Gienek Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Problem jest taki że muszę skonstruować zestaw programów które jako tako ochronią oryginalny Windows XP przed malwarem. Maszynka jest taka: 2GHz Athlon, 1GB RAM. Na komputerze wykonywane są przelewy (regularnie), mnie nie ma w domu przez pół dnia więc przechodzimy do sedna sprawy - zestaw musi być prosty, nie powinien się wyświetlać dialog z użytkownikiem (chyba że z Windows lub prosty jak np. tylko z przyciskiem OK). Zależy mi na niewielkim zużyciu zasobów. Zastanawiam się nad chmurą, firewall powinien wystarczyć systemowy (lub w ruterze). Dla siebie mam Sandboxie lub Returnil System Safe Pro. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Hmm , może Norton 2011 Av, pełna automatyka, minimalne zużycie zasobów, skuteczny, ewentualnie Panda Cloud, wymieniając te najlżejsze pod Twój cfg. Odnośnik do komentarza
Gienek Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Norton był pretendentem, ale ma jakiś konflikt ze sterownikiem drukarki... i czasami się wysypuje pół Windows. Zastanawiam się nad - MSE (działa całkiem nieźle i jest prosty), Prevx (przelewy!), Sandboxie do mojego użytku i windowsowy firewall. Dodatkowo na jakiś czas Hitman Pro i tyle. Wystarczy? Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Jeśli chcesz dodatkowo Hitmana nie potrzebny Ci Prevx. W Hitmanie jest jego silnik Może i walnij tego MSE, dość skuteczny, prosty, nie syfie Fp, wiec o dylemat nie przyprawi Twoich domowiczów jak coś wykryje Tak trzon Twojej ochrony będzie stanowić SandBoxie i FW. Av to dodatek dla lepszego samopoczucia Odnośnik do komentarza
Gienek Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 No dobrze, a gdyby tak wziąć pod uwagę Pandę Cloud - pewnie jest lżejsza od MSE, skuteczniejsza, szybciej skanuje. Co najlepiej do niej dodać, firewall systemowy niech zostanie. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 No to zestaw Panda Cloud+ SandBoxie+ FW systemowy+ Mbam na żądanie/ eset Online scanner/ Hitman Pro Ci styknie . Nie ma co kombinować bo jak za dużo dołożysz to będziesz mógł powarzyć o minimalnym wykorzystaniu zasobów systemowych Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 No widzę Gienek, że masz wymagania U mnie na laptoku z Win XP (proc 2,1 GHz przy 0,9 GB Ramu) jest zestaw Privatefirewall + Ashampoo Anti-Malware + SpyShelter Personal. Nieupierdliwy poza komunikatami Privatfirewalla (właściwie to jego monitora czyli DSA), czasem odezwie się SS. Wszystko chodzi bez zarzutu, a jedyne co nieco przymula to Ashampoo, które chwilami bierze do 150 Mb Ramu...poza tym zestaw jest mało odczuwalny. Możesz sobie Ashampoo odpuścić i wziąć faktycznie Pandę CA lub MSE - są bardzo ciche z tym, że Panda wymaga dobrego łącza z siecią (inaczej zwalnia komputer), a MSE może przymulać podczas pobierania aktualizacji. Może zamiast systemowej zapory wrzucić Starsze co prawda, ale bez HIPSów zapory NetVeda SafetyNet lub Filscelab...dają tylko "dymki" o blokowanych połączeniach...nie zużywają wiele, bo raptem 15-20 mega. Do tego dodałbym SS - wspieranie rodzimej produkcji - chroni dobrze przed loggerami. Skanery on-demand jak Likwi. Odnośnik do komentarza
Gienek Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Mam, mam. Ale jest to efekt tego że po szkole jestem witany hasłami - napraw komputer bo coś tam wyskakuje. Dlatego musi być całkowicie cicho, lekko, w miarę skutecznie. Szkoda mi firewalla, nie lubię jak coś wysyła dane w sieć. Myślę że Panda (8Mb/s wystarczy?) będzie dobrze chroniła. Teraz kwestia płatności w Internecie - a nuż brat dostanie phisingowy email? Odnośnik do komentarza
Eru Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 WOT'a mu doinstaluj do FF'a albo jakiś dodatek SpySheltera Personal dla zabezpieczenia przed loggerami i styknie Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 bratu powiesz żeby nie otwierał maili od nieznanych osób. Jedno zabezpieczenie z głowy. Odnośnik do komentarza
Meir Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Gieniu...jaja sobie robisz ??? Przecież Ty masz wszystkie softy security-git opanowane :cheer:chyba powinieneś zapytać sam siebie...a nie zakładać temat Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 WOT'a mu doinstaluj do FF'a albo jakiś dodatek SpySheltera Personal dla zabezpieczenia przed loggerami i styknie Faktycznie...coś do wskazywania reputacji strony jak najbardziej...zaproponuje jeszcze tradycyjnie Adblock, NoScript, KeyScrambler i PhishTank SiteChecker. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Może być też McAfee Site Advisior , nie przymula przeglądarki , bierze parę mb tylko Odnośnik do komentarza
Gienek Opublikowano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Ja mam opanowane... ale mam dosyć odrywania mnie od swoich zajęć i klikania bo coś wyskoczyło. Wolę to załatwić automatem niż robić wykłady. Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 pozostaje więc firewall windowsowski lub Comodo firewall Pro bez D+. Odnośnik do komentarza
Gienek Opublikowano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Przymierzam się do Aviry Free/Pandy Cloud z oraz Prevx z SafeOnline (wersja pełna). Sandboxie miałbym "dla siebie". Ewentualnie zamiast firewalla windows PC Tools Firewall Plus - był naprawdę przyjemny w użytkowaniu. Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Na twoim miejscu wziąłbym Avire oraz firewall Windows lub Comodo (sam firewalll). Nie polecam PC Tools Firewall Plus - program jest nierozwijany. Odnośnik do komentarza
ichito Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Nie polecam PC Tools Firewall Plus - program jest nierozwijany. Symantec zawiesił parę tygodni temu prace nad zapora PC Tools, ale potem odwołał to i widać, ze coś się dzieje...przecież niedawno wyszła nowa beta....to tak na marginesie Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 no chyba że tak. Odnośnik do komentarza
polak900 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 albo comodo 5 albo ostatnio zainstalowałem avirę free u kolegi i mu też statrczyło jeżeli wchodzi w grę kupno aplikacji to walnij sobie dwpf i dołóż avirę free. Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Problem jest taki że muszę skonstruować zestaw programów które jako tako ochronią oryginalny Windows XP przed malwarem. Maszynka jest taka: 2GHz Athlon, 1GB RAM. Na komputerze wykonywane są przelewy (regularnie), mnie nie ma w domu przez pół dnia więc przechodzimy do sedna sprawy - zestaw musi być prosty, nie powinien się wyświetlać dialog z użytkownikiem (chyba że z Windows lub prosty jak np. tylko z przyciskiem OK). Zależy mi na niewielkim zużyciu zasobów. Zastanawiam się nad chmurą, firewall powinien wystarczyć systemowy (lub w ruterze). Dla siebie mam Sandboxie lub Returnil System Safe Pro. Norton Internet Security lub ESET Smart Security. Odnośnik do komentarza
Gienek Opublikowano 8 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 NIS ma konflikt (Jurek, czytaj cały temat!), za Pandą nie przepadam (nie lubię mieć 8 procesów od antywirusa), Eset u mnie lubi obciążyć procesor po wejściu w folder w dużą liczbą plików (dyski są ATA, transfer jest 60MB/s). Avirę można ustawić tak, by działała jak automat . Za Comodo nie przepadam - lekki to pakiet nie jest, trochę chaotyczny i różnie to z nim bywa (podobno Confickera spokojnie przepuszcza). Kij, ESS przeżyję... jeszcze przypomniał mi się Vipre Antivirus - kompletny automat, klika się tylko OK. Vipre Antivirus Premium, Prevx 3, Sandboxie - to byłoby dobre nie? Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Za Comodo nie przepadam - lekki to pakiet nie jest, trochę chaotyczny i różnie to z nim bywa (podobno Confickera spokojnie przepuszcza). Gdyby sandbox, D+ i AV Comodo przepuściły Confickera, to byłby SuperHiperConficker Sytuacja dotyczyła tego, że starsza wersja firewalla z HIPS nie blokowała automatycznie Confickera i nie sugerowała podjęcia właściwej decyzji. Użytkownik musiał sam podjąć decyzję o zablokowaniu. Nie było jednak przypadku przepuszczenia wirusa przez Defense+. Avirę można ustawić tak, by działała jak automat . Na pewno nie w ochronie real-time Odnośnik do komentarza
Gienek Opublikowano 8 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Hmm, 9 miała tak taką możliwość (płatna). Odnośnik do komentarza
polak900 Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 wersja 10 też ma taką możliwość ale w wersji premium only Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi