MariuszW Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Witam Szanowne Forum! Posiadam komputer przenośny ASUS F3Sc z systemem Microsoft Windows xp Home Edition z dodatkiem Service Pack 3. Od ok. miesiąca zauważyłem dziwny problem. System Windows podczas uruchamiania się (ekran ładowania z paseczkiem) w pewnym momencie łapie muła. Pasek ładuje się bardzo powoli, cały system uruchamia się nawet godzinę czasu. Za pierwszym razem spróbowałem go zresetować i uruchomić ponownie, a następnie uruchomić ostatnią znaną dobrą konfigurację. Obie czynności bez efektu. "Muła" łapie od pewnego momentu z ekranem ładowania aż do pojawienia się niebieskiego ekranu powitalnego. Moment pomiędzy ekranem ładowania a powitalnym również jest znacznie wydłużony. Tak wygląda ekran ładowania Windowsa podczas tej sytuacji, tj. cały cykl przeskoku paska: http://www.youtube.com/watch?v=dnnsieuQm0I 1-2 razy podczas całego ładowania zdarzają się podskoki, na ok. 1-2 sekundy pasek przewija się w normalnym tempie. Po ponad godzinie uruchomił się i działał normalnie. Uruchomiłem go ponownie i tym razem już czas uruchamiania był standardowy, dlatego pierwszą sytuację uznałem za incydentalną. Jednak po pewnym czasie sytuacja powtórzyła się. Tym razem nie uruchamiał się godzinę, ale niecały kwadrans. Powziąłem następujące działania naprawcze: usunąłem pliki tymczasowe, posprzątałem na dysku, usunąłem ewidentne śmieci z rejestru (MRU) oraz przeskanowałem dyski programem chkdsk. Nie przeprowadziłem defragmentacji, ponieważ nie miałem na nią czasu - po 12 godzinach było około 10%. Jednak dziś sytuacja znowu się powtórzyła. Doczekałem do 1,5 godziny ładowania, po czym zresetowałem go. Uruchomiłem tryb awaryjny. Tryb awaryjny uruchomił się chyba nieco dłużej niż zwykle, ale znośnie. Po czym w trybie awaryjnym zaplanowałem sprawdzanie partycji podstawowej C. Jednak "muł" podczas uruchamiania objął również ten program. Po 5 minutach w dalszym ciągu zostało 10 sekund do naciśnięcia dowolnego przycisku anulującego sprawdzanie dysku. Wobec tego ponownie go wyłączyłem na twardo. Wyjąłem twardy dysk, uruchomiłem na czysto, wyłączyłem, włożyłem twardy dysk i ponownie uruchomiłem. Uruchomił się normalnie, jednak nie wiem czy wyjęcie dysku spowodowało normalne uruchomienie się, bowiem przed uruchomieniem odłączyłem również myszkę od USB, kabel sieciowy i kabel zasilający. Być może to również wpłynęło na normalne uruchomienie się. Na razie uruchamia się normalnie, ale nie mam pewności, że sytuacja z ponad godzinnym uruchamianiem się nie powtórzy. Proszę o pomoc. W załącznikach obowiązkowe logi. Dziennik zdarzeń: http://www.speedysha.../rpCGu/Logs.zip AutoRuns.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Odinstaluj craca perfect Disk i testuj Error - 2013-02-07 13:15:20 | Computer Name = MARIUSZW | Source = MsiInstaller | ID = 11309 Description = Product: PerfectDisk 11 Professional -- Error 1309.Error reading from file: C:\Documents and Settings\Mariusz_W\Pulpit\PerfectDisk.11.Professional.PL [ crack] [ spolszczenie]\PerfectDisk.11.Professional.PL [+crack] [+spolszczenie]\x86\program files\Raxco\PerfectDisk\{64E8223C-E25A-46CA-948B-E4F38947097E}\DomainSysvol\GPO\Adm\PerfectDisk11.adm. System error 3. Verify that the file exists and that you can access it. Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 PerfectDiska instalowałem dzisiaj, już po zajściu. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 To nic. Wywal go. jak nie masz kasy na płatny soft zainstaluj Puran Defrag free. Masz w dzienniku jeszce taki bład Error - 2013-02-07 13:19:41 | Computer Name = MARIUSZW | Source = Service Control Manager | ID = 7023 Description = Usługa Zarządzanie aplikacjami zakończyła działanie; wystąpił następujący błąd: %%126 poczytaj http://support.microsoft.com/?kbid=328213 Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Wywalony. Co do tego błędu, dla SP3 nie ma poprawki pod linkiem, który podałeś. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Poprawke mozna pobrać tylko bedzie podana na maila. Na razie wyłacz usługę Zarządzanie aplikacjami start > uruchom > services.msc przestaw tryb usługi na Wyłaczony > restart i sprawdzasz Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 7 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 (edytowane) Poprawke mozna pobrać tylko bedzie podana na maila.No tak, ale nie ma tam poprawki na SP3. Przy próbie instalacji pojawia się komunikat o tym, że SP jest inny od tego, do którego przeznaczona jest poprawka. Zarządzanie aplikacjami mam cały czas wyłączone (tryb ręczny). Edytowane 7 Lutego 2013 przez MariuszW Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Zarządzanie aplikacjami mam cały czas wyłączone (tryb ręczny). Masz przestawić tryb Reczny na Wyłączony > restrart systemu Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 8 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Zrobione. Logi w załączeniu oraz dziennik zdarzeń: http://www.speedyshare.com/sj9rC/Logs.zip AutoRuns.txt Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Chyba tylko format załatwi sprawę. Wczoraj przez 2 godziny nie potrafił się uruchomić, zarówno w trybie normalnym jak i awaryjnym. Uruchomiłem instalację naprawczą. Po ponownym uruchomieniu komputera tryb awaryjny włączą się dłużej, ale znośnie - pojawia się komunikat o tym, że instalator Windows nie może działać w trybie awaryjnym i następuje ponowne uruchomienie. W trybie normalnym następuje przycinka. Czekam już kilka godzin na uruchomienie się instalatora. Czas reakcji na przycisk wyłączenia podświetlenia monitora wynosi ok. 5 minut. Jeśli do południa instalator Windowsa się nie uruchomi, to zgram pliki za pomocą Hiren's Boot CD i wtedy format. Generalnie wygląda to na problem systemowy, niż sprzętowy. Wrzak w trybie awaryjnym pracuje w normalnym tempie. Znajomy powiedział mi, że to mogą być złe sektory na dysku (bad sektory). Tyle tylko, że nie zna przypadku, aby takie długie uruchomienia były nieregularne. Jeżeli format nie pomoże, to wyjdzie że na rację, ale operacja ich usuwania jest dla mnie zbyt zaawansowana. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Wykonaj skan dysku programem MHDD i przedstaw wyniki skanu oraz smart. http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Sprawdź w jakim trybie pracuje dysk post 23 z tego tematu https://www.fixitpc.pl/topic/46-optymalizacja-i-odchudzanie-windows-xp/page__st__20 Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Skan MHDD wykazał dwa błędy, które wyeliminowałem zerując dysk, a następnie go remapując. Wydawało mi się, że to rozwiązało mój problem. Do dzisiaj. Objawy podobne. Przez pół godziny ekran ładowania Windows. Potem przez prawie dwie godziny czarny ekran - taki jak zazwyczaj pojawia się przez ekranem powitalnym. Po tym czasie zrezygnowałem w dalszego oczekiwania. W trybie awaryjnym uruchamia się normalnie. Obecnie skanuję dysk programem MHDD, ale już widzę że żadne błędy się nie pojawiły ponownie i skan zakończy się bez błędów. Co czynić? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Co czynić? przedstawić wyniki skanu i smart Odnośnik do komentarza
Conor29134 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 W trybie awaryjnym uruchamia się normalnie. Może wina sterowników ? Możesz spróbować czystego rozruchu Win+R>Msconfig Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Skan: http://www68.zippyshare.com/v/46870289/file.html S.M.A.R.T.: http://www68.zippyshare.com/v/68657856/file.html Uruchomienie diagnostyczne (tylko podstawowe urządzenia i usługi) nic nie pomaga. Efekt jest taki sam jak przy normalnym uruchamianiu. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Czy jesteś stolarzem i wbijasz gwoździe lapkiem? 196611 zarejestrowanych wstrząsów lub wibracji dysku przy pracującym lapku nie da się inaczej wytłumaczyć. Pozostaje jeszcze zawód kowala ale to by było widać na obudowie. Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Czyli co? Dysk do wymiany? Czy cały komputer? I czy to na pewno jest przyczyną zawieszki przy ładowaniu Windowsa? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 (edytowane) Ja tylko stwierdzam fakt. Dysk ma dodatkowe problemy. I generalnie raczej do wymiany. Natomiast bardziej zastanawiający jest inny fakt, który mówi iż w trybie awaryjnym system startuje normalnie a w trybie czystego rozruchu nie. Może coś źle robisz. Nie pamiętam jak to jest na XP i nie mogę poradzić. Kiedyś był dostępny soft jak w tutku @mgrzega - Analiza długiego startu systemu, który diagnozował przyczyny. Niestety nie interesuję się już XP. EDYTA Profilaktycznie pokaż dwa obrazki z Menadżera Urządzeń oraz z Zarządzania Dyskami. Edytowane 9 Marca 2013 przez wieslaw531 Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 9 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Menedżer urządzeń: http://www4.zippyshare.com/v/91213348/file.html Zarządzanie dyskami: http://www4.zippyshare.com/v/88446212/file.html (Toshiba to dysk przenośny - robię właśnie kopię danych) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2013 Obrazki są OK. Tu się nie ma do czego czepiać. Problem jest gdzie indziej. Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 10 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Wypiąłem dysk twardy, ponownie go wpiąłem… i poszło. Uruchomił się normalnie. Na razie jest spokój, ale za jakiś czas pewnie znowu pojawi się ten sam problem. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2013 Jak pojawi się problem sprawdź w jakim trybie pracuje dysk post 23 z tego tematu https://www.fixitpc.pl/topic/46-optymalizacja-i-odchudzanie-windows-xp/page__st__20 Odnośnik do komentarza
MariuszW Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Nareszcie, po kilku miesiącach, odkryłem gdzie leży problem. Okazuje się że dysk nie miał nic wspólnego z tym. Wymieniłem dysk na nowy, ale po kilku miesiącach problem znowu się pojawił. Zaświeciło mi głowie – to chyba zależy od miejsca. Korzystam z komputera w dwóch różnych miejscach, a zazwyczaj problem pojawiał się w jednym. Na początek więc uruchomiłem go bez podłączonego kabla sieciowego. Problem nie znikł. Następnie uruchomiłem go bez podłączonego kabla zasilającego, tj. na baterii. I bingo! Przyczyna leży więc gdzieś w zasilaniu. Nie wiem dokładnie gdzie, ale już mniejsza o to, bo w razie problemów z uruchomieniem włączam go na baterii i od razu po włączeniu podłączam kabel zasilający. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Do wymiany zasilacz, albo uszkodzona sekcja zasilania w lapku. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi