kerpal Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Witam, sprawa wygląda następująco, planuję wziąć 20mbps tutaj http://multimo.telestrada.pl/oferta1/internet-domowy dla mojej stacjonarki oraz wifi dla drugiej osoby w domu. Pytanie brzmi, czy jeśli ja będę w coś grał a druga osoba będzie chodziła po allegro np albo wp, to odczuję to w postaci lagów albo pingu ?? np jak na tych stronach będzię sie coś ładowało ?? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Raczej nie. Potencjalne różnice będą znikome. Jeżeli ta druga osoba nie będzie rozwijać naprawdę wielu połączeń (np. ściągając torrenty), to nie powinno być problemów. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Nie nie, druga osoba będzie raczej takei strony jak napisalem, wp, allegro, poczta, zadne gry i sciaganie... A jest jakiś program w którym np rozdzielę 15mbps dla siebie a dla drugiej osoby 5mbps ?? router tp link w8950nd Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Musiałbyś mieć QoS/ograniczanie pasma na routerze. Twój obecny niestety tego nie obsługuje. Możliwości są dwie. Albo kupujesz jakiś typowy domowy router i instalujesz na nim Gargoyle: http://www.gargoyle-router.com/wiki/doku.php?id=supported_routers_-_tested_routers albo kupujesz MikroTika (np. RB751G-2HnD lub RB951G-2HnD) i masz od razu gotowy system, na którym można zrobić wszystko. Ja się skłaniam ku tej drugiej opcji. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Kuzwa, dopiero co tego swojego kupilem... a programowo nie mozna jakos ?? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 No sorry, mogłeś najpierw zapytać na forum, co sądzę o TP-Linkach. Programowo: stawiasz router z Linuksem na osobnym komputerze, przez który przepuszczasz ruch. Router musi być cały czas włączony, żeby Internet mógł działać. Inaczej się nie da. Poza tym, zauważ, że masz teraz ADSL na tym routerze, a to mało które niezależne oprogramowanie obsługuje. Normalne TP-Linka na pewno tego sensownie nie zrobi, jest bardzo okrojone. Jak przejdziesz na usługę od Multimo, to rozumiem, że dostaniesz osobny modem. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Multimo mam cały czas, z tym że chce podwyższyć... no ale mowiles ze jak te 20mbps bede mial to nie bede odczuwal jak np bede gral online ? Odnośnik do komentarza
gajowy Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Jedynym bezinwestycyjnym sposobem, jaki mi przychodzi do głowy jest wymuszenie pracy sieci wifi w standardzie 802.11b i ograniczenie jej mocy. Jeśli router nie ma takiej funkcji to możesz go osłonić ekranem z folii aluminiowej Wprawdzie to zrzut z innego modelu ale w twoim może być podobnie. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Masz Multimo podane po ADSL (tym małym wejściem telefonicznym na routerze)? Według mnie nie będziesz odczuwał dużych różnic w pingach. Przy 1024 kb/s uploadu spokojnie wystarczy pasma na dwa komputery. Znaczne zwiększenie pingów możesz odczuć w dwóch przypadkach (gry multiplayer będą de facto kombinacją obu czynników): 1. Rozwijania znacznej liczby połączeń przez drugi komputer. Wtedy TP-Link może nie radzić sobie z obsługiwaniem takiej ilości zapytań i zwyczajnie się zawieszać albo obsługiwać wszystko z opóźnieniem. 2. Pobierania/wysyłania większych plików. Wtedy pasmo zostaje wysycone, a nie wiem, jak działa zarządzanie przepustowościami dla poszczególnych hostów na tym routerze. Zapewne ten, kto rozwinie więcej połączeń, ma większe pasmo. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 takie coś tylko jest http://img40.imageshack.us/img40/5038/xcvxcvo.jpg Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 12 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Co masz w Mode? Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 11b 11g 11n 11bg mixed 11bgn mixed Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Więc ustawic 11b i bedzie ograniczenie do 5mb/s ?? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Tryb 802.11b teorii pozwala na transmisję danych z prędkością do 11 Mb/s, w praktyce gdzieś do 4 Mb/s. Tylko uwaga. 802.11b jest symetryczne, co oznacza, że będzie możliwa zarówno transmisja z prędkością 4 Mb/s do komputera, jak i 4 Mb/s do komputera. A zauważ, że masz tylko 1 Mb/s uploadu od dostawcy. Na pingi wpływa zarówno download, jak i upload, ja nawet uważam, że łatwiej jest skutecznie zapchać upload, żeby podbić pingi, a na uploadzie ten drugi komputer nie będzie miał właściwie żadnego ograniczenia. Zmiana trybu to jest proteza, może nie być skuteczna. Do skutecznych rozwiązań trzeba mieć normalny sprzęt, a nie okrojony ze wszystkiego, co się da. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Kurde nic nie rozumiem ;p czyli zmiana tego coś da ? xd Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Nie dam gwarancji, że coś da. Chodzi mi o to, że ustawienie bezprzewodówki w tryb 802.11b nie ograniczy pasma wysyłania, ponieważ dostawca Ci daje 1024 kb/s, a 802.11b z powodzeniem obsłuży ruch cztery razy większy. Więc mogą powstać opóźnienia z powodu wysycenia pasma wysyłania, a nie pobierania, które to 802.11b faktycznie zetnie. Odnośnik do komentarza
kerpal Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 A jest możliwość np ustawić na tym drugim kompie, jakiegoś ogranicznika na stałe ? jest jakiś program ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Jest program, który nazywa się NetLimiter. Nigdy z niego nie korzystałem, bo mam wszędzie normalny sprzęt sieciowy, który da się konfigurować, ale powinno działać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi