Smrek Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam Mam w komputerze dwa dyski. Ja jednym jest zainstalowany Win 7 32 bity a na drugim Win 8 64bity. W programie easyBCD ustawiłem, by komputer pozwalał przy starcie wybrać który system ma być ładowany. Niby wszystko działa, mogę wybrać system. Ale ... Kiedy wybiorę 8 załaduje się normalnie. Kiedy zrobię wyłącz w 8 i chce znów uruchomić komputer ale przejść do 7 to już nie pokazuje się wyboru systemów tylko 8 ładuje się automatycznie. Ale za chwilę pokazuje dwa okienka do wyboru Win 7 i Win 8 i pyta który system wybrać. To nie jest spis jak przy starcie tylko okienka w 8. Jak kliknę w Win 7 to komputer uruchamia się ponownie i wtedy automatycznie rusza 7 . Czy idzie to zmienić, by po wyjściu z 8 był znów wybór który system uruchamiać a 8 nie ładowała się automatycznie ? Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 W Windows 8: Najeżdżasz na lewy dolny róg > PPM > wybierasz Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk (w widoku kategorii) > pod Opcjami zasilania klikaszZmień działanie przycisków zasilania. Teraz kliknij Zmień ustawienia, które są obecnie niedostępne, i na koniec odznacz opcję Włącz szybkie uruchamianie (zalecane). Zapisz zmiany, wyłącz / zrestartuj kompa i zobacz czy się coś zmieniło. Odnośnik do komentarza
Smrek Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Wyczytałem, ze nalezy zmienić bootloader w 8 na ten z 7 i powinno wtedy działać Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Na razie zrób to co Ci napisałem - problem tworzy tzw. Fast boot w Windows 8. Co do zmiany bootloadera - to nic nie da. W trybie Fast boot (szybkie uruchamianie) podczas zamykania Windows 8 tak naprawdę hibernuje się w części, a przy starcie to odtwarza. To powoduje ominięcie bootloadera 7. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi