Patrox Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Witam ! Mam problem z kolorami na monitorze. Przez pewny czas kolory w monitorze są bardzo dobre i wszystko elegancko chodzi. Ale po jakimś czasie wszystkie kolory stają sie takie bardziej żółte/zielone. Czerwony to czarny, pomarańczowy to brązowy, nie da sie nawet odróżnić zielonego od żółtego. Przeczyściłem komputer i na początku było dobrze i znów sie zepsuły. Czasami aż oczy bolą od takich kolorów. Ruszałem wtyczką od monitora (tą która jest w komputerze) i nic nie dało, wypinałem i wpinałem, dmuchałem do środka, patrzałem czy druciki są równo, też nic nie dało. Reset komputera czasami pomaga ale przez pewnien czas i później znów sie psuje. Ustawienia w monitorze też nic nie dawały. Temperaturę monitora sprawdzałem programem Everest i wskazywało 29°C. Chciałem jeszcze dodać że gdy włączam menu monitora (tymi przyciskami co sa na monitorze) to kolory na tym menu są idealne, na pulpicie już zepsute i złe. Proszę o szybką pomoc ! Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Co ten temat robi w Dziale pomocy doraźnej (infekcje i złośliwe oprogramowanie) ? Podaj pełną specyfikację komputera. Tutaj podejrzanym jest karta graficzna, załatw inną kartę do testu i sprawdź czy kolory są prawidłowe. Odnośnik do komentarza
Patrox Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Nie mam innej karty grafiki i na pewno znikąd nie dostanę. Processor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5200+ (2 CPUs), ~2.7GHz Memory: 2048MB RAM Card name: NVIDIA GeForce 8600 GT Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Na początek wymień kabel sygnałowy cena ok. 5 zł. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Skoro tak to ciężko stwierdzić co jest uszkodzone. Czy te kolory są zepsute także w BIOS-ie i w Trybie awaryjnym? Odnośnik do komentarza
Patrox Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 BIOS'a nie sprawdzałem ale w Trybie Awaryjnym także są złe. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 23 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Wejdź do BIOS-u i sprawdź czy są dobre, jeśli nie to wina karty graficznej. Odnośnik do komentarza
Patrox Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 W BIOS-sie też są złe kolory (żółty kolor jest jakiś dziwny, nie wiem czy to żółty czy zielony), skoro to od Karty Graficznej to co mam zrobić ? Przeczyścić ją dokładnie i docisnąć ? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Możesz to zrobić, nie zaszkodzi spróbować. Podaj jeszcze jaki masz zasilacz. Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 W BIOS-sie też są złe kolory (żółty kolor jest jakiś dziwny, nie wiem czy to żółty czy zielony), skoro to od Karty Graficznej to co mam zrobić ? Przeczyścić ją dokładnie i docisnąć ? Tym sposobem potwierdziłeś, że problem jest sprzętowy monitor > kabel > karta grafiki. Dociskanie karty raczej nic nie da - jeśli jest uszkodzona, to trzeba ją wymienić. Moje doświadczenie podpowiada mi jednak, że to wina kabla. Stosunkowo łatwo (tanio) można to sprawdzić. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Tak swoją drogą to nie wiemy jaki ma monitor, czy LCD czy może CRT, te drugie mogą mieć takie anomalie. I ciekawi mnie jeszcze pewna rzecz: Temperaturę monitora sprawdzałem programem Everest i wskazywało 29°C. Everest pokazuje temperaturę monitora?? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Everest pokazuje temperaturę monitora?? No już nie znęcaj się, Everest MONITORUJE temperaturę Odnośnik do komentarza
Patrox Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Zasilacz: PROCOMP MODEL ATX KY-450W Monitor nie wiem dokładnie, w Evereście pisze "Rodzajowy monitor PnP. Model to: BenQ G2000W W Evereście sprawdzałem temperaturę monitora tak że: Komputer -> Czujnik. i tam pisze Temperaturt i jest napisane Aux a obok ikona monitora. Teraz wynosi 30°C Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Sprawdź jeszcze koncepcję z kablem sygnałowym od karty>monitor. Jeśli pomimo innego kabla obraz dalej jest zły, to oznacza awarię karty graficznej oraz kupno nowej. Od razu też do wymiany zasilacz, jest on z czarnej listy. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Monitor jest LCD więc może to być wina kabla lub uszkodzonego gniazda w karcie graficznej, nie koniecznie samej karty, jeżeli karta ma dwa wyjścia to trzeba sprawdzić również podłączenie kabla do drugiego wyjścia. Odnośnik do komentarza
Patrox Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Chciałem sprawdzić czy dobrze będzie w drugim wejściu ale drugie wejście jest inne niż pierwsze. To pierwsze jest węższe i ma wejścia na śrubki a to drugie dłuższe i nie ma miejsc na śrubki. Odnośnik do komentarza
Aux Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Mniejsze gniazdo koloru niebieskiego to standard zwany VGA lub D-Sub (złącze analogowe). Białe gniazdo dłuższe to standard DVI (złącze cyfrowe). Dla DVI dostępne są przejściówki do których podłączyć można monitory analogowe czyli D-Sub (VGA). ---- Edycja: Odpowiedź do postu poniżej: Jak zakładający temat pisze wyżej to NVIDIA GeForce 8600 GT patrz trzeci obrazek od góry. Wychodzi na to, że to może być tylko DVI. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 24 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 Tylko że DVI również mają mocowanie na śrubki więc jest to jakieś nietypowe. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi