Smrek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Witam Mam dysk Samsunga na którym sa dwie partycje na C: system na D: dane, od pewnego czasu podczas usuchamianaia pokazuje się okno SMART sa będy. Trzeb awcisnąc F1 by system zaczął się łądować. Sprawdziłem HD Tune i pokazało błedy (01) Raw Read Error Rate - Failed . Przy parametrze Data jest wartość 5478. W zakładce Error Scan mam sześć czerwonych kwadratów. Piszę z innego komputera i nie mam tutaj zrzutów. Z tego co czytałem, lepiej lepiej zmienić ten dysk. Czy mozna go "podratować" lub system przenieś a ten wykorzystywac na dane ? Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2013 Wykonaj SMART i test powierzchni programem MHDD: KLIK. Parametr 01 dla dysków Samsunga jest mocno niepokojący: 01 - 01 - Read Error Rate - Oznacza częstotliwość występowania błędów podczas odczytu. Nieprzetworzona wartość w przypadku różnych modeli dysków może oznaczać coś innego. W przypadku części dysków jest to ilość błędów, a w przypadku innych dane, które wymagają dodatkowej interpretacji, dlatego też należy głównie zwracać uwagę na wartość podaną w postaci dziesiątkowej. Niezerowa wartość wskazuje problem albo z powierzchnią dysku albo z głowicą. Należy zauważyć, że niektóre dyski Seagate często podają wysoką wartość tego parametru, co nie świadczy o uszkodzeniach. Odnośnik do komentarza
Smrek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Test MHDD Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 A gdzie SMART? Z dyskiem nie jest dobrze, ma bady. Dorzuć SMART, to podam działania. Odnośnik do komentarza
Smrek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 SMART (wcześniej tez zrobiłem, ale zdjęcia były mocno rozmazane dlatego ich nie dałem) Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Za dobrze nie jest - 76 bad sectorów. Czy dysk jest na gwarancji? Procedura: 1. Skopiuj wszystkie ważne dane na nośnik zewnętrzny. 2. Uruchom MHDD, wybierz swój dysk i wpisz ERASE. Ta komenda usunie wszystkie dane. 3. Po zakończonym zerowaniu uruchom przez F4 skanowanie. Pozycję REMAP zmień na ON (spacją). Przeprowadź skanowanie. 4. Po tej operacji ponownie przeskanuj dysk i podaj SMART. Odnośnik do komentarza
Smrek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 co do gwarancji to muszę jeszcze sprawdzić, ale na 99% jest juz po Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Zapytałem się, ponieważ dysk, który posiada remapowane sektory oddaje się na gwarancję. Jeśli stan dysku nie poprawi się po tej procedurze, to oznacza, że występują fizyczne uszkodzenia talerza. Odnośnik do komentarza
Smrek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 Używać go jeszcze ? Np do renderowania fimów ? System na razie na nim dział, ale jak długo Odnośnik do komentarza
gacek Opublikowano 21 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 (edytowane) Zobaczymy po procedurze. Nie trzymałbym na nim ważnych danych. Ja na dziś kończę. Jestem ciężko chory. Edytowane 21 Lutego 2013 przez gacek Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi