSP.dll File not found Stosowny artykuł: KLIK. Z artykułu wykonaj reset części NameSpace przez import stosownego pliku REG. Zatwierdź reset komputera. 3. W systemie działa szczątkowy sterownik Paragon: DRV - [2009-08-04 18:56:26 | 000,040,560 | ---- | M] (Paragon Software Group) [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\hotcore3.sys -- (hotcore3) Nie wolno go usunąć "z ręki", bo system nie zbootuje. Sterownik filtruje dysk twardy i należy w pierwszej kolejności zdjąć ów filtr. Przejdź w Tryb awaryjny Windows. Start > Uruchom > regedit i wejdź do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E967-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} W kluczu dwuklik na wartość UpperFilters i usuń wpis hotcore3, ale pod żadnym pozorem nie usuwaj wpisu systemowego PartMgr. 4. Przejdź w Tryb normalny Windows. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Uruchom SystemLook i do okna wklej: :regfind hotcore3 Klik w Look. . Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Bardzo dziękuję za błyskawiczną pomoc. Skrypt w OTL wykonałam, system uruchomił się normalnie. Resztę sprzątania, nie związanego z ukashem wykonam jutro. Wiem, że pomoc jest darmowa ale na pewno odwdzięczę się dotując forum. Jestem pełna uznania dla Twojej wiedzy i chęci pomocy Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Temat do zamknięcia Ależ skąd. To nie koniec, a usuwanie sterownika Paragon to tylko początek zadania. Oczekuję na materiały końcowe po przeprowadzeniu wszystkich działań: 4. Przejdź w Tryb normalny Windows. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras). Uruchom SystemLook i do okna wklej: :regfind hotcore3 Klik w Look. Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 1 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 OK:) na razie naprawiłam winsock, pobierając i scalając plik rejestru + restart. paragon zostawiam na jutro i poproszę o zajrzenie do tego wątku i skontrolowanie mnie - dziękuję - dobranoc --------------------------- Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Sory za posta pod swoim ale po edycji data jest wczorajsza i obawiam się, że nikt tu nie zajrzy. Piszę teraz z innego urządzenia. Chcąc dokończyć wczorajsze sprzątanie odpaliłam kompa,który przywitał mnie tak: The system failed to boot several times before, you must enter setup to reconfigure your system. Klawiatura nie działa. Czy mogę prosić o dalszą pomoc? ------------------------------ Po resecie komp się uruchomił. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ten komunikat nie ma związku z powyższymi działaniami. Komunikat jest pochodną sprzętowego "Boot Failure Guard" (funkcja płyt głównych Asrock = FAQ). Ta funkcja działa w ten sposób, że przy X nieudanych bootowaniach zostają przywrócone ustawienia domyślne BIOS i przy uruchomieniu komputera pada ten komunikat o skorygowanie ustawień. Co się dzieje po ponownym resecie komputera, czy po odczekaniu w ogóle Windows się ładuje? Czy da się wejść do BIOS? Jaka klawiatura tu jest: USB czy PS/2? Swoją drogą, to chyba czeka Cię nowy temat w dziale Hardware. Ten komunikat może świadczyć o problemie sprzętowym. . Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 System teraz załadował się ale klawiatura przedtem nie reagowała (jest na USB) Komp to złom, który ledwo zipie ... ------------------ Uruchomiłam powtórnie i odpala się bez żadnych niespodzianek Czy działać dalej wg Twoich instrukcji z pozostałością po Paragon Software? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Czy działać dalej wg Twoich instrukcji z pozostałością po Paragon Software? Tak. . Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 W kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\ u mnie jest tylko wartość domyślna.. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Czy na pewno rozwinęłaś klucz Class w dół? Pokaż mi zrzut ekranu z tego miejsca. Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Nieeee.....wstyd..... -------------- W kluczu nie ma hotcore 3 jest tylko PartMgr Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 OK, czyli tu go nie ma, ale i tak sprawdzę w zadanym skanie SystemLook czy nie siedzi gdzieś indziej. Gdy to potwierdzę, podam instrukcję końcowe całkowitego usunięcia sterownika. . Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Logi: OTL.Txt SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Filtr Paragon nadal jest, tylko w innej klasie woluminów: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{71A27CDD-812A-11D0-BEC7-08002BE2092F}]"UpperFilters"="VolSnap hotcore3" 1. Przejdź w Tryb awaryjny. Start > Uruchom > regedit i wejdź do klucza: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{71A27CDD-812A-11D0-BEC7-08002BE2092F} W kluczu dwuklik na wartość UpperFilters i usuń wpis hotcore3, ale nie usuwaj wpisu systemowego VolSnap. 2. Restart komputera. Sprawdzasz ponownie powyższe miejsce w rejestrze, czy edycja się utrzymała. Jeśli tak, w bezpieczny sposób można usunąć sterownik. Dodatkowo załączę jeszcze szczątkowe wpisy Mozilla. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL DRV - [2009-08-04 18:56:26 | 000,040,560 | ---- | M] (Paragon Software Group) [Kernel | Boot | Running] -- C:\WINDOWS\system32\drivers\hotcore3.sys -- (hotcore3) :Files C:\Documents and Settings\User\Dane aplikacji\Mozilla :Reg [-HKEY_CURRENT_USER\Software\MozillaPlugins] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins] Klik w Wykonaj skrypt. Przedstaw log z wynikami usuwania, tyle wystarczy (nowy skan OTL zbędny). Log nie będzie długi, toteż wklej go wprost w poście. . Odnośnik do komentarza
katastrofa Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 ========== OTL ========== Error: Unable to stop service hotcore3! Registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\hotcore3 deleted successfully. C:\WINDOWS\system32\drivers\hotcore3.sys moved successfully. ========== FILES ========== C:\Documents and Settings\User\Dane aplikacji\Mozilla\Extensions folder moved successfully. C:\Documents and Settings\User\Dane aplikacji\Mozilla folder moved successfully. ========== REGISTRY ========== Registry key HKEY_CURRENT_USER\Software\MozillaPlugins\ deleted successfully. Registry key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MozillaPlugins\ deleted successfully. OTL by OldTimer - Version 3.2.69.0 log created on 03022013_154720 Bardzo dziękuję za pomoc, drobny przelew właśnie poszedł na konto Aretuza Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 W ramach zakończeń tematu: 1. W OTL uruchom Sprzątanie, które skasuje z dysku OTL i kwarantannę. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 3. Usuń wszystkie stare Java i Adobe, zastąp najnowszymi, zaktualizuj Operę i Skype oraz sprawdź czy Foxit najnowszy:KLIK. Wg raportu masz obecnie zainstalowane: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216026FF}" = Java 6 Update 26"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83217005FF}" = Java 7 Update 5"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.0) - Polish"{EE7257A2-39A2-4D2F-9DAC-F9F25B8AE1D8}" = Skype™ 5.10"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6"Foxit Reader" = Foxit Reader"Opera 11.51.1087" = Opera 11.51"Opera 12.01.1532" = Opera 12.01"Opera 12.01.1532_1" = Opera 12.01 Uwaga spoza: widzę zainstalowany Tlen.pl. Program nierozwijany i porzucony przez firmę. Zainteresuj się nowoczesnym WTW: KLIK. 4. Apropos: Komp to złom, który ledwo zipie ... Sugeruję szybkie zrobienie kopii zapasowej cennych danych. Widzę od pierwszego raportu OTL, że nagminne uruchamia się checkdisk, który "obcina" dane i tworzy na dysku C: foldery typu FOUND.00X. Dodatkowo jeszcze narzucał się Boot Failure Guard... Bardzo dziękuję za pomoc, drobny przelew właśnie poszedł Dzięki. . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi