Butymichas Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam, jakiś czas temu kupiłem karte graficzną używaną WinFast Leadtek PX9800 GX2 wersja 512bit, 1GB. Zanim do mnie dotarła dwa dni wcześniej padł mi zasilacz, po tygodniu wymieniłem na nowy BeQuiet 650W. Wszystko elegancko chodzi podłączam więc kartę graficzną, wtyki z dodatkowym zasilaniem podświetlają się na zielono i wentylator chodzi na 100% i tak bez końca, a na ekranie brak obrazu ;/ Po kilkunastu próbach karta ruszyła chwilkę było głośno i nagle ucichło i działa, zainstalowałem sterowniki był wymagany restatr i karta po restarcie znowu nie chce sie uruchomić dopiero po jakiś 30 min się udało. Działała przez jeden wieczór i to by było na tyle;/ myślałem, że może 4 kondensatory które ma padły ale nie widać nic po nich, wymieniłem je (te same parametry itd.) Dalej nic;/ Za nim sprawdziłem 1 raz kartę od kąd mi przyszła minęło 7 dni, allegrowicz napisał, że on wysłał w 100% sprawną i nie przyjmie już zwrotu... Ktoś wie może czego może to być wina, że karta nie startuje? Jeżeli chodzi o wymianę jakiś malutkich kondensatorków, itd. to nie ma problemu. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 9800 GX2 to kanapka dwóch 9800 GTX, być może karta padła. Sprawdziłbym jeszcze tą kartę na innym komputerze . Podaj jeszcze link do aukcji. Odnośnik do komentarza
Butymichas Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 LINK http://allegro.pl/le...2940202708.html na zjdęciach widać, że działa bo świeci się na niebiesko. A można spróbować np. odłączyć górną kartę i podłączyć? Edit. może to wina taśmy łączącej karty? Odnośnik do komentarza
adafa Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Witam. Myślę że problemem są znów "zimne luty" ,karta oparta na: NVIDIA GeForce Czyli "pieczenie" karty może ją reanimować tylko nikt nie wie na jak długo. http://my.opera.com/Saskatchewan/blog/2011/11/17/o-pieczeniu-kart-graficznych Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 adafa, pieczenie kart, masz tam dwa procesory graficzne. Do autora: jak mówiłem: Sprawdziłbym jeszcze tą kartę na innym komputerze . Odnośnik do komentarza
Butymichas Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Karta była sprawdzana w innym PC i to samo. Karta od tył gdzie podłącza się monitor ma dwie diody jedna od jednej karty, a druga od drugiej i po włączeniu na zielono zapala się karta, która jest podłączona złączem pci-e,a druga połączona taśmą nie podświetla się. A może zamiast piekarnika spróbować opalarką? tak mniej inwazyjnie dla kondensatorów z tył karty Poszukam czegoś jeszcze ale wolałbym ominąć coś takiego. Zimne luty występują zazwyczaj na prockach? Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Zimne luty występują właśnie na kartach Nvidii z serii 8xxx-9xxx : Myślę że problemem są znów "zimne luty" ,karta oparta na: NVIDIA GeForceCzyli "pieczenie" karty może ją reanimować tylko nikt nie wie na jak długo. http://my.opera.com/...art-graficznych Odnośnik do komentarza
Butymichas Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 a może orientujesz się, którą stronę kart wygrzewać? tzn. od strony gdzie procek karty dotyka radiatora czy od drugiej? bo wszędzie ma pełno małych kondensatorów itd. I chyba jakby wygrzewać opalarką to trochę krucej bo ma coś koło 250 C. Odnośnik do komentarza
adafa Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 adafa, pieczenie kart, masz tam dwa procesory graficzne.Do autora: jak mówiłem: Diox ,co to zmienia że są dwa procki? @ Butymichas Opalarką to możesz depilować nogi , w piekarniku ustawiasz temperaturę i masz stałą a opalarką możesz przesadzić. Poszukaj na youtube tematu pieczenia kart btw Za sfajczenie "dania" nie odpowiadam. Moją piekłem prockiem w dół. 180 stopni ,8 miniut, do rozgrzanego piekarnika. Odnośnik do komentarza
Butymichas Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Daruje sobie jak narazię takie inwazyjne metody naprawcze, bo szkoda karty, a nie wiadomo do końca co może być tego przyczyną. Spróbuje ją zwrócić i tyle. Odnośnik do komentarza
diox Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Zwracaj ją jak najszybciej, póki sprzedający będzie chciał ją przyjąć. Edytowane 14 Lutego 2013 przez diox Odnośnik do komentarza
adafa Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Za nim sprawdziłem 1 raz kartę od kąd mi przyszła minęło 7 dni, allegrowicz napisał, że on wysłał w 100% sprawną i nie przyjmie już zwrotu... Jak wyżej ,kupiłeś używaną od osoby prywatnej to ciemno widzę zwrot. Czyli plecy. Pieczenie "daje rezultaty" przy artefaktach ale 3 karty które nie "oddychały" wcale tak uratowałem,Twoja sprawa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi