kronopio Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam serdecznie! Mam mały problem, mianowicie: Posiadam dysk podzielony na partycje, niestety ostatno jedna z partycji zawierająca ważne dane starciła system plików (jest to patycja win7 NTFS). W prawdzie system windows widzi ją, jednak jedyne co da się zrobić, to sformatować - jest mi to bardzo nie na rękę Gparted wyświetla informację, że system plików jest nieznany. Pytanie brzmi zatem, czy i jak da się przywrócić system plików tak aby nie stracić żadnych danych z owej partycji? pozdrawiam Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Jeśli jeszcze nie próbowałeś to: Start > w pole wyszukiwania wklep cmd > z prawokliku Uruchom jako administrator. Następnie wpisz polecenie chkdsk X: /f (zamiast X wpisz literę wadliwej partycji) i enter. Możliwe, że partycja zostanie przywrócona do życia. Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 teraz już nie spróbuję, bo odzyskałem ów partycję, ale straciłem partycję C z systemem (w sensie gparted nie widzi na C systemu plikow). Dzialam dalej EDIT: Ok, dopadłem Hirens Boota, więc dałem radę. Dzięki Odnośnik do komentarza
covo Opublikowano 17 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Ok, dopadłem Hirens Boota, więc dałem radę. Dzięki czyli co - dokladnie - wykonałes? Odnośnik do komentarza
kronopio Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 czyli co - dokladnie - wykonałes? Po prostu przywróciłem system plików NTFS, a później rekord rozruchowy MBR. Narzędzie: Ranish Partition Manager Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi