LuckyLuke Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Witam jakimś cudem udało mi się uruchomić komputer za n-tym razem. Mam problem z wirusem ukash. Tym razem wyrzucał mnie nawet z trybu awaryjnego. Poniżej wrzucam OTL'e. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam. Łukasz. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Tym razem wyrzucał mnie nawet z trybu awaryjnego. Nie próbowałeś Trybu awaryjnego z Wierszem polecenia. Tu siedzi też fałszywy program "Disk Antivirus Professional", i prawdopodobnie są niektóre usługi systemu przekonfigurowane lub uszkodzone (obecność polityki HideSCAHealth). 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"=- [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"=- [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Default_Page_URL"=- "Start Page"="about:blank" [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{45EA3881-10C4-4AD5-B790-02E787B6970D}" [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes] "DefaultScope"="{45EA3881-10C4-4AD5-B790-02E787B6970D}" [-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Google\Chrome] :Files C:\Users\LuckyLuke\AppData\Roaming\skype.dat C:\Users\LuckyLuke\AppData\Roaming\skype.ini C:\Users\LuckyLuke\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Disk Antivirus Professional C:\Users\LuckyLuke\Desktop\Disk Antivirus Professional.lnk C:\ProgramData\1300BB284367943700001300A82F9C38 %localappdata%\Google\Chrome :OTL O7 - HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: HideSCAHealth = 1 O16 - DPF: {68282C51-9459-467B-95BF-3C0E89627E55} "http://www.mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab" (MksSkanerOnline Class) :Commands [emptytemp] Adnotacja dla innych czytających: skrypt unikatowy - dopasowany tylko i wyłącznie pod ten system, proszę nie stosować na swoich systemach. Klik w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart systemu. Windows powinien zostać odblokowany. 2. Wyczyść Firefox z adware: menu Pomoc > Informacje dla pomocy technicznej > Zresetuj program Firefox. 3. Odinstaluj Akamai NetSession Interface (zbędny downloader), Skaner on-line mks_vir (archaiczny skaner). 4. Zrób nowy log OTL z opcji Skanuj (już bez Extras) oraz Farbar Service Scanner. . Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Dzieki, ale... Uruchomiony od 2 dni non stop komputer dziś sie zawiesił i po,ogło tylko wyłączenie. i tu pojawia się problem bo nie mogę go uruchomić. OTL'a mam na pulpicie i w sposób dosowy nie potrafie do niego dojść. Gdyby mi się udało jakimś cudem (chociaż nie sądzę) to i tak nie przepisze skryptu (teraz pisze z drugiego kompa). Działa tylko tryb awaryjny z wierszem przez który da się wejść tylko przez F8 -> Napraw komputer -> wiersz poleceń. system repair i system restore wyrzuca błąd. Przed napisaniem 1-go posta jakoś udało mi się uruchomić komp. normalnie i uruchomić otl'a. teraz próbuję i nie daje rady. help? pozdrawiam Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Działa tylko tryb awaryjny z wierszem przez który da się wejść tylko przez F8 -> Napraw komputer -> wiersz poleceń. "Napraw komputer" to nie Tryb awaryjny. To zewnętrzne środowisko WinRE i tu OTL nie można uruchomić, bo nie jest przystosowany do pracy spod niezaładowanego Windows. W tym środowisku działa inne narzędzie (FRST), oczywiście skrypt OTL do niego nie pasuje. Na razie nie podaję jak to zrobić, bo tu się rysuje całkiem inny problem (zawieszenie systemu > brutalne wyłączenie > mogło się coś stać z plikami na dysku). system repair i system restore wyrzuca błąd. Ale jaki błąd? Przepisz sygnaturę błędu. W Wierszu polecenia spróbuj komendę sprawdzania dysku chkdsk /f /r. Przed napisaniem 1-go posta jakoś udało mi się uruchomić komp. normalnie i uruchomić otl'a. teraz próbuję i nie daje rady. W stanie z pierwszego posta aplikuje się Tryb awaryjny z Wierszem polecenia (a nie Wiersz polecenia w Napraw komputer). Ale tu sytuacja się zmieniła, doszła nowa usterka. . Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Chodziło mi o to, że nie jestem w stanie odpalić teraz OTL'a gdyż nie dojde do niego komendą "cd" bo jest zapisany na pulpicie. CHDSK nie chchiał odpalic ale obiecał sprawdzić po restarcie i nie znalazł błedu -> komp jak stał tak stoi :/ F8 -> Napraw komputer -> system restore -> zaczyna mielić (restoring files...) około 5 minut i (uwaga cytat) "system restore did not complete succesfully. your computer's system files and settings were not changed. Details: System restore failed to extract the original copy of the directory from the restore point. Source: %systemRoot%\registration Destination: ComPlusStaging You can try System Restore again and choose a different restore point (ale mam tylko jeden). If you continue to see this error you can try an advanced recovery method. for more information see What is Recovery" koniec cytatu, a pod spodem 2 opcje run system restore i close. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Chodziło mi o to, że nie jestem w stanie odpalić teraz OTL'a gdyż nie dojde do niego komendą "cd" bo jest zapisany na pulpicie. Ale ja nie o tym. Mówisz: Działa tylko tryb awaryjny z wierszem przez który da się wejść tylko przez F8 -> Napraw komputer -> wiersz poleceń. A ja mówię: to nie jest Tryb awaryjny, to jest środowisko zewnętrzne (niezaładowany Windows) i w ogóle tu nie uruchomisz OTL, bo nie działa w tym środowisku. Zakładając, że system jest sprawny (nie ma innego uszkodzenia i działa tylko infekcja), to ma wyglądać tak: 1. F8 > Tryb awaryjny z Wierszem polecenia (a nie Napraw komputer > Wiersz polecenia!) 2. Wpisujesz komendę i ENTER: C:\Users\LuckyLuke\Desktop\OTL.exe . Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Okej wiem o co chodzi natomiast jak uruchomię Otl to jak wrzucić do niego skrypt? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Skrypt możesz sobie zapisać w Notatniku na pendrive. W Trybie awaryjnym z Wierszem polecenia wklepujesz komendę notepad, co otworzy Notatnik. W Notatniku otwierasz plik z zapisanym skryptem. Przeklejasz treść do okna OTL i klik w Wykonaj skrypt. . Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Faktycznie poszło. teraz restart i zastosować się do wcześniejszych instrukcji? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Skrypt wykonany, więc wchodzisz do Windows i lecisz z punktami 2 do 4 z poprzedniej instrukcji. Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 czy jest opcja żeby inaczej podejść do punktu drugiego? chodzi o to, że mam troche haseł, których nie odtworzę i zakładek też szkoda Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 chodzi o to, że mam troche haseł, których nie odtworzę i zakładek też szkoda Reset nie narusza haseł i zakładek. Opis funkcji resetowania: KLIK. . Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 13 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 właśnie doczytałem. sorry Mam już świeże logi. Co następnie? FSS.txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Wszystko zrobione. Korekty: 1. Zamknij Firefox. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files C:\Program Files (x86)\Mozilla Firefox\extensions\{dd05fd3d-18df-4ce4-ae53-e795339c5f01} Klik w Wykonaj skrypt. 2. Infekcja przekonfigurowała usługi. Start > w polu szukania wpisz services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście dwuklik w usługę Centrum zabezpieczeń i Windows Update, Typ uruchomienia przestaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie). Pomijam usługę Windows Defender (też wyłączona), gdyż w tle działa Avast. 3. W OTL uruchom Sprzątanie, które usunie z dysku OTL wraz z kwarantanną. 4. Wyczyść foldery Przywracania systemu: KLIK. 5. Zrób pełne skanowanie w Malwarebytes Anti-Malware. Jeżeli coś zostanie wykryte, przedstaw raport. . Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 14 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Witam, zrobiłem wszystko jak należało. Mam Log z Malwarebytes. Wklejam. Offtop: mam problem z siecią. Raz wyskoczył błąd z konfliktem adresów ip. moż ejakaś porada na ten temat? Sprawa się lekko skomplikowała. Po Malware bytes (po usunięciu zaznaczonych infekcji) system nie odpala. Działają tryby awaryjne. MBAM-log-2013-02-14 (20-52-07).txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Wyniki MBAM: nic istotnego: PUM.Disabled.SecurityCenter to oznaczenie wyłączonych powiadomień Centrum zabezpieczeń, a kwarantannę Dr. Web usuń w całości kasując przez SHIFT+DEL folder C:\Users\LuckyLuke\DoctorWeb. Sprawa się lekko skomplikowała. Po Malware bytes (po usunięciu zaznaczonych infekcji) system nie odpala. Działają tryby awaryjne. Prawdopodobnie problem tworzy MBAM. Odinstaluj go i zobaczymy. . Odnośnik do komentarza
LuckyLuke Opublikowano 15 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Dzieki pomogło odinstalowanie Malware'a. Powiesz mi coś na temat tych konfliktów IP? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 16 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2013 Na zakończenie: 1. W Dzienniku zdarzeń masz błędy: Error - 2013-02-11 13:49:33 | Computer Name = LuckyLukes | Source = PNRPSvc | ID = 102Description = Error - 2013-02-11 13:49:33 | Computer Name = LuckyLukes | Source = Service Control Manager | ID = 7001Description = Usługa Grupowanie sieci równorzędnej zależy od usługi Protokół rozpoznawania nazw równorzędnych, której nie można uruchomić z powodu następującego błędu: %%-2140993535 Error - 2013-02-11 13:49:33 | Computer Name = LuckyLukes | Source = Service Control Manager | ID = 7023Description = Usługa Protokół rozpoznawania nazw równorzędnych zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd: %%-2140993535 Wykonaj te działania: Błąd 0x80630801 sugeruje uszkodzenie bazy certyfikatów: KLIK (PEER_E_CERT_STORE_CORRUPTED). Przejdź w Tryb awaryjny Windows, wejdź do folderu C:\Windows\ServiceProfiles\LocalService\AppData\Roaming\PeerNetworking, ze środka usuń wszystkie pliki modelu nazwy idstore.* (może być więcej niż tylko jeden idstore.sst). 2. Aktualizacje programów, to m.in. dziurawa Java prowadzi do tej infekcji. Wg raportu posiadasz wersje: Internet Explorer (Version = 8.0.7601.17514) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216031FF}" = Java 6 Update 31"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-AA1000000001}" = Adobe Reader X (10.1.4)"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX (wtyczka dla IE)"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 11 Plugin (wtyczka dla Firefox/Opera)"Mozilla Firefox 15.0.1 (x86 pl)" = Mozilla Firefox 15.0.1 (x86 pl)"Office14.PROPLUS" = Microsoft Office Professional Plus 2010"Opera 11.60.1185" = Opera 11.60 Czyli: usuń wszystkie stare Adobe i Java, zastąp najnowszymi, zaktualizuj wszystkie przeglądarki oraz pakiet Office 2010 (instalacja SP1): KLIK. Dodatkowa uwaga: widzę koniugację Gadu-Gadu 7.0 + Gadu-Gadu 10, a żadne z nich nie nadaje się do użytku. Prędzej sprawdź jak wygląda najnowsze GG11 (jest lepiej), choć i tak obstaję za kompletnym przełączenie na alternatywny program z obsługą Gadu: WTW, Kadu, Miranda NG, AQQ. Wszystkie opisy tu: KLIK. Powiesz mi coś na temat tych konfliktów IP? Jeśli to nie jest jednorazowe, to temat do działu Sieci (przeczytaj zasady działu). . Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi