Richter Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 To ze pytalem o to czy ktos moze uzywac mojego Wi-Fi czy to co mam w routerze spytalem bo zastanawiam sie czy WPA/WEP2 czy jakos tam sie nazywalo i czy to starczy. Druga sprawa, pingi dalej mam bo to nie dziala ze zrestartuje modem. Skoro mialem 2 inne routery czyli modemy. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Krótka odpowiedź, bez zagłębiania się w szczegóły kryptograficzne. WPA2-PSK (AES) przy trudnym haśle starczy. WPA-PSK (TKIP) starczy, ale nie gwarantuję własną głową. WEP nie starczy, ataki znane od dawna, istnieje popularne oprogramowanie, które umożliwia zdobywanie hasła. Robiłem już tak wiele razy, jak musiałem odzyskać hasło do sieci WiFi u znajomych. Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 No wiem, sam znam pare sposobow. Czyli jak to u mnie tera wyglada? Bez tego wbudowanego Wi-Fi nic nie da rady zrobic? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 To masz w końcu WiFi w routerze czy nie? Jeżeli masz, to podłączasz się do routera przy pomocy dowolnego komputera, może być po kablu, logujesz się do strony konfiguracyjnej i wyłączasz WiFi i masz spokój. Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Toc caly czas pisze ze mam Wi-Fi w routerze, dobra, myslisz ze tego nie probowalem? dalej mialem pingi i na dodatek pozbawilem internetu 2-giej osoby na laptopie gdzie tez sprawdzalem jakie sa pingi i byly identyczne. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Zmień hasło na jakieś bardziej skomplikowane, idzie się domyślić. Wireless mode ustaw na WPA2 mode only. Tyle, jeśli chodzi o bezpieczeństwo bezprzewodówki. Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Tez zmienialem, zrobilem ten WPA2 mode only. A tera co do tych pingow sa jakies jeszcze porady? Bo nie mam zamiaru sie poddac tak latwo xD Tutaj tez mam takie opcje: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Daj nowy Net-log. Chcę zobaczyć, ile się przez ten czas zmieniło. Tak samo statystyki ADSL. Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 6 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2013 Dniowa przerwa, nocna robota. Tutaj all o co mnie prosiles. Dokladam tez pingtest.net bo w cmd zauwazylem wysoki ping znow: Temat juz zamkniety czy jakas tylko przerwa jest? net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Pingtest.net, owszem, wysoki, parametry ADSL na granicy normy i prędkość może jeszcze spaść, ale Net-log zupełnie nie potwierdza pesymizmu. Pingi pokazuje stabilne i dosyć niskie. Wygląda na to, że wszystko zależy od momentu robienia testu, czyli mamy do czynienia z przeciążeniami po stronie ISP. Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 16 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Czyli mniej wiecej jest to, o co sie obawialem nie mam jak im udowodnic ze mam wysokie pingi bo wszystkie patenty wyszly pozytywnie miedzy innymi wlasny speedtest na stronie dostawcy internety, speedtest.net, pingtest.net. Tylko i wylacznie gdy podczas uzywania normalnie jak na codzien komputera i wtedy kiedy ja czuje juz te lagi "pingi" wchodze w cmd i nie wazne jaki adress podam, pokazuje skoki. Dla sprawdzenia zrobilem tez kolejnego formata bo bylem swiecie przekonany ze to cos moze byc na dysku, jednak nie, nic to nie dalo. Nie mam pojecia co moze byc skoro i modem jest w porzadku i nie trace zadnych pakietow, to ja juz nie mam glowy do tego. Jakies ostatnie sugestie? Moze jest jakis program, co pokazuje wykaz, jaki program robi takie skoki? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Pobierz jakieś LiveCD Linuksa, może być Knoppix, uruchom z niego komputer, uruchom ping i patrz na wyniki. To pozwoli wyeliminować wszelkie systemowe czynniki. Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Mam usunac aktualnego Windowsa i zainstalowac linuxa gdzie mam wlaczyc cmd do sprawdzenia pingu tak? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Nie. LiveCD uruchomi się tylko z płytki i nie będzie nic zmieniać na dysku twardym, jeśli jawnie tego sam nie zrobisz. Dostaniesz działające środowisko Linuksa, które przestanie istnieć, jak wyłączysz komputer i wyjmiesz płytkę. Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 To dziala na zasadzie Deamoon Tools? Alb wmware~ work station? Edit: Dobra wiem juz ocb. biore sie do roboty jutro dam wyniki. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Nie, to jest bootowalna płyta z systemem Linux. Zamiast ładować Windows z dysku twardego uruchamiasz komputer z płyty CD/DVD. Najpierw masz pobrać obraz systemu, np wspomniany Knoppix lub Ubuntu, następnie nagrać na płytę i uruchomić z niej komputer. Tam dostajesz normalny system tylko że z płyty. . Odnośnik do komentarza
Richter Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Sorry za tak dluga odpowiedz nie wiem co to byl za powod tych pingow mozliwe ze jednak cos bylo nie tak z modemem. Tera jest wszystko ok bo wymienilem u nich internet na swiatlowody i tera elegancko smiga, mam tera pytanie odnosne szyfrowania hasla administratora, jest mozliwe zebym dowiedzial sie na tym forum jak tego dokonac? Przydalo by sie zainstalowac CS u mnie w college'u ale wszystko jest zablokowane... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Hasło do konfiguracji modemu? Jeśli mógłbyś jeszcze raz podać model, to byłbym wdzięczny, bo jakoś nie mogę w tym gąszczu go odnaleźć. Jeżeli będzie jakaś powszechnie znana i dosyć łatwa do wykorzystania dziura w oprogramowaniu modemu, to nie ma problemu, ale wątpię, żeby taka się znalazła. Inaczej reset konfiguracji, ustawienie wszystkiego od nowa, włącznie z hasłem administracyjnym. Ale tego nie proponuję, bo obecnej konfiguracji nie znamy. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi