Skocz do zawartości

Porada co do skorzystania z ComboFixa

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę wpadłem w panikę i jak się okazało zaatakował mnie wirus objawiający się komunikatem że komputer mi zablokowano, ze mam wpłacić 500 zł lub 100 euro. Chcąc usunać wirus użyłem ComboFixa i dopiero później dotarłem ostrzeżeń o możliwych konsekwencjach stosowania ComboFixa.

System po użyciu ComboFixa niby działa normalnie, ekranu blokującego już nie ma, ale czy mógłbym się upewnić czy nie narobiłem sobie szkód. Załączam utworzonego loga po zakończeniu pracy ComboFixa. Póki co nie odinstalowywałem ComboFixa, a może już pora go odinstalować?

Z góry dziękuję za pomoc.

ComboFix.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

rrafal, proszę nie łamać zasad. Tu duplikaty tematów są zabronione. Usunęłam. Jest napisane: proszę czekać cierpliwie na odpowiedź. Dla porównania: ja też cierpliwie czekałam kilka dni aż uzupełnisz dane, czy popędzałam?

Raport z ComboFix w kontekście opisu pierwotnego problemu dziwny = nie ma oznak usuwania plików infekcji blokującej system, są jakieś inne usunięcia... GMER też dziwny: pokazane prawidłowe usługi systemowe jako "rootkit" + zablokowane prawidłowe obiekty. W raportach OTL brak oznak infekcji. Ale czy to na pewno raporty z właściwego konta? Wszystkie pochodzą z wbudowanego w system konta serwisowego Administrator:

Computer Name: OEM-NIEPNN8FGEP | User Name: Administrator | Logged in as Administrator.

Ile kont jest w systemie? Administrator to jedyne konto?

.

Skoto to jedyne używane konto, to nie widzę co tu stanowiło punkt infekcji, bo log ComboFix nie pokazuje obiektów pasujących do tej infekcji. Poza tym, jest tu kilka zastanawiających punktów jak: wygląd skanu GMER, pliki pokazane przez ComboFix jako pozbawione sygnatury MS czy braki. Trudno stwierdzić czy jest to wynik "prawidłowy", w rozumieniu instalcji XP z płyty, która ma inne właściwości lub coś ręcznie modyfikowano.

Skoro problemy ustąpiły, sfinalizuj temat:

1. Odinstaluj w prawidłowy sposób ComboFix, co wyczyści też foldery Przywracania systemu. W Start > Uruchom > wklej komendę:

"C:\Documents and settings\Administrator\Desktop\ComboFix.exe" /uninstall

Gdy komenda ukończy działanie, w OTL uruchom Sprzątanie i przez SHIFT+DEL skasuj folder C:\WINDOWS\erdnt.

2. Zaktualizuj systemowy Internet Explorer i Microsoft Silverlight: KLIK.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...