elektroPC Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Cześć Wam Wszystkim, nie bardzo się znam na komputerach ale się uczę. Więc z tego powodu że interesuję się komputerami - trafiam do Was. Chodzi mi o to, że tak z ciekawości zrobiłem sibię boot-owalną kartę pamięci programem WinToFlash z Windowsem XP Proffesional, ale w BIOS-ie mam ustawienie boot-owania na USB-HDD tylko z tym że mi nie boot-uje podczas startu kompa z tej karty pamięci, moja płyta główna to ECS-K7S6a wiadomo no, nie jest ona nowa, ale skoro w BIOS-ie mam możliwość ustawienia takowej opcji to czy ta płyta wogóle obsługuje boot-owanie z USB ?? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 podłacz pendraiw > restart > F11 > jak się pokaże boot menu sprawdź czy widać pendraka > jak jest - wybierz go i zatwierdź zmiany Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Ale u mnie w BIOS wchodzi się poprzez klawisz DELETE a nie F11.;P Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Ale ja nie mówie o wejściu w bios tylko o opcji boot menu. Spróbuj F11. Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Ale te wciskanie F11 nic nie daje, cały czas wciskam podczas POST-u i du*a, wraz dochodzi do ładowania się systemu... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 To próbuj wszystkie klawisze funkcyjne zostało ci 11. Dla przykładu może to być F8, na lapkach asusa to klawisz ESC Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 moja płyta główna to ECS-K7S6a wiadomo no, nie jest ona nowa, ale skoro w BIOS-ie mam możliwość ustawienia takowej opcji to czy ta płyta wogóle obsługuje boot-owanie z USB ?? Masło maślane i dyrdymały. Tu manual - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1408101.html . Toż to staroć nad starocie. Ani śladu o obsługiwaniu urządzeń USB poprzez ich bootowanie. Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 No właśnie mam zamiar wymienić se płytę na nowszą, z marek GigaByte. A może być tak, że BIOS ma opcję ustawienia boot-owania z USB a płyta mimo tego nie obsłuży tego ? Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Jak ma to obsłuży. Chyba,że nieustawiona odpowiednio w opcjach BIOS lub uszkodzona. Zobacz sobie także "Uruchomienie bootowalnego pendriva kiedy w biosie nie ma opcji Boot USB" - http://peb.pl/windows/243078-poradnik-komputerowy-dla-ka-dego-instalacja-4.html#post3631380 , ale to raczej z pogranicza ciekawostek. Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Udało się, zadziałał klawisz F5 oraz F8. Ale tam nie ma nic o boot-owaniu, są takie opcje dostępne: http://zapodaj.net/0991aaafc395c.gif.html więc to nie to ? Bo to są jakieś opcje zaawansowane systemu Windows... Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 No nicc... Dzięki za zainteresowanie się tematem, a i tak nie rozwiązałem tego problemu bo nikt nie raczył pomóc do końca, tylko widzę że zerwał każdy zainteresowanie tym wątkiem i po prostu Uciekł - hm.. (bo nie umie nic dalej z takiego "specjalistycznego" forum ??:/) Temat można zamknąć, dałem spokój z tym boot-owaniem! Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 bo nikt nie raczył pomóc do końca Znaczy co? Za ciebie mamy wykonać instrukcje, które podał na tacy kolega Bonifacy? Zobacz sobie także "Uruchomienie bootowalnego pendriva kiedy w biosie nie ma opcji Boot USB" Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Przecież wyraźnie podałem w poście fotkę, że po wciśnięciu F8 lub F5 (inne nie działają) wyskakuje To, co na Fotce... Jakieś zaawansowane opcje systemu Windows - a nie jakieś "boot menu". I oczekiwałem na jakieś dalsze kroki, bo sam nie wiem, co miałbym dalej uczynić... ??:'/ PS. Po jakiego świętego mam skorzystać z poradnika "boot-owanie z USB, kiedy w BIOS-ie nie ma opcji boot USB" ? Skoro kolega Bonifacy napisał, że jak Ma - to i Ma ? Bo pisałem że mam w BIOS-ie opcję USB-HDD, USB-FDD, USB-CDROM. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Doprawdy elektroPC nie rozumię Cię, dlaczego drążysz temat dalej. Wiadomo od wieków, że z pustego i Salomon nie naleje, a z gówna bata nie ukręcisz. Jak ma to obsłuży. Chyba,że nieustawiona odpowiednio w opcjach BIOS lub uszkodzona. Jest to odpowiedz na Twój post #8 . Te dwa zdania zrozumiałem, iż dotyczą jakiejś NOWEJ płyty głównej GIGABYTE a nie tego tam ECS. Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Teraz to Ja Ciebie nie rozumię. Ja cały czas mówię o boot-owaniu z USB na płycie ECS-K7S6A a nie GigaByte - a wspomniałem tylko że mam zamiar zrobić upgrade z ECS-a na GigaByte-a. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jeżeli masz możliwość bootowania z USB to może powinno zadziałać, F5 i F8 to na pewno nie będą, najczęściej jest to F11 lub F12. Po za tym jest coś takiego że przy bootowaniu z USB czy CD trzeba w pewnym momencie wcisnąć dowolny klawisz, nie wiem czy to stosujesz. Można również brać pod uwagę czy ten pen jest prawidłowo zrobiony do bootowania, czy go sprawdzałeś na innym kompie czy działa. Widziałem że w BIOS-ie są jakieś ustawienia odnośnie priorytetów PCI - USB może by z tym coś pokombinować. Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Ja zrobiłem boot-owalną kartę pamięci MicroSD 1GB, programem WinToFlash - no i niby zrobiło, bo pisało że zakończyło się sukcesem. Ale co do sprawdzania to niestety, ale na innym nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Że micro SD to już wiemy, oczywiście używasz do tego czytnika, czy ten czytnik podłączasz bezpośrednio czy poprzez kabel, zalecane jest podłączanie bez kabla. Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Jak tworzyłem boot-owalnego to siedział w przedłużaczu USB, a jak potem sprawdzałem czy go zboot-uje to wkładałem w każde gniazdo USB i nic... A co miałby do tego taki przewód ? A może to przeszkadzać, że tworzyłem boot-owalną ale siedział on w konwerterze USB 2.0 taka karta rozszerzeń wpięta jest w slot PCI na płycie głównej. Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 3 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 A może to przeszkadzać, że tworzyłem boot-owalną ale siedział on w konwerterze USB 2.0 taka karta rozszerzeń wpięta jest w slot PCI na płycie głównej. Przy tworzeniu nie przeszkadza, zapisujesz tylko na niej pliki, ale przy odczytywaniu najlepiej wtykać czytnik bezpośrednio do gniazda USB, bez żadnych kabli czy hubów, chodzi chyba o jak najkrótszą drogę odczytu. Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Aha, no ale napewno jest dobrze zrobiony, chodzi mi o wgrane pliki. Więc możę w BIOS-ie mam jakąś opcję wyłączoną ? Odnośnik do komentarza
elektroPC Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Ale naprawdę dzięki za zainteresowanie się "wąteczkiem". Nie zamierzam tego kontynuować, bo i tak będę wymieniał tę płytę. Więc temat można zamknąć tak jak wspomniałem o tym wcześniej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi