darek Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Witam! W dopiero co montowanym takim sobie komputerku (nie wszystkie elementy są docelowe, kilka jest tymczasowych) występuje nietypowy błąd. Gdy włączę komputer po kilku/kilkunastu godzinach nieużywania go, to po krótkiej chwili od uruchomieniu komputer się restartuje, ale tylko jeden raz, potem pracuje już poprawnie. Dziwne, prwada!? Narazie jeszcze tymczasowa konfiguracja: Procesor - DualCore Intel Pentium E6300 Płyta - ASRock G41C-GS Pamięć - 2x1GB Hynix HYMP512U64CP8-Y5 (tymczasowa, ale sprawna) Karta graficzna - zintegrowana (tymczasowa) Dyski - dysk nr 1 - ST3250620A, dysk nr 2 - ST3160815A (oba EIDE również tymczasowo i równiez sprawne) Zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101 A Windows 7 SP1 64 bit W załącznikach kilka plików zdebugowanych minidumpów. Mi one niewiele mówią poza tym, że w przynajmniej jednym sugeruje się problemy z pamięcią. Może ktos bardziej kompetentny zinterpretuje zawartość załączników. Wiele się jeszcze zmieni (albo i nie) gdy zamontowane zostaną docelowe komponenty, ale teraz nie daje mi spokoju dla czego tylko po pierwszym rozruchu występuje restart, potem juz wszystko śmiga normalnie. Wielkie dziękować za wewntualne sugestie minidump-15-02-13.txt minidump-14-02-13.txt minidump-13-02-13.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Zrób test pamieci programem Memtest. Opis znajdziesz w dziale tutoriale. Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 25 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Trochę czasu mi to zajęło, ale jakoś nie było sposobności - nawał pracy. Zrobiłem kilkugodzinny test pamięci programem Memtest86+, nie pamiętam ile przebiegów zrobił ale błędów nie znalazł. Coś więcej z tych dumpów wynika? Problem musi tkwić w jakimś innym sprzęcie lub jego sterowniku. Zbyt wiele w tej skrzynce sprzętów nie ma , jednak problem jest o tyle niewygodny do diagnozowania, bo występuje jedynie po pierwszym włączeniu komputera po dłuższym czasie przestoju. Mam tez kandydata na pierwszy ogień do odłączenia. Czytnik kart pamięci, taki wewnętrzny, w zotoczce 3,5" od "floppa". Dlaczego? Bo w podgladzie zdarzeń znalazłem powtarzające się takie ostrzeżenie: Załadowanie sterownika \Driver\WUDFRd dla urządzenia WpdBusEnumRoot\UMB\2&37c186b&0&STORAGE#VOLUME#_??_USBSTOR#DISK&VEN_GENERIC&PROD_STORAGE_DEVICE&REV_9712#000000009712&0# nie powiodło się. na które wcześniej nie zwróciłem uwagi, ale na tym moje pomysły się kończą. Jest jeszcze karta TV ale wątpie w jej winę. Z doświadczenia wiem, że karty TV gdy sprawiają problemy to nie tylko raz, przy uruchomieniu, ale regularnie co jakiś czas w trakcie użytkowania. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 25 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2013 Wyciagnij czytnik i sprawdź (dodatkowo odinstaluj sterowniki od niego) Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Po dłuższej przerwie mogłem znów wrócić do problemu. Odłączenie czytnika nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Wymieniłem też ram, teraz jest nowy Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX - też bez sukcesu. Jeśli nie masz żadnych pomysłów to zaczekam do wymiany dysków i karty graficznej i wtedy znowu wrócę do tematu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Daj obrazki z CPU-Z, zakładka Memory i SPD Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Ok, daje obrazki. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Podnieś napiecie dla pamieći w biosie na 1,67 I tego Chifteca podmień bo wcale nie znaczy że jest dobry (mozesz sprawdzić w nim elementy (kondensatory) I jeszcze jedno - jaka jest wersja biosu? Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Szybki jesteś . Chciałem edytować poprzedni post, ale zagapiłem się i nie zdążyłem Chodzi o to, że wczoraj, gdy wymieniłem pamięć i po uruchomieniu komputera nastąpił reset uznałem, że przyczyna była standardowa. Dzisiaj włączyłem komputer, odpowiedziałem na twój post i zostawiłem komputer, niech się zresetuje. A tu nic! Resetu nie było! Sprawdziłem wczorajszego minidumpa i okazało się, że sypnął się sterownik karty graficznej, a że karta graficzna korzysta z systemowego ramu to po jego wymianie bez zapisania zmian w biosie myślę, że miał prawo. Jest nadzieja, że problem się rozwiązał, jednak okaże to się to po kilku dniach Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Sprawdż napiecia dla ramu w biosie > powinny lecieć na 1,65V tu nie ma przelewek. Czasem wyższe napięcie (wydajny zasilacz) uspokoi kompa na dobre. Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Napięcie dla ramu przy ustawieniu na "auto" wynosiło 1,6V, przestawiłem na 1,65V. Pytałeś też o wersje biosu - jest najnowszy dla tej płyty. Teraz poczekamy, komputer musi być kilka godzin wyłączony by w niedługim czasie od włączenia zresetował się. Więc jutro odezwę się. W internecie trafiłem na opisany taki sam problem. Gość na pamięciach Goodram miał to samo i program Memtest po kilkugodzinnym teście też błędów nie znajdował. Potwierdza to tylko fakt, że niektóre płyty z niektórymi pamięciami nie chcą się pogodzić mimo, że jedno i drugie jest sprawne. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 W internecie trafiłem na opisany taki sam problem. Gość na pamięciach Goodram miał to samo i program Memtest po kilkugodzinnym teście też błędów nie znajdował. Potwierdza to tylko fakt, że niektóre płyty z niektórymi pamięciami nie chcą się pogodzić mimo, że jedno i drugie jest sprawne. Potwierdza potwierdza. Odezwij się za jakiś czas. Nominalne napięcie dla tego ramu wynosi 1,65v i tak pracuj. Pozyjemy, zobaczymy. Odnośnik do komentarza
darek Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Problem raczej się rozwiązał. Dziękuję za pomoc i zdrówka życzę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi