Gość Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 A więc tak, posiadam następującego PC: - i5 2500k L149B237 @4,5 + Ninja 3 Rev.B - Asrock P67 Pro3 (B3) - Asus HD6950 2GB DCII - Samsung SSD 830 128 GB - 2x4GB Corsair Vengeance LP 1600MHz CML8GX3M2A1600C9 - WD 1TB WD10EARX - Regnum L50 - XFX-NLB9 CE Pro 650W - LG DVD-RAM GH-24LS70 - WIN 7 PRO (wersja z msdna, studencka ale pełna) Identyfikacja problemu i objawy: - na samym początku (na świeżym systemie i dajmy na to 2-4 tygodnie po pełnej konfiguracji) było wszystko ok, - powolna instalacja każdego rodzaju programu, sterownika, łatki, - czasami instalacje działają dobrze i nie występuje ten problem, - w grze Diablo 3 (tylko w tą gram) tracę całkowicie fps, tylko w jednej lokacji, zawsze w tym samym miejscu, co dziwne, raz jest dobrze i chodzi płynnie, a co jakiś czas przycina mi, - zauważyłem że w momencie kiedy mi tnie gre (a przy parametrach tego kompa nie ma możliwości, aby taka gra cieła) również mam problemy z instalacją programów, natomiast kiedy nie tnie gry problemy z instalacją nie występują, - na problemy nie ma wpływu długość pracy komputera, - sterowniki karty graficznej nie mają na to wpływu, zmieniałem na wiele wersji i każda z negatywnym rezultatem, Co już zrobiłem: - w pierwszym etapie, myślałem, że może na to wpływać podkręcenie procesowa, odkręciłem go - nie ma różnicy, - pracuję na UEFI (BIOSIE) w wersji 2.02C, zmiany na oryginalny 2.00B nie przynoszą rezultatów, nowszych nie sprawdzałem, - w wczesnym etapie identyfikacji problemu myślałem, że to wina dysku (miałem system postawione na WD 1TB) ale po zakupie dysku SSD i instalacji windowsa na nim dalej był ten sam problem, Co robić dalej? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 1 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Spróbuj jak system zachowa się na czystym rozruchu http://support.microsoft.com/kb/331796/pl Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 1. Wykonałem czysty rozruch. 2. Uruchomiłem program do kontroli karty (nie chciałem jej przegrzać - bez niego też komp miał te same objawy wcześniej), pograłem dobre 1-2h i dalej w tym samym miejscu mi przycina. Można powiedzieć, że ok, to najmniejsze zmartwienie, bo może faktycznie gra w danej lokacji wciąga full zasobów i jest tam naprawdę dużo ruchomych tekstur. 3. Odpaliłem instalator pierwszego lepszego programu - lipa. Sprawdziłem na kilku kolejnych programach, dalej lipa. 4. Uruchomiłem kompa ponownie. Od razu spróbowałem te same programy i kilka kolejnych. Dalej lipa, strasznie powolnie wszystko leci. Można powiedzieć, że czysty rozruch nie pomógł. Dodam jeszcze, bo zupełnie mi to wyleciało z głowy, że sprawa też dotyczy odinstalowywania programów. 5. Pomyślałem, że zrobię zdjęcia kompletu ustawień BIOSU. Zdjęcia poniżej wg kolejności zakładek: 6. W przeciągu godziny dodam jeszcze wyniki testów z HD tune i HD tach SSD - czysty start WD czysty rozruch: Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Sprawdź napiecia dla Ram i ustwienia timingów. Możesz też sprawdzić jak system zachowuje się na jednej kostce. http://www.corsair.c...3m2a1600c9.html Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Napięcia odczytane z poziomu windowsa, później sprawdzę jak działa na każdej z osobna. Oczywiście wszystko się zgadza z tym co jest w biosie, więc nie ma żadnych problemów. Myślisz, że mogli się aż tak pomylić i wgrać soft z 1.35V do 1,5V? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Myślisz, że mogli się aż tak pomylić i wgrać soft z 1.35V do 1,5V? Dlaczego mieli się pomylić? Te kosci powinny pracować na 1,5V wedle specyfikacji Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Wyniki dysków przy normalnym uruchomieniu: Dlaczego mieli się pomylić? Te kosci powinny pracować na 1,5V wedle specyfikacji Wszystko jest w ten sposób ustawione, a jeżeli mają wgrane 1.35V? (tylko teoretyzuje, nawet nie wiem co by się mogło dziać w takim przypadku) Zaraz przejdę do testowania każdej z kości z osobna. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 - na samym początku (na świeżym systemie i dajmy na to 2-4 tygodnie po pełnej konfiguracji) było wszystko ok,- powolna instalacja każdego rodzaju programu, sterownika, łatki, - czasami instalacje działają dobrze i nie występuje ten problem, Wstaw logi z OTL - https://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/#1 Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Aktualnie pracuję na 1 kości, dalej problem z instalacją. W załączniku pliki ze skanowania. Dodam jeszcze, że zaznaczyłem wg schematu czyli pliki młodsze niż 30 dni, a problem u mnie występuje od naprawdę dawna (dużo więcej niż te 30 dni) Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 2 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Pobierz SystemLook 64bit http://jpshortstuff.247fixes.com/SystemLook.html uruchom i w okno wklej :filefind mfpmp.exe kliknij w Look > przedstaw raport Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Na jednej kości ram zachowuje się jak wcześniej, chyba nie ma sensu, abym testował drugą i inne sloty. SystemLook.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dla mnie to problem softu. Zważyszy że - na samym początku (na świeżym systemie i dajmy na to 2-4 tygodnie po pełnej konfiguracji) było wszystko ok Czyli coś weszło w system co powoduje taką systuację. W dzienniku sypeie błedami Netlimiter > proponuje odinstlować. Może kojarzysz moment, kiedy pojawiają się problemy z Windows installer? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 W dzienniku sypeie błedami Netlimiter > proponuje odinstlować. Zdaje mi się, że zanim zainstalowałem Netlimitera już ten problem był. Odinstaluję go i usunę, wtedy zobaczę chociaż jakoś tego nie czuję. Może kojarzysz moment, kiedy pojawiają się problemy z Windows installer? Szczerze mówiąc niezbyt, ale chyba zauważyłem to dopiero w momencie, kiedy przyszło mi do zainstalowania AutoCADa. Wcześniej wydawało się, że jest wszystko ok, ale to może dlatego, że nic nie instalowałem / usuwałem. Może próbować ruszyć BIOS? Wydaje mi się, że mam go dobrze skonfigurowane. Dodatkowo próbowałem go na drugiej kości ram, teraz mam przełożone je do 2 pozostałych slotów - bez zmian. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Może próbować ruszyć BIOS? Możesz, chociaż na stronie Asrocka jest dziwne zalecenie aby po aktualizacji Biosu nie wracać do starej wersji. Testowo odinstaluj pakiet Aviry. I np. opisz ile trwała instalacja jakiegoś programu, Wcześniej możesz zrobić kopię rejetru żeby sobie nie śmiecić w systemie niepotrzebnie. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi